Zirvede Haber

Bursa sanayisi pandemide ne kadar etkilendi?

Bursa sanayisi pandemide ne kadar etkilendi?

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay’ın pandemi döneminde iş dünyasında yaşananlarla ilgili verdiği bilgileri bugünkü köşesine taşıdı…

Özellikle… Esnafın kapandığı dönemde fabrikaların çalışmasına yönelik farklı söylemlerin ortaya çıktığı görülüyor.

Bir yanda…

“Krizin faturası emekçiye kalmasın” mücadelesi verilirken, “Her yer kapalı, işçiler neden çalışıyor?” diyenlere “Ekonomi durursa herkes batar” gerçeği anımsatılıyor.

Biz de…

Her şeyin birbirine karıştığı böyle bir süreçte iş dünyasının bakışını öğrenmek için Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay’ı aradık.

Önce…

“Pandemiyle birlikte kurduğumuz kriz masalarında firmalarımız ve çalışanlarımızı korumak için yoğun mesai harcadık” dedi ve şu analizi yaptı:

“Geçen yıl mart ayında BTSO olarak önemli bir adım atıp  ‘istihdamı koruma kalkanı’ oluşturduk. Bursa iş dünyası olarak çalışanları işten çıkarmayacağımızı ilan ettik.”

Şunun altını çizdi:

“Olağanüstü dönemde hem çalışanlarımızın sağlığını korumak,  hem üretimi sağlamak için sanayide antikor testlerini ilk başlatan BTSO oldu.”

Ardından…

Üretilen cerrahi maske ve siperliklerin işletmelerle esnafa dağıtıldığını söyleyip şuna dikkat çekti:

“Bursa’da SGK’ya kayıtlı 700 bin çalışan var, ama kısa çalışma ödeneğinden 270 bin çalışan faydalandı. Çalışan sayısının neredeyse üçte biri olan bu rakam çok önemli.”

Şunu vurguladı:

“Kısa çalışma ödeneği dışında kalan 430 bin çalışan işverenlerimizin gayretleriyle maaşlarını ve gelirlerini devam ettirdiler.”

Devam etti:

“Firmalarımız devletimizin yükünü aldı, çalışanların gelir kaybı olmaması için özveride bulundu, gelir kaybının önüne geçti. İşveren ve kamu taşın altına elini eşit derece koydu, birlikte mücadele ettik.”

Mesajı şu:

“Bursa’da üretimden ihracata asla vazgeçmeyen girişimci profili var. Zorlu hayat şartlarına rağmen kimse işinin başından ayrılmadı. , üretim her türlü fedakarlıkla devam etti. Çalışanlar da, girişimciler de üzerlerine düşen görevi yerine getirdi.”

Çalışan fedakar, firmalar özverili, devlet destekçi

Pandemi sürecinde üretimin devam etmesinin önemine dikkat çeken BTSO Başkanı İbrahim Burkay, şunu vurguladı:

“Çalışanlarımızın fedakarlıkları, firmalarımızın özverileri, devletimizin başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere en üst seviyede desteği var. Bunlar olmasa ekonominin bu noktada devam etmesi mümkün değildi.”

Beklentisi şu:

“Aşılama çok önemli. Ülke olarak aşılamayla birlikte normalleşme sürecini de hızlı şekilde başlatmamız lazım.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ