Zirvede Haber

Sarıbal; ‘Getirilen yasa çiftçiyi zora sokacak’

Sarıbal; ‘Getirilen yasa çiftçiyi zora sokacak’

Çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatifi’ne olan borçlarının yüzde 12- 18 faizle yapılandırılması amacıyla AK Partinin verdiği yasa teklifinin bu hafta TBMM’de görüşüleceğiyle ilgili, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, değerlendirmede bulundu.

TBMM’de bu hafta görüşülmesi beklenen AK Partinin teklifinde, çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatifleri’nden kullandıkları kredilerde 31.12.2020 tarihi itibarıyla takibe düşen “tasfiye olunacak alacaklar hesabına aktarılan” kredilerle ilgili yapılandırma öngörülüyor. Teklifte yasanın çıkmasından itibaren 3 ay içerisinde çiftçilerin başvurarak borçlarını yapılandırması öngörülüyor. Yapılandıracak kredilerde yüzde 12 -18 arasında faiz uygulanacak. Çiftçiler yapılandırılacak kredi borcunu “Yapılandırmaya esas tutarın, bir defaya mahsus ödenmesi halinde tamamını, taksitlendirilmesi halinde ise peşinata tekabül eden yüzde 30’u 2021 yılının Ekim ayı sonuna kadar, kalan tutarı ise 2022 yılının Ekim ayından başlamak üzere her yıl tekabül ettiği ayda üç eşit taksitte ödeyebilecek. Çiftçi ilk taksitini 2021 yılının Ekim ayında ödemeye başlayacak.

Bu yasa çiftçiyi zora sokmaktan başka bir işe yaramayacaktır

Konuyla ilgili ANKA Haber Ajansı’na konuşan CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal yapılandırmada uygulanacak faizin yüksekliğine dikkat çekerek şunları söyledi;

“Bir tarafta yüzde 4.8 tarımda büyüklük söyleyeceksiniz. Ama diğer taraftan çiftçinin tarlasına traktörüne ekipmanına haciz getireceksiniz. Sıfır faizle çiftçinin sadece takipte olan değil, tarım kredide olan tüm borçlarını en az 3 yıl olmak üzere eşit taksitlerle yapılandırmalısınız. Açıklama yaptınız, tarım krediye ait bir madende çok yüksek miktarda altın bulunduğunu söylediniz. Dolayısıyla bir tarafta hazine bulduğunuzu söylediniz. Öbür tarafta çiftçinin toplam 8.2 milyar liralık borcunu ertelemiyorsunuz. Bu yasa boştur çiftçiyi zora sokmaktan başka bir işe yaramayacaktır.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ