Zirvede Haber

“ÇİFTÇİ BATMIŞ BAKANIN HABERİ YOK”

“ÇİFTÇİ BATMIŞ BAKANIN HABERİ YOK”

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Çiftçi bugün hiç olmadığı kadar hakkını alıyor. Hak ettiğini kazanıyor” dedi. Pakdemirli’yi eleştiren CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ise, “Madem çiftçinin durumu bu kadar iyi neden üst üste borçlar sürekli erteleniyor. Neden Tarım Kredi Kooperatifi borçları en yüksek faiz oranıyla yapılandırmaya gidiyor? Çiftçi batmış bakanın bundan haberi yok” dedi.

Bakan Pakdemirli, İzmir’de katıldığı bir yerel TV programında tarımla ilgili açıklama yaptı. Muhabirin, “Yem fiyatları fazla gübre fiyatları artık çok fazla. İnsanlar çiftçilikten elini eteğini çekiyor. Çiftçi artık üretemez hale geldi. Bu girdi maliyetleriyle ilgili artışı ne yapacaksınız?” sorusuna Bakan Pakdemirli, “Çiftçi üretmekten vazgeçti… Bunu söyleyen kim? Peki üretmekten vazgeçtiyse son üç senede tarımsal hafızamız yüzde 70 nasıl arttı? Bakın bunu kim söylüyorsa çiftçilikle alakası yok. Çiftçimiz bugün ürünlerinin satış fiyatlarından memnun. Çiftçi bugün hiç olmadığı kadar hakkını alıyor ve alabiliyor” dedi.

 “ÇİFTÇİ BATMIŞ BAKANIN HABERİ YOK”

Bakan Pakdemirli’nin açıklamalarına CHP’nin ziraat mühendisi kökenli milletvekili Orhan Sarıbal yanıt verdi. ANKA Haber Ajansı’na konuşan Sarıbal şunları söyledi:

“Tarım Bakanı dün Ege’de yaptığı bir televizyon söyleşisinde ‘Türkiye’de çiftçinin durumunun gayet iyi olduğunu, gelirinin iyi olduğunu’ ifade etmiştir. Gayri-safi tarımsal hasılada büyük başarılar elde ettiğini söylemiş. Tarım Bakanı bu ülkede yaşamıyor galiba. Son bir yılda çiftçinin en önemli gideri olan ve bu günlerde adeta alamadığı gübrede yüzde 80 yüzde 100 bir artış var. Daha bir yıl önce tonu 2.800 lirayken bugün 4.500 lira. Geçen yıl 50 kilogramı 75 lira olan bir çuval süt yemi bugün 130 lira. Yüzde 80 oranında artmış görünüyor. 1 litre sütle 1 kilo civarında süt yemi alınabilir noktasına gelmişiz. Çiftçi her alanda yerle bir. Gezdiğimiz her yerde süt üreticisi de et üreticisi de tahıl üreticisi de adeta perişan. Madem çiftçinin durumu bu kadar iyi neden üst üste borçlar sürekli erteleniyor? Neden Tarım Kredi Kooperatifi borçları en yüksek faiz oranıyla yapılandırmaya gidiyor? Son bir yılda sadece çiftçinin bankalara olan borcu tam 20 milyar arttı. Yahu kazanan çiftçi neden borcunu ödemez de daha fazla borç alır. Yani çiftçi batmış bakanın bundan haberi yok.”

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ