Zirvede Haber

CHP’li Orhan Sarıbal: “Pazarların her gün açık olması lazım”

CHP’li Orhan Sarıbal: “Pazarların her gün açık olması lazım”

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, halk pazarlarının haftada bir gün açık olmasıyla ilgili, “17 gün boyunca sadece iki günde pazarların açık olması hiçbir şekilde sorunu çözmez. Zaten bir pazarcı, bir kentte aynı gün sadece bir pazarda olabilir. Pazarların her gün açık olması lazım. Salatalık, çilek, biber gibi ürünlerin 24 saat içerisinde hasatları yeniden geliyor, toplanıyor. Eğer, pazarlar açık olmazsa bu ürünler yine pazarlanamaz” dedi.

“Tam kapanma” tedbirleri kapsamında, semt pazarlarının kapalı olmasıyla beraber çiftçiler ürünlerini çöpe dökünce, İçişleri Bakanlığı tüm Türkiye’de semt pazarlarının haftada bir gün açılmasına izin verileceğini duyuruldu. Haftada bir gün verilen pazar izninin pazarcılar ve çiftçiler için yeterli olmayacağını belirten Orhan Sarıbal, “17 gün süreyle tam bir kısıtlama süreci yaşıyoruz. Sezon tarımsal açıdan çok önemli. Hızla üretilen ve pazara gelmesi gereken ürünler var. Aynı zamanda tarlalara ekilmesi gereken ürünler var. Bütün tarım alanlarında bakım var. Gübreleme, ilaçlama, yetiştirme. Dedik ki, semt pazarlarını kapatmayın çünkü, şu an da Antalya’da Mersin’de Adana’da ve diğer illerde seralarda yetiştirilen domates, biber, patlıcan, çilek gibi taze tüketilmesi gereken ürünler yeterli zamanda tüketiciye ulaşamazsa perişan olur. O ürünler çöpe gider, çiftçi zarar eder. Milli servet gider. Tüketici de istediği ürüne ulaşamaz.”

“BİR PAZARCI AYNI GÜN İÇERİSİNDE SADECE BİR PAZAR YERİNDE OLABİLİR”

Genelgenin, bazı pazar yerlerinin boş kalmasına sebep olacağını vurgulayan Sarıbal, “17 günde sadece iki günde pazarların açık olması hiçbir şekilde sorunu çözmez. Zaten bir pazarcı, bir kentte aynı gün sadece bir pazarda olabilir. O esnafın sadece bir yerde olması anlamına gelir. Diğer pazarlar boş kalır. Pazarların her gün açık olması lazım. Salatalık, çilek, biber gibi ürünlerin 24 saat içerisinde hasatları yeniden geliyor, toplanıyor. Eğer Pazarlar açık olmazsa bu ürünler yine pazarlanamaz” dedi.

“İKTİDAR MARKETLERİN YAŞAMASINI İSTİYOR”

İktidarın sadece belirli marketlerin yaşamasını istediğini ifade eden Orhan Sarıbal, “Pazarların açık olması covid sürecinde hastalığa yakalanmayı azaltıyor. Her türlü gelir seviyesindeki insanlar daha ucuz ve taze ürüne pazarda ulaşabilir. Marketler de hastalık riski daha yüksek ve ürünler daha pahalı. Ama burada çiftçi zarar ediyor. 200 bin pazarcı esnafı pazara çıkamıyor. 90 milyon insanın ucuz ve sağlıklı gıdaya ulaşmasının önü kesiliyor” diyerek pazar yerlerinin her gün açık olması gerektiğini söyledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ