Zirvede Haber

Bakkallar isyanda! “Veresiye defterini kapadım”

Bakkallar isyanda! “Veresiye defterini kapadım”

Marketlerin çoğalmasıyla birlikte bakkallar oldukça zor günler geçiriyor. Marketlerin rekabet göstermesi karşısında mağdur olan bakkal esnafı, “Bir cadde üzerinde 8-10 tane büyük market var” derken, “Veresiye defterini kapadım. İnsanlarımız bakkala gereken desteği vermiyorlar. Paraları bittiği zaman bakkal amcalarını hatırlıyorlar. Para bitince bakkala, para olunca markete koşuyorlar. İstisnalar hariç, nakit veya kredi kartıyla çalışıyoruz. Veresiye defteri tuttuğumuz zaman ayakta kalmamız mümkün değil” ifadelerini kullandı. Öte yandan sektörden söz eden Bursa Bakkallar Esnaf Odası Muhammed Nuri Örs, “Biz birçok şeyi bu mesleğe feda ediyoruz, ama hak etmiş olduğumuz değeri göremiyoruz” şeklinde konuştu.

SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN bursadabugün.com

Bakkallar, marketlerle rekabet etmekte bir hayli zorluk yaşıyor.

Bakkalların unutulmaya başladığını söyleyen esnaf da marketlerin yan yana açılmasından şikâyetçi.

Bursalı vatandaşlar alışveriş için marketlerin daha uygun fiyatlı olduğunu söylüyor ancak esnaf “Para bitince bakkala, para olunca markete koşuyorlar” diyor.

TATİL, DÜĞÜN VE CENAZE YOK

1993’den beri baba mesleği olan bu sektörün içindeyiz” diyen Bursa Bakkallar Esnaf Odası Başkanı Muhammed Nuri Örs, “2010 yılından bu yana Bursa Bakkallar Esnaf Odası Başkanlığını yapıyorum. 2010 yılında Bursa’da 1962 tane bakkal vardı. Şu an 3350 civarında bakkal var yani sayı ikiye katlandı. Bu sektör rağbet görüyor. Biz paramızı bu sektörden kazandık. Her ne kadar sıkıntılarımız olsa da paramızı kazanıyoruz, ama problem yaşadığımız oluyor. Buna rağmen hala ayaktayız. Sektörümüzde sosyal hayat unutuluyor. Tatilimiz, düğünümüz ve cenazemiz yok. Biz birçok şeyi bu mesleğe feda ediyoruz, ama hak etmiş olduğumuz değeri göremiyoruz. Biz devlete karşı hiç asilik yapmadık. Tam aksine biz devletin temel taşıyız, hatta faizsiz bankasıyız. Örneğin, mahallede biri evleneceği zaman onun istihbaratını karşı taraf bize sorardı. Bir anne bir yere gideceği zaman evin anahtarını rahatlıkla yine bize bırakırdı. Bunların hepsini yaşadık, yaşamaya da devam ediyoruz. Sosyal olguyu yok etmemek lâzım. Bakkaldaki veresiye defterlerinin ise çok daha fazla şiştiğini görüyoruz. İnsanlar artık ‘salam ver, sucuk ver’ demiyor. Benim ekmeğe ihtiyacım var diyorBizim çocuklarımız tokken, onların çocuklarının aç olması içimizi rahat ettirmiyor. Biz bu olguyu yaşatan bir camiayız. Bakkalcıları rahatlatacak yasaların çıkmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

VERESİYE DEFTERİNİ KAPADIM

30 yıldır esnaflık yapan bakkalcı Eyüp Pak, “Bakkalcılık sektörü şu an son demlerini yaşıyor. Büyük marketlerin yan yana açılması ve fiyat olarak onlarla rekabet edememe durumu bizleri zorluyor. Elimizden geldiği kadar ayakta durma çabası gösteriyoruz. Evimizin ve dükkânımızın kira olmaması bu işi sürdürmemize neden oluyor. Diğer esnaf arkadaşlarımızın evleri ve dükkânları kira olanlar zor şartlardan geçiyor. Bir cadde üzerinde 8-10 tane büyük market var. Yerel yönetimin iş yeri açarken bunlara müsaade etmemesi gerek. Buranın nüfusu belli. Mahallenin kaldırabileceği kadar dükkân açmaya izin verilmeli. Marketlerin yan yana açılmasının mantığını anlamak da zor. Türkiye’de bazı şeyler sistemsel olarak ilerlemiyor. Bizim de yapabileceğimiz bir şey yok. Bakkallar büyük ihtimalle unutuluyor. Marketlere göre fiyatlar değişiyor. Onlarla mücadele etmemiz mümkün değil. Veresiye defterini kapadım. İnsanlarımız bakkala gereken desteği vermiyorlar. Paraları bittiği zaman bakkal amcalarını hatırlıyorlar. Para bitince bakkala, para olunca markete koşuyorlar. İstisnalar hariç, nakit veya kredi kartıyla çalışıyoruz. Veresiye defteri tuttuğumuz zaman ayakta kalmamız mümkün değil” diye konuştu.

AYAĞINI YORGANINA GÖRE UZATACAKSIN

Alışverişini senelik, toptan bir şekilde yaptığını söyleyen bir vatandaş, “Dedemin bir sözü var. İster zengin ol, ister fakir ol. Evinde 6 aylık yiyeceğin devamlı bulunsun. Ben bu sistemi devam ettiriyorum. Ekmeği bakkaldan veya fırından alıyoruz. Fiyatlar hiç yoktan iyi. Evimizin giderlerini karşılıyoruz. Her zaman ayağını yorganına göre uzatacaksın. Zaman bunu getirdi” şeklinde konuştu.

Alışverişlerin çoğunu marketten yaptığını dile getiren diğer vatandaşlar ise, marketlerdeki fiyatların bakkallara göre daha uygun olduğunu ve bu yüzden marketleri tercih ettiğini kaydetti.

Kaynak: BURSADA BUGÜN

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ