Zirvede Haber

Hızlı tren 2023’te Bursa’ya gelir mi?

Hızlı tren 2023’te Bursa’ya gelir mi?

Pazartesi Söyleşileri’nin geçen haftaki konuğu AK Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kılıç’dı.Kılıç’a siyasi yaşamından, partisinin kongrelerine, Bursa yatırımlarından, muhalefetin iddialarına, kanun tekliflerinden, hayvan haklarına varıncaya kadar çeşitli konularda sorular yönelttim. Olay Gazetesi Yazarı Mustafa Özdal Bursa’ya dair merak edilen konuları bugünkü köşesinden aktardı…

Pazartesi Söyleşileri’nin geçen haftaki konuğu  AK Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kılıç’dı.

Kılıç’a siyasi yaşamından, partisinin kongrelerine, Bursa yatırımlarından, muhalefetin iddialarına, kanun tekliflerinden, hayvan haklarına varıncaya kadar çeşitli konularda sorular yönelttim.

Genç milletvekilinin en çok hızlı trenle ilgili sözleri ses getirdi.

Kılıç, hızlı trenin 2023’te bitirileceğini açıkladı ama 2023 hedefine şüpheyle bakanların sayısı az değil.

Nitekim temeli 2012’de atılan ve 2015 yılında bitirileceği söylenen hızlı tren aradan yıllar geçmesine rağmen kaynak sorunu nedeniyle tamamlanamadı.

Söyleşinin ardından çok sayıda ileti aldım.

Bu köşe, görüşlerini medeni şekilde ifade eden herkese açık.

Bugün, fikirlerini  değerli bulduğum 3 okuyucumun iletisini aktaracağım.

Görüşlerini paylaşanlardan biri de TMMOB İKK Genel Sekreteri Feridun Tetik.

Önce isminin açıklanmasını istemeyen okuyucumun iletisi:

“Mustafa Bey günaydın. Dünkü yazınızda Bursa Milletvekili Sayın Ahmet Kılıç ile yaptığınız röportajı okudum. 2023 yılında Bursa’dan hızlı trenle seyahat edebileceğimizi söyledi. Saçlarını yol yapım mühendisi olarak ağartmış birisi olarak bunun olma ihtimalinin  sıfır  olduğunu belirtmek zorundayım. Nedeni şu: öncelikle siyasetçilerimiz bu işin aksamasının sebebini, yani teşhisini yanlış koyunca işi yürüten merkezi idare de kolay bahanelere sığınabiliyor. İş de uzayıp gidiyor, çünkü teşhis yanlış olunca tedavi de mümkün değildir. Şimdi idare (Önceden TCDD, şimdi AYGM’ye devredildi) bu gecikmeler için ne diyor? Güzergahta çok büyük zemin problemleri olduğundan iş aksamış. İlk ihalede bu oldu diyelim ama 5 yıl önce 2. ihale de yapıldı. Üstelik tünelleri kapsamayan bir ihale. Allah aşkına Yenişehir Ovası’nda da mı zemin problemi vardı? Bu kesimin kamulaştırması bile bittiği halde buraya neden girilmedi? Çünkü fazla kazı ve dolgu işi olmadığından yükleniciler için karlı değil. İdare de buraya girmeleri için arkası güçlü müteahhitleri zorlayamıyor. Sonra bizim siyasetçilere zemin problemini bahane ediyorlar. Şimdi 3. ihale yapıldı. Alan kim? Kalyon. Yapar mı? İsterse yapar ama her şey normal giderse. Bu yolun en zorlu kısmı olan ve neredeyse  yüzde 80’i tünelle geçilecek Yenişehir-Osmaneli arası ancak 5 yılda biter. Yani iyimser tarih 2026. Özetle biz Bursa kamuoyuna düşen görev (Tabii başta size) birisi size zemin problemi derse ‘onu geçin, yutmuyoruz’ demek. Bu müteahhitleri doğru dürüst çalıştırın. En azından zemin problemi olmayan yerlerde niye çalışmıyorlar, istasyonları, köprüleri, sanat yapılarını niye bir türlü bitiremiyorlar diye sorun. Saygılarımla..(İsmimi açıklamazsanız memnun olurum, zira ortam malum)

Atilla Ataç isimli okuyucum da şunları söylüyor:

“Sayın Özdal, Bursa’mızın meselelerini zaman zaman siyasetçilerle görüşüp halka ileterek halkın bilgi sahibi olmalarına vesile oluyorsunuz,  teşekkür ediyorum. Bu hızlı tren meselesi Arap saçına döndü. Bu projede halkın milyarca lirası kullanılmış ve büyük bir kısmı da çöpe gitmiştir. Bu proje tekrar dolaptan çıkarılıp özellikle toplumun bir kısmının sevinmesi isteniyor ama buram buram seçim kokan mesajlara hiç mi hiç inanası gelmiyor insanın. Ayrıca Bursa’mıza gelecek hızlı tren gerçekten hızlı tren mi, yoksa yüksek hızlı tren mi? Neden yüksek hızlı tren değil ? Baştan YHT olarak düşünülen bu projeden neden vazgeçildi? Vekilimize sormak lazım, Hamitler Çöplüğü ne olacak? Yıllarca bu çöplüğün çevreye saldığı pis kokuları  sorduğumuzda verilen cevap ne biliyor musunuz? 2025 yılına kadar herhangi bir plan yokmuş. Bursalı o pis kokuyu çekecekmiş. Daha 8 gün önce tekrar yazdım beyaz masaya. Sanırım 10 gün sonra yine standart cevabı verirler. Daha bu sabah leş gibi kokuyordu. Bursa’da artık ne bahar havasını ne de Mudanya’nın iyot havasını koklayabiliyoruz. Seçim zamanı gelince, yolllar göstermelik asfaltlanır, ucube kaldırımlar yapılır, bir de tren başlayacak derler. Hadi canım siz de.

Son olarak söz Feridun Tetik’de :

Sayın Özdal, bugün köşenizde hızlı tren için tarih vermişsiniz. Bu konu her Bursalı gibi beni de çok heyecanlandırıyor. Fakat Sayın Vekil proje bitiş tarihi verirken keşke rakamları da ortaya koysaydı. Hızlı tren hattı   için öngörülen bütçe 12 milyar 619 milyon 092 bin liradır. TCDD’nin 2021’de yayınladığı yatırım listesinde  şu ana kadar harcanan rakam 3 milyar 973 milyon 639 bin lira. 2021 bütçesinde proje için ayrılan ödenek 500 milyon lira. Projenin öngörülen bütçesinde  tamamlanacağını varsayalım. Aradaki fark, 8 milyar 145 milyon 453 bin liradır. Bu ödenek TCDD yatırım bütçesinde görünmüyor. 2008’den 2020 yılına kadar yapılan harcama ortada. Bu durumda proje için verilen tarihin seçim söylemi olmaktan öteye geçmesi zor görünüyor.

Hızlı tren konusunun gündemde tutulması Bursa’nın menfaatine olacaktır.

Çünkü, kamuoyu baskısı yaratılmazsa, Bursalılar hızlı treni daha çok bekleyebilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ