Zirvede Haber

Bu temel atma farklı: Metroyla hızlı tren buluşacak, hastane ulaşımı rahatlayacak

Bu temel atma farklı: Metroyla hızlı tren buluşacak, hastane ulaşımı rahatlayacak

Bursaray’ın yeni uzatma hattı, geçmişteki projelere pek benzemiyor. Çünkü, kent içi raylı sistemi hızlı trenle buluşturacak, kentin en büyük sağlık tesisi olan Şehir Hastanesi’ne ulaşımı kolaylaştıracak.Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu konuşmasında projeyle Bursa’nın neler kazanacağını açıklarken, tren konusunda müjde vermedi, ama sık sık YHT vurgusu yapması dikkat çekti… Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz yazdı…

Bursaray’da… İlk temel Erdem Saker döneminde atılırken tören alanındaydık. Erdoğan Bilenser döneminde önce deneme seferine, sonra açılışa katıldık. Hikmet Şahin ve Recep Altepe dönemlerinde uzatma hatları için yapılan başlangıç ve bitiş törenlerinde hazır bulunduk.

Dün de…

İhale sonucu dahil tüm aşamalarını bu sütunlardan duyurduğumuz “Bursaray’ı Emek’ten Şehir Hastanesi’ne ulaştıracak” tamamı yeraltından hattın temel atma törenini izledik.

Gördük ki…

Pandemi nedeniyle büyük kalabalık toplanmasa da, Şehir Hastanesi önündeki törene katılanlarda farklı bir mutluluk vardı.

Çünkü…

Önce Balat’ta metro-hızlı tren buluşması sağlayacağı, sonra da kente uzak olan Şehir Hastanesi’ne ulaşımı rahatlatacağı için farklıydı.

Nitekim…

Süreci Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş kürsüden anımsattı:

“Bu temel atma töreniyle yaptığımız çalışmaların meyvesini topluyoruz. 2 yıl önce Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızda bazı görüşmeler yaptık. Projelerimiz Sayın Cumhurbaşkanımıza sunuldu ve nihayetinde bugün Emek – Şehir Hastanesi Hattı’nın temelini atıyoruz.”

Toplam uzunluğu 6.1 kilometre olacak hat üzerinde 4 yer altı istasyonu yapılacak. Proje bittiğinde, Bursa’da raylı sistem uzunluğu 62 kilometre olacak.

Hattın özelliğini de…

Projeyi üstlenen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu vurguladı:

“En hızlı şehir içi ulaşım aracı metroyla hızlı treni buluşturuyoruz.”

Şunu da anımsattı:

“1953’te çıkarılan yasayla Bursa-Mudanya hattının kapatılmasından yıllar sonra Bursa’yı demiryolu konforu ve hızı ile yeniden buluşturuyoruz.”

Konuşmalarda…

Ulaştırma Bakanlığı’nın Bursa’daki ilk kent içi raylı sistem yatırımı olan 2 milyarlık liralık projenin 2023’te tamamlanacağını duyunca, günümüzün ekonomik koşulları nedeniyle “İnşallah” dedik.

Ama…

Şu da gerçek ki, başladığına göre mutlaka bitecek. Bursa’ya hayırlı olsun.


Bakan’ın 871 milyon Dolar’lık kazanç hesabı

Kürsüde… Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu konuşurken “Metro Hattı Bursalılara Ne Kazandıracak?” başlıklı slayt ilgimizi çekti.

Bakan da konuşmasında bilgileri tekrarladı:

“Zamandan 796.66 milyon Dolar, Karayolu ve bakımdan 58 milyon Dolar, önlenecek kazalardan 1.17 milyon Dolar, doğa ve çevre koruma maliyetinden 15.64 milyon Dolar tasarruf sağlanacak, yıllık karbondioksit salınımı 235.13 ton azalacak.”


Hızlı trenin kategorisi değişti de biz mi kaçırdık, Bakan mı unuttu?

Açıkçası… Merkezi idarenin Bursa’daki ilk kent içi raylı sistem projesi olan Şehir Hastanesi Metrosu temel atma töreninde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nu büyük bir dikkatle dinledik.

Bursa’ya gelmişken…

Temeli 2012’de atılırken 2016’da yolcu taşıması hedeflenen Bursa’nın treni için müjde bekledik, ama öyle bir açıklama yapmadı.

Buna karşın…

Sık sık Yüksek Hızlı Tren vurgusu yaptı. Ulaştırma Bakanlığı’nca hazırlanan panodaki krokide de YHT Gar İstasyonu yazıyordu.

Oysa…

Başlangıçta Yüksek Hızlı Tren dillendiriliyordu, ama yük treni de çalışacağı için bizim trenin kategorisi Yüksek Standartlı Demiryolu Hattı olarak programa girdi. 200 kilometrelik hızıyla da hızlı tren oldu

Bakan ısrarla YHT dediğinde, “Acaba kategori yeniden değişti de biz mi kaçırdık?” diye meraklandık.

Sorun Bakan’ın konuşma metnindeymiş.

Bursaray Bakım Merkezi taşınıyor mu?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın

Eyigün’ün konuşmasında iki not aldık:

Bir…

“Mudanya Yolu her iki yönde ikişer şerit açık kalacak, böylece trafik en az etkilenecek.”

İki…

“Şehir Hastanesi karşısında tüm metro filosuna hizmet verecek yeni bir teknoloji üssü kuracağız.”

Bu cümleyi…

“Acemler’deki Bursaray Bakım ve İşletme Merkezi’nin taşınacağı” algıladık.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ