Zirvede Haber

IRGANDA KÖPRÜSÜ’NÜ KADERİNE TERK ETTİRMEYECEĞİZ! TARİHİ MİRASIMIZA SAHİP ÇIKACAĞIZ!

IRGANDA KÖPRÜSÜ’NÜ KADERİNE TERK ETTİRMEYECEĞİZ! TARİHİ MİRASIMIZA SAHİP ÇIKACAĞIZ!

Yetki karmaşası içinde 17 sanatkar esnaf hayata tutunmaya çalışıyor. Tarihi Irganda Çarşılı Köprüsü içinde barındırdığı sanatkar 17 esnafı ile Bursa’nın incisi olmaya adayken Osmangazi Belediyesi ve Yıldırım Belediyesi’nin doğal coğrafi sınırında Gökdere üstüne kurulan köprü yetki karmaşıklığının ateşi ile yanıyor. Osmangazi Belediyesi tarafından restore edildikten sonra Vakıflar Bölge Müdürü’ne devredilen Irganda Köprüsü ve civarında yaşanan sorunları geçtiğimiz günlerde Bursa’nın tanınan eğitimcisi emekli öğretmen CHP Yıldırım Belediye Meclis Üyesi Cemil Ocak yerinde incelemiş ve sorunların çözülmesi için yetkili kurumlar ile görüşeceğini bildirmişti.

Dünyada sadece 4 tane var, biri Türkiye’de” Bursa’daki Irgandı köprüsü dünyanın en eski çarşılı köprüsü Yunanlar tarafından yakıldıktan sonra yeniden restore edilen tarihi köprü üzerinde kurulu hediyelik eşya dükkanları turistlere ev sahipliği yapıyor. Dünyanın en eski çarşılı köprüsü olan Irgandı köprüsü, gece ve gündüz eşsiz güzelliğiyle turistlerin ilgisini çekiyor. Bursa’da yüzyıllar boyunca doğal afetler ile savaşlara direnerek şehrin tarihine şahitlik eden 576 yıllık Irgandı köprüsü, dünyadaki 4 çarşılı köprüden biri. Tarihi köprü, geleneksel halk sanatları atölyeleriyle yerli ve yabancı turistlerin uğrak mekanları arasında yer alıyor. Bursa’nın merkez Osmangazi ve Yıldırım ilçelerini birbirine bağlayan Gökdere’nin üzerine 1442 yılında inşa edilen Irgandı köprüsü, sedefkarlıktan çiniciliğe kadar el işçiliğinin en güzel örneklerini sunan zanaatkarlara ev sahipliği yapıyor.

Ocak; “Arasta, eski Türk İslam çarşılarında aynı ürünleri satan dükkanların bulunduğu çarşısıdır. Yapımı II. Murad zamanına kadar gider. 1442 yılında, Irgandı Ali oğlu tüccar Hoca Muslihuddin tarafından, Hacı İvaz Paşa’nın vakfiyesinde şahit gösterdiği Abdullah oğlu Timurtaş’a yaptırıldığı sanılmaktadır. Köprünün Irgandı ismi de buradan gelmektedir. 1640’ta Bursa’yı ziyaret eden Evliya Çelebi ise köprünün üzerindeki çarşıda 200 kadar hallaç dükkanı olduğunu belirtir. Kaynaklarda, Irgandı köprü çarşısının iki ucunun büyük demir kapılarla geceleri kapandığı belirtmektedir. 1855 depreminde köprünün üzerindeki dükkanların hasar gördüğünü biliyoruz, milli mücadele yıllarında Bursa’yı işgal eden Yunanlıların 1922’de geri çekilirken köprüyü de tahrip etti ve üstündeki dükkanların tamamen ortadan kaldırıldı. Irgandı köprüsünün 2004 yapılan restorasyon ile orjinal görüntüsünü kazandı. Bu köprünün en önemli özelliği, dünyada 4 tane bulunan çarşılı köprüden biri ve en eskisi olmasıdır. Diğer köprüler Bulgaristan Lofça’da yer alan Osma köprüsü, diğer ikisi de Venedik’te yer alan Ponte Di Rialto ve Floransa Arno nehri üzerindeki Ponte Vecchio köprüleridir.” dedi.

Ocak; “Kent kimliğini en iyi yansıtan, asırlık emanetlerimizden biri olan Irganda Köprüsü esnafını ziyaret ederek burada yaşanan sorunları ilk ağızdan dinlemiştik. 17 sanatkar esnafımız kıt kanaat imkanları ile pandeminin ağır ekonomik koşullarında ayakta kalmaya çalışıyor. Osmangazi Belediyesi tarafından restore edildikten sonra Vakıflar’a devredilen bu köprü üzerindeki iş yerlerinin bakımı ve fiziki gereksinimlerinin yıllık olarak yapılması lazım ki; asırlar boyu aynı iştihamı ile ayakta kalsın. Irganda Köprüsü’ne 2004 yılında yapılan dış cephe boyamanın dışında bugüne kadar duvarına boya dahi sürülmemiş. Irganda Köprüsü içindeki dükkanların ise bakım istediği gözle görülebilecek kadar net. Esnaf bazı tadilatları için Büyükşehir Belediyesi’nden talepte bulunsa da adres Vakıflar olarak yönlendirilmiş. Çevre düzeni alınarak köprüaltı gençlerin uyuşturucu, fuhuş gibi bazı kötü alışkanlıklardan kurtulmaları için tel örgü ile bir kısmı çevrilse de açık bir kapı bırakılarak ciddi bir güvenlik zaifiyatı oluşturulmuş. Köprü ve çevresi için acilen bir Fizibilite Raporu çıkartılarak durum tespiti yapılması, bunun sonucunda da sağlıklaştırma işlemlerinin başlatılması için gerekli kurumlar ile görüşmeler yaptım. Güvenlik zaifayatı içinde kolluk kuvvetlerimizin bu bölgeye el atması ve sık sık devriye gezmeleri öncelikli ihtiyaçtır. Irganda Köprüsü’nün yakın zamanda bakır kabloları çalınmış ve 1 ay bölge elektriksiz kalmış. Turizm şehri Bursa’yı ayağa kaldırmak istiyorsanız önce Irganda Köprüsü’nü ayağa kaldırın. Gökdere Millet Bahçesi projenizi Şehir Kütüphanesi’ninden başlayarak, Irganda Köprüsü’nü içine alacak şekilde planlayarak gerçekleştirmek için Büyükşehir ile temas geçtim. Irganda Köprüsü kaybolan hayatların değil, kazanılan hayatların mekanı olsun… Yelil Türbe ve Emir Sultan Türbeleri’ni içine alacak turizm kuşağında bu hat içinde Irgandı Köprüsü de yer almalıdır. Bunun için gereken çalışmaları yapıyorum. Irganda yüzlerce yıl yaşatılmalıdır.” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ