Zirvede Haber

“Pisliklerini bırakıp gidecekler”

“Pisliklerini bırakıp gidecekler”

Kirazlıyayla Köyü’nde Meyra Madencilik şirketinin yüksek gerilim hattı için köyün içinden başlattığı çalışmalarda su borularının geçtiği yollar kazıldı. Şebeke boruları patladı ve birçok evi su bastı. Köylünün itirazları sonucunda şirket yetkilisiköyün içinden geçen enerji nakil hattının güzergahının değiştirileceğini söyledi.

Kirazlıyayla Köyü’nde Meyra Madencilik şirketi, ‘tam kapanma’ uygulamasını fırsat bilerek yüksek gerilim hattı döşenmesi için kazı çalışmalarına başladı. Köylülerin itirazlarına rağmen başlayan çalışmalarda, köyün içinden geçen yolun ortası baştan başa kazıldı. Kanalizasyon borularının geçtiği yeri kazan şirket çalışanları, su borularının patlamasına neden oldu. Kazılan yerler suyla dolarken bazı evlerin suyu kesildi.

Evinin önünde yapılan kazıda kanalizasyon borusunun patlaması nedeniyle evini su basan Kirazlıyayla sakini, üç gündür hayvanlarını otlatmak için dışarı çıkaramadıklarını, ekilmesi gereken ekinlerini henüz ekemediklerini söyledi.

“Farklı bir rota bulduk”

Meyra Madenciliğin çevresel sosyal etki danışmanı Orman Mühendisi Hakan Kara, “2019 yılında onaylanmış enerji nakil hattının uygulamasını gerçekleştiriyoruz. Bizde proje çalışmasının vatandaşa etkisini azaltmak, ihtiyaçlarını gidermek, projelerde karşılaşılacak arızaları gidermek, sorunları çözebilmek için tüm ekiplerimizle onların şikayetlerini dinliyoruz, isteklerine cevap veriyoruz. Bu projede yapılan kazı nedeniyle köyde su tesisatları zarar görmüştü. Bu güzergahta bir çalışma yaptık; köyün ileri gelenleri, dernek yöneticileri, hanımlarımız, ablalarımızın olduğu bir heyetin onay verdiği bir güzergaha taşıdık. Bu güzergahta su tesisatı zarar görmüştü. Bir çalışma yaptık, burada köylülerimizle ve büyüklerimizle istişare ettik, onlarında içine sinen teknik olarak da uygun farlı bir rota bulduk. Daha az zarar vererek, rotada hızlı bir şekilde projeyi tamamlamak istiyoruz.” açıklamasında bulundu.

“Pisliklerini bırakıp gidecekler”

Kirazlıyayla halkı şirket yetkilisinin açıklamasının ardından, kendilerine herhangi bir bilgilendirme yapılmadığını, yapılan açıklamaların yalan olduğunu belirterek, “Kirazlıyayla halkından kimsenin bu çalışmadan haberi yok. İş makinası geldi kapıya jandarmayla birlikte başladı kazmaya. Biz köyün dışından geçirin dedik, kimse bizi dinlemedi. İlla buradan yapacağım diyorlar. Maksat bize kan ağlatmak, ızdırap çektirmek. Üç gündür hayvanlarımız buradan geçemedi, tarlalarımıza gidemedik. Üç gün önce ekeceğim mısırı bugün ancak ekebildim. Eskiden böyle değildi bu yollar. Yalan konuşuyorlar. Evleri su bastı. Şu bir avuç köye baskı yapıyorlar. Sekiz, on sene çalışıp pisliklerini bırakıp gidecekler. Lübnanlı şirkete bizi mahkum ettiler” dedi.

BursaMuhalif.com/Ezgi Bulut/Gökay B. Küpeli

Kirazlıyayla’da yaşananlarla ilgili CHP Yenişehir İlçe Başkanı Ahmet Köse; “Kirazlıyayla’da vicdanlar kanamaya devam ediyor. Insanlık ayaklar altında. Savaşta esir alınan düşmanın bile hukukunu koruma mecburiyeti varken, devlet Kirazlıyayla’da kendi halkına işkence yapmaktadır. Burada olanlar akılla, adaletle izah edilebilir gibi değildir. Köy halkı henüz madenin yarattığı hastalıklar zuhur etmeden , depresyon ve diğer psikolojik rahatsizliklar nedeniyle hastanelere taşınacaklar belki de yaşamını kaybedenler olacak. Zira yaşadıkları işkenceden de beter.

Burada madene ruhsat veren irade köylünün yaşam hakkını görmezden gelmiştir. Maden tesisi neredeyse köyün içine kurulmuştur. Çed raporu öncesi köy halkı bilgilendirilmemiş, çed ile ilgili halktan imza alınırken, köylüler yanıltılmıştır. Hâlâ tarım arazilerinin vasfının değiştirilmesiyle ilgili izinler alınmamışken, kullanılacak suyun nereden temin edilecegi belli olmamışken fay hattının üzerine baraj inşaat izni veren devlet yetkilileri vebal altındadırlar. Bunun hesabını bu dünyada da ahirette de veremeyeceklerdir. Bilir kişi heyetinin raporunda, burada tesis kurulması sakıncalıdır, demesine rağmen mahkeme hakimi bu raporu dikkate almayarak firmanın lehine bir tutum izlemiştir. Adelet tecelli etmemiştir. Mahkeme süreci devam ederken firma pandemi yasaklarına rağmen çalışmalarına hızla devam etmiştir. Firma köyün merası ,su kaynakları ve diğer yaşam alanlarını gasp etmiştir.
Bütün bu haksız ve hukuksuzluğa köy halkı karşı durmak için elinden geleni yaptı. Sıcakta, soğukta , uykusuz, pandemi şartlarında, oruc ağızla, kapanmaya rağmen, kanuni sınırlar içinde, evini, köyünü, yurdunu, yaşamını, çocuklarının geleceğini kurtarmak için çırpındı durdu. Zaman zaman tutuklandılar, yargılandılar, tartaklandılar, sürüklendiler ve tehdit edildiler. Terörist olarak nitelendirildiler. Belediye, kaymakamlık, siyasi partiler, kamu ve özel kurumları köye sahip çıkmadı. Parayı cebine koyan ve koltuğunu kaybetmek istemeyenler bu zulme sessiz kaldılar. Pustular.
3 Mayıs itibariyle firma kasıtlı yapar gibi maden için yüksek gerilim hattı döşemeye başladı. Hattı tamda köyün içinden geçiriyorlar. Sanki maden nedeniyle oluşacak zehir yetmez, bu köyü birde manyetik alanda oluşacak radyasyona maruz bırakalım diyorlar. Devlet köyü, köylüyü ve Yenişehir’i gözden mi çıkardı?Burada insanlar üzerinde bir deney mi yapılıyor? Şu anda pandemi nedeniyle tam kapanma var. Vatandaş eve kapatılmış, maden çalışanlarına yasak yok. Bu şartlarda bu gün hat için sokaklara çukurlar kazilmaya başlanınca vatandaş zıvanadan çıktı. Köylü sokağa döküldü. Olaya jandarma müdahale etti. Sonra makinalar geri çekildi. Yenişehir kaymakamı faaliyete bir gün ara verildiğini söyledi. Köylü de evlerine çekildi. Ortalık sakinledi derken makinalar bir anda kazılara yeniden başladı. Köyde yine ortam çok gerildi. Köy halkına psikolojik destek zaruri hale geldi.
Insanlar corona ile boğuşurken birde yoğun stres ve üzüntü kaynaklı ölümler yaşanmamasını dilerim.
Sizin eviniz, köyünüz gasp edildi mi? Yunan işgalinde yaşanmadı Kirazlıyayla’da yaşananlar. Eyy Cumhurbaşkanı, eyy bakanlar, eyy valiler, eyy milletvekilleri bu köy bizim , bu insanlar bizim insanlarımız. Osmanlı”nın mirasına, Türkiye’nin en verimli ovalarından olan Yenişehir Ovasına, Yenişehir ‘e, yurdumuzun en güzel göllerinden biri olan İznik Gölüne , tarih ve turizm şehri İznik’e, ıhlamur kokuları, ceviz bahceleri, kiraz ağaçları enginarı, hayvancılığı, havası, suyu ve vatanını seven insanlarıyla doğa harikası Kirazlıyayla’ya kıymayın efendiler. İnsanları kahırdan öldürmeyin efendiler.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ