Zirvede Haber

Bursa’nın Ramazan ekonomisi! En ucuzu tavuk; kırmızı et, sakatat, peynir fiyatları…

Bursa’nın Ramazan ekonomisi! En ucuzu tavuk; kırmızı et, sakatat, peynir fiyatları…

Üst üste gelen zamlar, yükselen enflasyon… Bursalılar koronavirüs yasaklarından dolayı Ramazan ayı boyunca iftar ve sahuru evlerinde yapacaklar, dışarıya çıkamayacaklar. Peki, bir ailenin Ramazan gideri ne kadar? İşte detaylar…

GÜLNAME PAÇA / BURSADA BUGÜN bursadabugun.com

Ramazan’a artık çok az bir süre kaldı. İlk oruç 13 Nisan Salı günü tutulacak.

Pandemiden dolayı bu sene dışarıda iftar ve sahur yapılamayacak.

Biz de hem esnaftaki hem de marketteki fiyatları sizler için araştırdık.

“ÇARŞIDA FİYATLAR HEMEN HEMEN AYNIDIR”

Ramazan ayında Bursalıların sakatat ürünlerini çok sık tükettiğini söyleyen ve fiyatların uygun olduğunu ifade eden Kasap İbrahim Kurum, “En çok sattığımız ürünler yürek, böbrek, dana ciğeri. Benim en çok tavsiye ettiğim ise kuyruk eti çünkü bu et hem kemikli hem de etli olduğu için daha çok tercih ediliyor. Dana kuyruğunun kilosu 30 lira, böbrek 10 lira, yürek 18 lira, dana ciğeri 50 lira, kelle eti 28 lira, dana paça tane 10 lira, dana kaburga eti 38 lira, dana işkembe 10 lira ve kuzu işkembe 12 lira. Fiyatlarımız baya uygun. Biz Ramazan ayında müşterilerimizi düşünüyoruz. Herkes rahatlıkla alabilir. Bir kişi yürek, böbrek almaya kalksa 7-8 kişilik aileyi rahat doyurur. Ciğerin de doyurucu özelliği olduğu için 1 kilo ciğer alan kişi de 5 kişiyi doyurur. Köftelik kıymamızı da 34 liraya kuzu-dana karışık şekilde veriyoruz. Kelle kıyması alanlar için ise onun da fiyatı 28 lira, diğerlerine göre daha uygun. Kaburga eti ve yağsız kıymamızın fiyatları da 38 lira. Çarşıda fiyatlar hemen hemen aynıdır. Fazla fiyat değişikliği olmaz, en fazla 1-2 lira oynar” dedi.

 

“BURSALILAR EN ÇOK TUZSUZ OLDUĞU İÇİN KARS KAŞARI’NI TERCİH EDİYORLAR”

Sahurda süt ve süt ürünlerinin sık tüketildiğine dikkat çeken Peynirci Hayrettin Mencir, “Peynir fiyatları bizde piyasaya göre yüzde 20 daha düşük. Bu imalâtçı olduğumuzdan kaynaklanıyor. Birinci elden malı tedarik ettiğimizden dolayı daha düşük fiyatlar. Piyasa yüzde 20-25 daha pahalı. Müşteri fiyatlara göz gezdirdiği zaman bunu idrak edebiliyor. Ramazan ayı da geliyor ama insanların alım güçleri düşük. Bursalılar en çok tuzsuz olduğu için Kars Kaşarı’nı tercih ediyorlar. Bunun yanında yine Bursalılara hitap eden mihaliç peyniri alıyorlar ve 428 gram fiyatı ise 23 lira. İzmir tulum peyniri var. Dediğim gibi piyasaya göre bizim fiyatlar gayet uygun. Ramazan ayı için tereyağ olmazsa olmaz. Fiyatları da 56 liradan başlıyor. Piyasada tereyağ fiyatları 65-70 lira. Ramazan ayında susatmaması için kaşar peynir tercih edilir. Bursalılar bizden en çok Kars Kaşarı, mihaliç peyniri ve beyaz peyniri tercih ediyorlar. Kars Kaşarı 52 lira” şeklinde konuştu.

 

“TERCİH MESELESİ MADDİYATA BAKIYOR”

“Sahurda en çok siyah zeytin tüketiliyor” diyen Hayrettin Mencir, “Buna alternatif olarak yeşil zeytin tercih eden de oluyor. Yeşil zeytinin farklı çeşitleri de var ama en çok biberli olanı tüketiliyor. Biberli yeşil zeytinin kilosu 30, taze kırma yeşil zeytinin de kilosu 22 lira. Balın fiyatı yöresine göre değişiyor. Van Erciş balı, Kars balı ve Bingöl balları şu an elimizde mevcut. Kiloları da 65 liradan başlayıp, 140 liraya kadar yükseliyor. Birinci kalite karakovan balı 140 lira. Herkesin tüketebileceği, ağızda sakız kıvamı bırakmayan karakovan peteği de 65 liradan başlıyor. Tercih meselesi biraz maddiyata bakıyor, ama Bursalılar en çok karakovan ya da süzme balı tercih ediyorlar” ifadelerine yer verdi.

 

“TAVUKTAN UCUZ BİR ŞEY YOK”

Bir diğer Kasap Mehmet Aydın ise “Tavuk fiyatları sebze ve meyveye göre daha ucuz. Kırmızı et ya da balıkla kıyas edildiğinde vatandaşın yiyebileceği en ucuz protein kaynağı çünkü tavuktan başka ucuz protein kaynağı yok. Tavuğun kilosu 15-16 lira. Ortalama gelir seviyesinin altındaki biri bile evine protein kaynağı götürebilir. Sebze ve meyvenin şu an fiyatları daha pahalı çünkü kış sebzeleri bulunamayacak kadar az ama tavukla her türlü yemek yapılabilir. Örneğin; bir tavukla suyundan çorba, etinden de tavuklu pilâvını yapabilirsin yani her türlü değerlendirilebilir. Bütün piliç fiyatı 15 lira, en pahalı ürünümüz kanat ama onda da indirim yaptık ve fiyatı 25 liradan satıyoruz. 25-30 lira arasında tavuk fiyatları var. Ramazan ayında Bursalılar en çok tavuk tercih ediyor. Tavuktan ucuz bir şey yok. Et, Türkiye’de çok fazla üretilen bir ürün olmadığı ve üretim maliyetleri pahalı olduğu için bu fiyatlara da farklı yansıyor. Kıyma 50-55 lira civarındayken kırmızı et ve dana fiyatları da 55-65 lira arasında. Kuzu fiyatları biraz daha yüksek çünkü süt kuzunun tam zamanı olduğu için zor bulunuyor. Özellikle Karacabey ve Mustafakemalpaşa’da yetişen bir ürün. Çok fazla üretilmediği için fiyatı daha pahalı. Kuzunun fiyatı şu an 70-110 lira arası değişiyor. Kırmızı et fiyatları tüketilebilir durumda. Vatandaşın bunlara artık ulaşabilir noktasına gelmesi gerek çünkü ucuz satılıyor. Mahalle arası kasaplar marketlere göre daha pahalı. Bursalılar ağırlı olarak beyaz eti tercih ediyor. Kırmızı et konusunda da kuzuyu alıyor. Yumurta en ucuz protein kaynağı. Günde 2 liraya bir protein kaynağı tüketmiş oluyorsunuz. Daha ucuzunu bulamazsınız. Türkiye’de de çok üretiyoruz. Günlük 80 milyon yumurta ürettiğimiz bir ülkedeyiz ve Ramazan ayında da yumurta fiyatının artacağını düşünmüyorum. 15’li yumurta 15 lira, 30’lu yumurta da 30 lira” dedi.

 

“RAMAZAN İÇİN YENİLEBİLECEK EN HAFİF TATLI VE MALİYETİ DE DÜŞÜK”

Ramazan’da sofraların vazgeçilmezi olan Güllaç tatlısının yapılışını anlatan Pasta Şefi Metin Taşçı, “Güllâç evde yapılabilecek basit bir tatlı. İlk aşamada süt ve şekeri önceden kaynatarak soğumaya bırakıyoruz. Çok soğumadan, hafif ılık bir şekilde hazır olan güllâç yapraklarını süte bandırarak, ıslatıyoruz. Daha sonra ıslatmış olduğumuz yaprakları tepsiye döşüyoruz. Ara katlarına ceviz serpiştirerek meyvelerle süsleyeceğiz. Gül suyunu herkes sevmeyebiliyor bu yüzden biz servis esnasında gül suyunu yanında veriyoruz, isteyen dökerek yiyebilir. 16 güllâç yaprağından 20 dilim çıkıyor. Bir aileye rahatlıkla yeter. Güllâç yapılırken en çok dikkat edilmesi gereken şey süttür. Süt ne çok sıcak ne de çok soğuk olacak. Süt derecesinin iyi ayarlanması lâzım çünkü sıcak süte atılan güllâç yaprağı hamurlaşır. En önemli noktası buRamazan için yenilebilecek en hafif tatlı ve maliyeti de düşükYapım aşamasında ise her kata ceviz dökülmez. 8 kat arasına bir kat ceviz dökülmelidir ve cevizin bir gün önceden suda dinlendirilmesi gerekiyor, çünkü cevizin acılığını sadece su alır. Güllâcın esmer renkte olmamasının nedeni de cevizin suda beklemesidir. Hazırlanan güllâç tepsisini yarım saat bekleterek sütün içini çekmesini bekleyeceğiz. Son olarak sütünü çeken tatlıyı süsleyerek servise hazır hale getireceğiz. Süslemede mevsimine uygun meyveler kivi, çilek, nar ve ceviz kullanabiliriz. Herkes evinde bu tatlıyı yapabilir. Hem maliyetsiz hem de hafif bir tatlı” diye konuştu.

 

Bursada Bugün ekibi olarak esnaftan sonra sizler için market fiyatlarını ve Ramazan erzak kolisinin fiyatlarını araştırdık. Bir evde olması gereken gıdalara tek tek baktık. İlk olarak un reyonunu gezdik. Fiyatlar markalara göre değişiklik gösteriyor ama her bütçeye uygun un bulunuyor. İki kiloluk un fiyatları 7 liradan başlıyor ve 15 liraya kadar çıkıyor. Ayçiçek yağlarında ise fiyat pahalılığı devam ediyor. 1 litrelik yağın fiyatı 25 lira, 2 litrelik yağ 29 lira, 5 litrelik yağ ise 60 lira. Salça fiyatları da yine markalara göre değişiyo. En uygun salça fiyatı 8 liradan başlıyor. İftardan sonra çay demlemek isteyenler için çay fiyatlarını da araştırdık. Markalara göre fiyatlar değişiyor yine ama arada çok fiyat farkı yok. 25 liradan başlayan çay fiyatları 35 liraya kadar çıkıyor. Kuru bakliyatlarda ise fiyatlar üründen ürüne farklılık gösteriyor. Biz de en uygun fiyatlı bakliyatları araştırdık. Pilavlık bulgur 7.75 lira, köftelik bulgur 6.45 lira, nohut 10 lira, fasulye 15 lira, yeşil mercimek 13.50 lira, kırmızı mercimek 11.50 lira, mısır 5 lira, pirinç 11.50 lira. Ramazan kolisi almak isteyenler için de hazır koliler mevcut. 119 liraya ve 169 liraya koliler bulunuyor. Fiyatlar içeriğe göre değişiklik gösteriyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ