Zirvede Haber

‘Önlemler alınsın, okullar açılsın’

‘Önlemler alınsın, okullar açılsın’

TTB ve uzmanlık dernekleri, bir basın toplantısı düzenleyerek okulların açılması için çağrı yaptı. Yapılan açıklamada, “Dünyada AVM’ler, restoranlar, fabrikalar ve iş yerlerini açık tutarken okulları kapatan başka bir devlet bulunmamaktadır. Türkiye, OECD ülkeleri arasında ilkokulları açık ara ile en uzun süre kapatan ülke olmuştur” denildi.

Türk Tabipleri Birliği, Halk Sağlığı Uzmanları Derneği, Türk Toraks Derneği, Türkiye Milli Pediatri Derneği ve Türkiye Psikiyatri Derneği “Önlemleri Alalım, Çocuklar İçin Okulları Açalım” çağrısıyla bir basın toplantısına düzenledi.
Kısmi açılmalar dışında okulların bir yıldır kapalı tutulduğuna vurgu yapılan basın açıklamasında, “Çocuklarımızın iyiliği ve geleceği için örgün eğitim vazgeçilmezdir. Pandemi nedeni ile iktidar ülkemizin okul ve üniversitelerinin kapısına kilit vurmuştur. Dünyada AVM’ler, restoranlar, fabrikalar ve iş yerlerini açık tutarken okulları kapatan başka bir devlet bulunmamaktadır. Türkiye, OECD ülkeleri arasında ilkokulları açık ara ile en uzun süre kapatan ülke olmuştur” denildi.

Önlemler alınarak okullar açılsın

“Çocuklarımız için, okulları açalım” denilen açıklamada, “Devletin görevini yapmasını, gerekli tüm önlemleri alarak öncelikle okul öncesi eğitim kurumlarını, ilkokulları, köy ve belde okullarını ve özel eğitim merkezlerini, ikinci olarak ortaokulları, üçüncü olarak liseleri güvenli olarak açmasını ve açık tutmasını talep ediyoruz” ifadeleri de yer aldı.

Coçukların ve gençlerin geleceği kurban edildi

Açıklamada, çocukların ve gençlerin sağlığı ile geleceğinin ekonominin devamına kurban edildiğine vurgu yapılan açıklamada, “Okulların bir yıldan uzun süredir kapalı olduğu ülkemizde bu kapanmalar nedeniyle çocukların yaşadığı bilişsel, duygusal ve fiziksel kayıpların ne yazık ki telafisi yoktur. Daha fazla kaybı engellemek için, Ramazan Bayramı sonrasında diğer yerler açılmadan önce ilk olarak okul öncesi eğitim kurumları, ilkokullar, köy ve belde okulları ve özel eğitim merkezleri açılmalıdır” denildi.

Rutin test ile tarama yapılmalı

TTB okulların tüm kademelerde mümkün olan en fazla günde sağlıklı bir şekilde açık tutulması için şu iki alanda acilen ilerleme sağlanmasını talep etti:

1. Öğretmenlerin aşılamasının en kısa sürede tamamlanması: Aşılamada kimlere öncelik verildiği de toplumun değerlerini ve önceliklerini yansıtır. Öğretmenlerin yaptıkları iş son derece kritiktir. Korona virüse yakalanmaları durumunda öğrencileri haftalarca eğitimden uzak kalacaktır. Vaka sayılarının çok yükseldiği dönemlerde dahi öğretmenlerin iç rahatlığı ile eğitime devam edebilmesi için öğretmen aşılamasının en kısa zamanda tamamlanması gerekir. Aşılamada gecikme yaşanacaksa yüz yüze eğitim veren 8. ve 12. sınıfların öğretmen ve öğrencilerine haftalık rutin test ile vaka taraması yapılmalıdır.

Bazı eksik ve yanlış uygulamalar görüldü

2. Okulların açık olduğu dönemde bazı eksik ve yanlış uygulamalar olduğu görülmüştür. Çocukların ve gençlerin temaslı izlemi ve test uygulamalarının daha sıkı bir şekilde yapılması, okullarda HES kodu uygulamasının daha sıkı takip edilmesi, pencerelerin açılması ile derslikler ve öğretmen odalarının havalandırılması, penceresi açılmayan sınıfların derslik olarak kullanılmaması, okullarda görülen yetişkin ve öğrenci vakalar ve okul içi bulaşmanın olup olmadığı, varsa ne ölçüde olduğu konusundaki verileri şeffaf bir şekilde toplumla paylaşması gibi çeşitli alanlarda Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın koordinasyon içinde ivedilikle ilerleme kaydetmesi gerekir.

BursaMuhalif.com/Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ