Zirvede Haber

Boğazköy Barajı; Yenişehir ve köyleri için aynı zamanda da ciddi bir tehdit!

Boğazköy Barajı; Yenişehir ve köyleri için aynı zamanda da ciddi bir tehdit!
“7 Nisan Pazartesi gecesi ve Salı sabahı yağan yağmur ile eriyen kar önce İnegöl’de taşkınlara sebep olurken kısa sürede Boğazköy barajını da doldurmuştur.” CHP Yenişehir İlçe Başkanı Ahmet Köse ve Yenişehir Meclis Üyeleri, İlçe Yöneticileri ile baskının yaşandığı köylerde incelemelerde bulundu. İncelemelere CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal’da katıldı.
Köse; “Baraj havzasındaki yerleşim alanlarında ve barajda sorun oluşmaması için DSİ yetkilileri baraj kapaklarını açtılar. Kocasu çayına bırakılan su kontrolsüz ve fazla miktarda olunca sırasıyla Ayaz, Söylemiş, Yolören, Karasıl, Çeltikçi, Akdere, Hayriye ve Papatya köylerinde araziler ve bazı yerleşim alanları sular altında kaldı. Günece , Gökçesu, Papatya ve Toprakdere yolları kapandı. Bazı araçlar yollarda mahsur kaldı. Ekili alanlar ,meyve bahçeleri, seralar, besihaneler zarar gördü. Hayvanlar suda mahsur kaldı. Yaklaşık 30.000 dönüm alan baskına maruz kaldı.Ortada ciddi miktarda zarar ve ziyan var.
Bu tablonun sorumlusu DSİ’dir. Su yönetimi, debi, akarsu yatağının kapasıtesı gibi hususların mühendis gözüyle değerlendirilmediği, hesap edilemediği ve öngörülmediği için mevcut tablo ortaya çıkmıştır. İhmali olanlar tespit edilmeli ve gereği yapılmalıdır. DSİ yetkililerinin bu anlamda Yenişehir ile ilgili sicilleri kabarıktır. 2019 ve 2020 yıllarında da tahliye sistemi çalıştırılamadığı için Marmaracık’ta tarlaları su basmıştır. Burcun, Akbıyık ve Fetiye’de dereler taşarak evler sele maruz kalmıştır. Akarsu yatakları ve kanallar yıllardır temizlenmemektedir.
Bu yaşananlar baraj yönetimindeki zafiyeti ortaya çıkarırken, Boğazköy barajının konum olarak Yenişehir ve köyleri için aynı zamanda tehdit oluşturduğunu da göstermiş oldu. Üç yıldır Yenişehir ‘de yaşanan seller ve su baskınlarından sorumluların ders çıkarmadıklarına da şahit olduk. Ortaya çıkan zararı DSİ tazmin etmelidir. Gelecek yıllarda aynı sorunların tekrarlanmaması için gecikmeden her türlü önlem alınmalıdır.
Su baskınının neden olduğu hasarı ve son durumu görmek için Yenişehir’e gelen CHP parti meclis üyesi ve milletvekilimiz Sayın Orhan SARIBAL, yönetici ve meclis üyelerimiz ile önce bir kaç esnafı ardından Yenişehir ziraat odası başkanı Sayın Sadi AKTAŞ ‘i ziyaret ettik. Kısa bir bilgilendirme toplantısının ardından birlikte araziye gittik. Gördüklerimiz karşısında üzüldük. Zira onlarca derdi olan çiftçinin bir derdi daha oldu. Devletin hasar tespitini kısa sürede tamamlayıp, çiftçinin kayıplarını karşılamasını bekliyoruz.
Yoğun programı olmasına rağmen, bazı programları iptal ederek Yenişehir’e gelen Sayın Orhan SARIBAL’a, sorunun çözümü için gayret sarf eden Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sayın Sadi AKTAŞ’a, yönetici ve meclis üyelerime teşekkür ederim. Konuyu sonraki süreçte tüm aşamalarıyla takip edeceğiz.” dedi.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ