Zirvede Haber

Neden atık ithalatları ile ilgili sorunları çözmek için İhtisas Gümrükleri açmıyoruz?

Neden atık ithalatları ile ilgili sorunları çözmek için İhtisas Gümrükleri açmıyoruz?

Geri Dönüşüm’cülerden Hükümet’e mektup… İthal çöpün kısmi olarak kaldırılması üzerine Bursalı Geri Dönüşümcüler’den Bakanlık’a mektup.

Geri Dönüşümcüler; “Ne yapmak istiyorsunuz?? Her gün yeni bir düzenlemeye uyanıyoruz. Bilgi sahibi olmayan, Liyakat sahibi olmayan, sektörü tanımayan tecrübesiz insanların sadece kulaktan dolma bilgileri ile GERİ DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜNÜ bitiriyorsunuz.….Artık Yeter…..

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın talebi doğrultusunda 01 Ocak 2021 itibariyle önce karışık hurda plastik ithalatına yasak getirildi. Bugün, yani 18 Mayıs 2021 tarihi itibariyle ise ETİLEN POLİMER atık ithalatına da yasak getirildi.

Farkında mıyız ama 2020 yılı sonu itibariyle 10 milyar TL’lik pazar haline gelen plastik geri dönüşüm sektörü bitmek üzere. Atık çöp değil, aksine ekonomi yaratan malzemedir ve atığın geri dönüşümü çevreye yük de değildir. Bugün 1 ton plastiğin geri dönüşümü ile saatte 5775 KW elektrik enerjisi tasarrufu elde edilirken, biz plastik geri dönüşümünü bitirmek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Doğrudan 500.000 kişinin, dolaylı olarak 1 milyondan fazla kişinin ekmek yediği plastik geri dönüşüm sektörünü hep birlikte öldürüyoruz.

Özellikle karışık gruptaki plastik atıkların geri dönüşümü üzerinde çok büyük bütçelerle yatırım yapan tesisler, 2021 başından itibaren hammaddeye ulaşmakta çok büyük sorunlar yaşarken, bugün hayatımızın her noktasında kullanım yeri olan, Etilen Polimer ithalatının yasaklanması sektördeki birçok firmanın tamamen kapanmasına yol açacak ve ülkemizdeki işsizler ordusuna yeni insanların katılmasına sebep olacaktır.

Karışık Plastik ithalatının yasaklanması 5 aylık süre içerisinde 200 milyon TL’lik ileri teknolojik geri dönüşüm tesisi yatırımı yapan birçok işletmeyi hammadde krizine sokmuşken, bugün Resmi Gazetede yayımlanan yeni Tebliğ ile Geri Dönüşüm sektörünün herhalde batırılması hedeflenmektedir. Dünya markalarının hemen hepsinin geri dönüştürülmüş hammadde kullanma taahhütleri açıkladığı ve tedarikçilerini bu doğrultuda zorladığı bir dönemde, yerel kaynaklardan tedarik edemediğimiz bu atıkların ithalatını engellemek, endüstrimizin rekabet gücünü zayıflatmayacak mı?? Bu yasak iç piyasada kimleri TEKEL haline getirecek?? Bu düzenleme ile şimdi de hangi ağa babaları ZENGİN yapılacaktır?

Yasaklamalar ile ileriye gidilemeyeceğini tüm dünya öğrenmişken, biz yasaklar ülkesi olmaya devam mı edeceğiz??? Unutmayalım, çözüme yasaklar ile değil; önlemler, düzenlemeler ve kontroller ile ulaşılır. Neden atık ithalatları ile ilgili sorunları çözmek için İhtisas Gümrükleri açmıyoruz?? Neden Geri Dönüşüm sektörü için İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri oluşturmuyoruz?? Neden ithalatı yapılan atık plastikleri Gümrüklerde denetlemiyoruz?? Neden ithal edilen atıkların atık ithalat bedellerini incelemiyoruz?? Neden atıkların gerçekten işlenip işlenmediğini tespit etmek için tesislerin Kütle Denge Tablolarını düzenli bir şekilde incelemiyoruz??

Her sektörde olduğu gibi özellikle Geri Dönüşüm sektöründe “Sektör Temsilcileri” ile fikir alışverişinde bulunulmadan, STK’ların görüşleri alınmadan, firmaların nasıl çalıştığı incelenmeden, yasaklamanın yaratacağı olumsuzlukların sonuçları değerlendirilmeden ve ithalata getirilen yasaklamaların herhangi bir etki analizi yapılmadan atılan bu adımlar sektörde faaliyet gösteren birçok firmayı altı ay içerisinde iflas etme noktasına getirecektir.

Sayın Çevre ve Şehircilik Bakanımız, Sayın Ticaret Bakanımız ile Sayın Cumhurbaşkanımızdan 18 Mayıs 2021 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Etilen Polimerlerin” ithalatının yasaklanması ile ilgili düzenlemenin yeniden gözden geçirilmesini şahsım ve tüm sektör çalışanları adına önemle rica ediyorum. Saygılarımla” ifadeleri kullanıldı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ