Zirvede Haber

Bu kez gündemde iki konu! Bursalı gazeteciden çarpıcı açıklama…

Bu kez gündemde iki konu! Bursalı gazeteciden çarpıcı açıklama…

Pekin’de yaşayan Bursalı Gazeteci Sedat Aydın, aşı tedariğindeki aksamanın nedenini anlatırken, Çin’in temmuz sonuna kadar 1.4 milyarlık kendi halkını aşılama kararına dikkat çekti.İlk parti aşının gelişini de Türkiye’ye gelişini duyuran Gazeteci Aydın, teknoloji transferiyle mutasyona korumalı Sinovac aşılarının birkaç ay içinde Türkiye’de üretilmesinin beklendiğini aktardı… Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Yılmaz yazdı…

Bu sütunların okurları… Çin’in başkenti Pekin’de yaşayan Bursalı gazeteci Sedat Aydın’ı tanıyorlar. CRI Türkçe Servisi Baş Editörü olan Aydın’ın gözlemlerini zaman zaman aktarıyoruz.

Nitekim…

Çin’den Türkiye’ye ilk aşı sevkiyatı başladığında kamuoyu haberi Sedat Aydın’dan öğrendi, biz de buradan duyurduk.

Bu kez gündemde iki konu var.

İlki, aksamanın ardından Çin’in ürettiği Sinovac aşılarının Türkiye’ye sevkiyatının yeniden başlaması. Diğeri de Türkiye’de üretimi.

Önce…

Aşı sevkiyatındaki aksamayı anlattı:

“Çin Komünist Partisi’nin kuruluşunun 100. yıl kutlamaları temmuz ayında yapılacak. Bu nedenle, temmuz sonuna kadar Çin’de nüfusun yüzde 40’ının aşılanması planlanıyor.”

Şunun altını çizdi:

“Bu da, 1.4 milyarlık nüfusa sahip Çin’in kendi ürettiği COVID-19 aşılarını ülke içinde uygulamaya ağırlık vereceği anlamına geliyor.”

Peki…

Sinovac aşıları üretimine Türkiye’de ne zaman başlanır?

İşte Pekin’deki izlenim:

“Aslında Kexing şirketinin Sinovac aşısını teknoloji transferi dahilinde en kısa sürede 10 ülkede ortak araştırma ve üretime geçiş yapma hedefi var. Teknoloji transferiyle birlikte önümüzdeki bir kaç ayda Sinovac aşılarının Türkiye’de üretilmeye başlanması bekleniyor.”

Bu noktada…

Çin’in aşı üretimi için Türkiye, Endonezya, Brezilya, Malezya ve Mısır’a lisans vermesinin sürpriz olduğunu söylediğimizde, “Sinovac aşısının Türkiye’de üretileceği haberinin aslında biz ilk sinyallerini Boao Forumu Yıllık Konferansı’nda Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in açıklamalarında duyduk” dedi ve şu bilgiyi aktardı:

“20 Nisan sabahı Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, 2021Boao Asya Forumu Yıllık Konferansı’nın açılış töreninde yaptığı konuşmasında, ‘Çinli şirketler Endonezya, Brezilya, Birleşik Arap Emirlikleri, Malezya, Pakistan ve Türkiye’de Kuşak ve Yol kapsamında ortak aşı üretimine başlıyor’ demişti.”

Mutasyona korumalı aşının teknolojisi de geliyor

Pekin’de yaşayan Bursalı Gazeteci Sedat Aydın şu bilgiyi de verdi:

“Sinovac aşısını geliştiren Kexing Bioteknoloji şirketi CEO’su Yin Weidong bir açıklamasında, aynı zamanda ortak üretim için teknoloji transferi gerçekleştireceğini duyurdu.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ