Zirvede Haber

Bursalılar dikkat! Yüzde 8 azaldı…

Bursalılar dikkat! Yüzde 8 azaldı…

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz, pandeminin hayatımızı olumlu yönde etkileyen bir gerçeği bugünkü köşesine taşıdı…

Yılmaz, yazısında dikkat çeken şu bilgiyi paylaştı:

Araştırmayı… Bu sütunlarda yol ve ulaşım uzmanı olarak görüşlerini önemsediğimiz, kent sorunlarına duyarlılığını ve kafa yorduğunu bildiğimiz İnşaat Yüksek Mühendisi M. Tözün Bingöl gönderdi.

Çalışma…

Pandemi döneminde hava kirliliğinin ne oranda değiştiğini gösteriyor.

Bu da…

İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü tarafından yapılan araştırmayla ortaya çıktı.

Bunun için de…

Türkiye’de yeni tip koronavirüs salgınının birinci yılında, hava kirliliğine etkisini görmek amacıyla 36 ilde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile belediyelerin hava kalitesi ölçüm istasyonlarındaki NO2 olarak bilinen havadaki azotdioksit oranı baz alındı.

Çıkan sonuç…

Salgınının birinci yılında hava kirliliği oranının bir önceki yıla göre ülke genelinde yüzde 8 azaldığını gösteriyor.

Tabloda…

Bursa’da hava kirliliğinin yüzde 8 azaldığı görülüyor.

Sonucu…

“İnsanların bıktığı ve kötümser bakış sergilediği bu süreçte koronavirüsün belki de tek iyi yansımasını gösteren haber” olarak yorumlayan Bingöl, başka kentlerden örnekler de gösterdi:

“Nüfusu büyük kentlerden İstanbul’da yüzde 11, Ankara ve Bursa’da yüzde 8 azalan hava kirliliği Adana’da yüzde 21 ve İzmir’de yüzde 5 arttı.”

Değerlendirmesi şu:

“Nüfusun yoğun olduğu büyük şehirlerde hava kirliliğinin azalması, havamızın kalitesi açısından son derece önemli.”

Değişime yol açan nedenleri de şöyle görüyor:

“Sokağa çıkma yasakları, artan sosyal mesafe önlemleri ile evden çalışma düzenine geçilmesi bu sonuçta etkili. Fabrikaların üretimlerini askıya alması, düşürmesi ya da vardiya azaltması da etkili.”

Şuna da dikkat çekiyor:

“Şehir içi ve şehirlerarası araç trafiğinin kapandığı 20 Mart 2020-1 Haziran 2020 ile 2020 Kasım sonu-1 Mart 2021 dönemlerdeki düşüş dikkat çekici.”

Şimdi önemli olan, pandemisiz de bu havayı korumak.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ