Zirvede Haber

Gazeteler basılıda kaybettiği okuyucunun 4 katını dijitalde yakaladı!

Gazeteler basılıda kaybettiği okuyucunun 4 katını dijitalde yakaladı!

Pandeminin etkisiyle artan internet kullanımı, habere erişim yöntemlerini de dijitale taşıyor. Türkiye’deki basılı gazetelerin tirajları, son 1 yılda %14,11 düştü. En yüksek tiraj kaybı, 57 bin 666 ile Sözcü gazetesinde görüldü. Online haber sitelerine yönelim artarak devam ederken, hurriyet.com.tr günlük 7,6 milyon ziyaret sayısıyla Türkiye’nin en fazla ziyaret edilen online haber sitesi oldu. 

2020’nin ilk aylarından bu yana tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de süren koronavirüs mücadelesi, iş dünyasından sosyal hayata pek çok alanda yeni bir dönem başlattı. Yalnızca iş yapış şekilleri değil, günlük rutinler de dijitalleşti. Bunların başında da haber ve gündem takibi geldi. İnternet kullanımının her geçen gün yaygınlaşmasıyla beraber basılı yayınlara olan ilgi azalırken, pandeminin de etkisiyle tirajlardaki düşüş hızla devam etti. Türkiye’nin ilk online PR servisi B2Press’in açıkladığı verilere göre, Türkiye’de 2020’nin Mart ayında toplam 1,8 milyon olan gazete tirajları, 2021’in aynı döneminde %14,11 azalarak 1,6 milyona düştü. Buna göre basılı gazeteler son 1 yılda toplam 268 bin 12 baskı firesi verdi.

Son bir yılda en yüksek tiraj kaybı Sözcü gazetesinde görüldü

4 Nisan 2021 itibarıyla en yüksek tiraja sahip 19 gazete, online versiyonlarının ziyaret sayılarıyla karşılaştırmalı olarak incelendiğinde, son 1 yılda Türkiye’de tirajı en çok düşen gazete 57 bin 666 kayıpla Sözcü oldu. Onu 43 bin 479’la Sabah, 43 bin 385’le Posta, 26 binle Fotomaç ve 17 bin 594’le Hürriyet gazeteleri izledi. Basılı yayınların tirajlarındaki düşüş, haber sitelerinin günlük ziyaret sayılarına ise olumlu yansıdı. Tirajı düşen ancak dijital medyadaki ziyaret sayısını artıran gazeteler arasında Hürriyet, Türkiye, Milliyet, Yeni Şafak, Fanatik, Fotomaç, Korkusuz ve Cumhuriyet de yer aldı.

Günlük ziyaret sayısında en yüksek artış %69’la Karar gazetesinde 

Similarweb verilerini inceleyen B2Press’in açıklamalarına göre, son bir yılda online haber sitesindeki günlük ziyaret sayısını en çok artıran basılı gazetelerin başında %69 ile Karar geldi. Ziyaret sayısını 90 bin 902 artıran Karar.com’u, %66’yla GazeteBirlik.com, %52’yle Fanatik.com.tr ve %51’le Cumhuriyet.com.tr takip etti. Nisan 2020’de en yüksek günlük internet sitesi ziyaret sayısına sahip olan Hurriyet.com.tr, aradan geçen bir yılda %11,7 artışa imza atarak 7,6 milyon ziyaretle yeniden ilk sırayı aldı. İkinci sıradaki Sozcu.com.tr %14,6 artışla bu yıl da yerini korurken, geçtiğimiz yılın üçüncüsü Sabah.com.tr, yerini Milliyet.com.tr’ye bıraktı. Sabah’ın günlük internet sitesi ziyaret sayısı %15,4 düşüşle 3,9 milyona gerilerken, Milliyet %12,7 artışla günlük 4,7 milyon ziyarete ulaştı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ