Zirvede Haber

Kripto paralara dikkat!

Kripto paralara dikkat!

Son dönemde kolay yoldan gelir elde etmek ya da parasının en kısa sürede değer kazanmasını isteyenler kripto paralara yöneliyor. Bu yatırım yöntemiyle çok para kazanan da var, parasının tamamını kaybeden de. Konuyla ilgili Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Doğan Yılmaz, “Küçük yatırımcı bilmediği, tanımadığı uygulamalardan alışveriş yapmasın. Eğer küçük yatırımcı ben yine de alacağım, yatırım yapacağım diyorsa mutlaka ama mutlaka soğuk cüzdanda varlıklarını muhafaza etsinler. Öbür türlü çok tehlikeli. Paranızı kripto para borsasına veriyorsunuz ve onlar sizin adınıza saklıyor. Birçok firma gerçekten saklıyor ama saklamayanlar da var. Thodex olayında bunu gördük. Bildiğim kadarıyla bir firma daha battı. Güvenilir bir piyasa değil, çok dikkatli olmak lazım. Sadece vatandaş değil şirketlerin de dikkat etmesi gerekiyor” dedi.

GÜLNAME PAÇA / BURSADA BUGÜN bursadabugun.com

Kripto paralarla ilgili üzerinde durulan en önemli konulardan biri yasal düzenlemeler.

Türkiye’de kripto para borsaları henüz regüle edilmemiş durumda.

Birçok kişi ise alım-satım yaparak kripto para piyasasına giriyor.

“OLAN HER ZAMAN KÜÇÜK YATIRIMCIYA OLUR, BÜYÜK YATIRIMCI İSE HER ZAMAN TEDBİRİNİ ALIR”

Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Doğan Yılmaz, “Kripto para borsaları şu anda dünyanın moda yatırım trendi diyebiliriz. Çok hızlı yükseliyor ve düşüyor. Bunun sebeplerinden bir tanesi Amerika’daki ünlü yatırımcılardan bazılarının piyasayla oynuyor olması. Mesela Elon Musk. Elon Musk’ın bir yatırımıyla herkes Bitcoin’e yatırım yaptı, Bitcoin yükseldi ve Elon Musk’ın bir açıklamasıyla da Bitcoin bir anda düştü. Bu kişiler kendi çıkarları doğrultusunda hareket ediyor. Küçük yatırımcılar illa kripto para borsasına girecekse mutlaka güvenilir şirketlere yatırım yapması ve iyi araştırması lazım. Çok sayıda yok ama yeterli bilgi birikimi ve eğitimi olan insanlarla iletişim kurması lazım. Bunların hiçbiri yoksa kesinlikle bu piyasaya girmesin. Olan her zaman küçük yatırımcıya olur, büyük yatırımcı ise her zaman tedbirini alır. Büyük yatırımcının bir sürü danışmanı vardır, onu yönlendirecek birileri vardır ve hasar almadan bu işten çıkar. Türkiye’ye bu konuda düzenleme gelmesi gerekiyor. Amerika’da birkaç yıl içerisinde bu konuda düzenlemeler yapıldı. Bizde maalesef bir düzenleme yok. Merkez Bankası sadece kripto varlığın tanımını yaptı ve bunlarla ilgili banka işlemlerini yasakladı” diye konuştu.

BU YATIRIM TÜRKİYE İÇİN BİR FIRSAT ASLINDA”

Bu yatırımın bir para değil, kripto varlık olduğunun altını çizen Doğan Yılmaz, “Tekrar söylüyorum bu bir para değil. Bugün bir markete para verdiğiniz zaman karşılığında bir şey alabilirsiniz ama Bitcoin ile alışveriş yapamazsınız. Bu bir varlık ve yeni yeni oluşuyor. Dünya’nın geleceği buraya gidiyor. Küçük yatırımcı bilmediği, tanımadığı uygulamalardan alışveriş yapmasın. Eğer küçük yatırımcı ben yine de alacağım, yatırım yapacağım diyorsa mutlaka ama mutlaka soğuk cüzdanda varlıklarını muhafaza etsinler. Öbür türlü çok tehlikeli. Paranızı kripto para borsasına veriyorsunuz ve onlar sizin adınıza saklıyor. Birçok firma gerçekten saklıyor ama saklamayanlar da var. Thodex olayında bunu gördük. Bildiğim kadarıyla bir firma daha battı. Güvenilir bir piyasa değil, çok dikkatli olmak lazım. Sadece vatandaş değil şirketlerin de dikkat etmesi gerekiyor. Bu vergilendirilmez değil mutlaka vergilendirilir. Aldığınız ve sattığınız fiyat arasında bir yükselme olduysa Gelir Vergisi Kanunu’nda bununla ilgili maddeler var. Vatandaşın aldığı yatırımın ise vergilendirilmesi bizim yasalarımıza göre şu an mümkün değil. Biraz da bundan dolayı insanlar ilgi gösterdi. Maliye Bakanlığı, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ve Merkez Bankası bu işin takibinde. Şu anda mevzuatın oluşması için hazırlık yapılıyor. Kripto para alım satımı yapan kuruluşlar belli dönemlerde MASAK’a bilgi vermek zorunlar ve veriyorlar zaten. Bir an önce bu işin kurallarının yapılıp piyasaya sunulması gerek. Bu yatırım Türkiye için bir fırsat aslında. Geleceğe yönelik bir kapı bu. Cari açığı olan ülkeler için fırsat diye düşünüyoruz. Mutlaka eğitimi alınsın. Meslektaşlarımız da eğitim alıyor bu konuda. Amacımız insanları bilgilendirmek. Gerçekten yatırım yapmak isteyen, gençlerimizi ve firmaları bilgilendirmek istiyoruz. Bursa‘da 30’a yakın meslektaşımız bu konuda eğitim aldı” ifadelerine yer verdi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ