Zirvede Haber

Faruk Çelik’ten siyaset dersi; ‘AK Parti neden gitsin?’

Faruk Çelik’ten siyaset dersi; ‘AK Parti neden gitsin?’

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz, Dijital tartışma platformu Clubhouse’da “AK Parti sonrası yeni Türkiye” konu başlığıyla açılan bir oturuma katılan eski Bakan Faruk Çelik’in dikkat çeken konuşmalarını bugünkü köşesine taşıdı…

Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Konu başlığı… “AK Parti sonrası yeni Türkiye” olarak belirlenmişti. Dijital tartışma platformu Clubhouse’da bu başlıkla açılan oturum, cuma gecesi en çok katılımcı toplayan tartışma oldu.

Tartışmaya…

Uzun yıllar AK Parti Grup Başkanvekilliği yapan, en uzun süre görevde kalan Bakanlar arasında yer alan deneyimli siyasetçi Faruk Çelik de katıldı.

Önce konu başlığına itiraz etti:

“Türkiye’de seçim oldu da yeni bir Türkiye mi tartışılıyor? Yoksa seçim kararı alnındı da sonrasında ne olacağı tartışması mı var? AK Parti gidiyor diye bir haber mi alındı?”

Sonra da…

Siyasi deneyimiyle dijital ortamda siyaset dersi verdi:

“Milletin vereceği bir karar bu. Eğer bir temenniyse ya da öngörüyse şu soru akla geliyor: Gerçekleşmesi için muhalefetin düşüncesi ne?”

Ardından…

“AK Parti neden gitsin?” dedi ve şunu söyledi:

“Ensesinde boza pişiren muhalefet var mı? Siyasi tablolara bir bakın. Ana muhalefet yüzde 22-24 bandına sıkıştı. Güçlü iktidarlar güçlü muhalefetler sayesinde olabilir. Türkiye’nin bu ayağı eksik.”

Şuna dikkat çekti:

“Bir seçim olsa, Cumhur İttifakı’nın adayı Recep Tayyip Erdoğan. Peki muhalefetin adayı kim? Birden çok aday çıkacak, ama acaba ne kadar uzlaşma sağlanacak?”

Bu noktada…

“Çok da AK Parti gidiyor tablosu yok” dedi ve şuna işaret etti:

“Tabi ki sıkıntılar var, ama biz burada 5 yıldır mevsimlik sorunlarla uğraşırken çevremizde sıcak gelişmeler oluyor.”

Örnekleri de sıraladı:

“Kıbrıs’ta Türklerin evleri boyanıyor, Avrupa’da ırkçılık arttı, Biden ‘Değiştireceğim’ diye parmağını sallıyor, İtalya Başbakanı bir şey söylüyor. ABD’de devir-teslim sırasında Kongre binası işgal ediliyor, emekli amiraller gece saat 01.00’de bildiri yayınlıyor.”

Düşüncesini söyledi:

“AK Parti hiçbir şey yapmamış gibi hizmetlerini görmezden gelmek de muhalefetin hazır olmadığını gösterir.”

Sistem tartışması ve erken seçime farklı bakış

Gündemdeki erken seçim beklentilerine farklı bir yaklaşım sergileyen Faruk Çelik şunu anımsattı:

“68 hükümet geldi geçti. 1.5 yılda bir seçim yapıldı. İstikrar nasıl sağlanır? Sık seçim olmasın diye sistem değişti. Onun için seçim zamanında olur.”

Bakışı şu:

“Milletin onayladığı bir sistem bu. Arızaları, eksikleri elbette konuşulsun. Parlamenter sisteme dönülsün deniyor. Arkadan gelen de Başkanlık sistemi derse ne olacak? Hep bunları mı tartışacağız?”

 “Çözüm süreci terör örgütünün silah bırakması içindi, ihanet edildi”

Clubhouse’da… Her siyasi görüşten katılımcılar dijital ortamda bir araya gelip tartışıyorlar.

Cuma akşamı…

Faruk Çelik’in katıldığı oturumda yeni Türkiye tartışması yapılırken, bir katılımcı çözüm sürecini anımsattı.

Çelik şu cevabı verdi:

“Bölgeyi iyi bilen biriyim. AK Parti ile HDP ortaklık yapmadı. Türkiye’nin çok ciddi sorununda çözüm süreci için bir araya gelindi. Maksat terör örgütünün silah bırakmasıydı.”

Şunu vurguladı:

“Siyaset sorumlu davranıp ön aldı. Silah bırakılacaktı, ama terör örgütü silah bırakmadı, sürece ihanet edildi.”

Gözlemi şu:

“Eğer silah bırakılsaydı farklı bir Türkiye olacaktı. Cumhurbaşkanı’nın neden yetki kullandığı tenkit edildi. Yetkisini kullanan yetkin siyasiler var, ama Güney Doğu’daki bazı arkadaşlar bunu aşamadı ve örgütün emirleriyle davrandı. Sonuçta yazık oldu.”

“Özgüvene dayalı siyaset çizgisi izlenmiyor”

Deneyimli siyasetçi Faruk Çelik, çözüm süreciyle ilgili değerlendirmesi yanında, “HDP Millet İttifakı’nın ortağı mı?” sorusuna dikkat çekti:

“Maalesef özgüvene dayalı siyaset çizgisi izlenmiyor. HDP Millet İttifakı içinde değil, ama 6 milyon oyuna ittifakın ihtiyacı var.”

Çağrısı şu:

“Çıksınlar ‘şu ilkeler doğrultusunda beraberiz’ desinler. Bunu diyebilirlerse güven verirler, ama kaçamak yol izliyorlar.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ