Zirvede Haber

Bursalılar resmen oraya akın etti! Kapalı Çarşı’da kuyruk oluştu…

Bursalılar resmen oraya akın etti! Kapalı Çarşı’da kuyruk oluştu…

Dolar ve altın fiyatlarının yükselmesiyle Bursalılar ise soluğu Kapalı Çarşı’da aldı.

Derya Demir PINAR       olay.com.tr

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın görevden alınıp yerine Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu’nun atanması üzerine dolar, pazar gecesi 8.47’yi gördü. Pazartesi günü piyasaların açılmasıyla 8 seviyelerinden güne başlayan dolar, önce 7.70’in altını gördü, ardından yeniden 7.95’ler seviyesine doğru tırmandı.

Cuma gününü 404 liradan kapatan gram altın ise piyasaların açılmasıyla 442 liraya kadar yükseldi. Bunlara karşın Borsa İstanbul’da işlemler iki kez durduruldu. İşlemlerin açılmasının ardından BIST 100’de düşüş yüzde 9’u aştı.

Dolar ve altın fiyatlarının yükselmesiyle Bursalılar ise soluğu Kapalı Çarşı’da aldı. Ani yükselişi fırsata çevirmek isteyen vatandaşlar, altın ve dövizlerini bozdurdu. Merkez Bankası başkanının görevden alınması ve İstanbul Sözleşmesi’nden Türkiye’nin çekilmesinin piyasalarda şok etkisi yarattığını dile getiren Ekonomik Döviz ve Ekonomi Kuyumculuk Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Durmuş, birkaç gün içerisinde piyasanın kendisini dengelemesini beklediklerini söyledi. ‘Faiz düşecek’ beklentisinin oluşmasıyla 8.50’lere doğru bir hareket gördüklerini ifade eden Durmuş, piyasalarda panik havasının yaşandığını söyledi.

TL SIKINTISI YAŞANIYOR

Yabancı yatırımcıların döviz aldığını, yerli yatırımcının ise ellerinde var olan dövizi bozdurduğunu kaydeden Gürsel Durmuş, “Yabancıların TL’den çıkmasıyla fiyatlarda bir yükseliş söz konusu. Şu anda piyasadaki beklenti, bundan sonraki süreçte faizin düşmesi yönünde olduğu için yabancı yatırımcı kendini korumak amacıyla döviz alıyor. Bu alımların genellikle bankadan olduğunu düşünüyoruz. Yerli yatırımcı ise daha çok 7.90 seviyelerini görmüşken doları bozdurma talebi var. Bu nedenle şu anda piyasada TL açısında ciddi bir sıkışıklık oluştu. Merkez Bankası ya da hükümetten piyasaları tatmin edici bir açıklama gelirse o zaman biraz daha rahatlama görürüz. Eğer ‘Merkez Bankası Başkanı faiz yükselttiği için görevden alındı’ algısı devam ederse doların 7.70-8.50 arasında hareketi devam eder. Şu an fiyatlarda büyük bir dengesizlik söz konusu. Bu da birkaç gün içerisinde piyasanın dengelenmesini bekliyoruz” dedi.

“PANİKLE HAREKET ETMEYELİM”

Ani yükselişle birlikte panik havasının oluştuğunun altını çizen Bursa Kuyumcular Odası Başkanı İsa Altıkardeş ise, vatandaşların aceleci olmaması noktasında uyarıda bulundu. Altıkardeş, şunları söyledi: “Gram altın pazar gecesi 480’lere kadar çıktı. Ancak piyasaların açılmasıyla 438-439 lira bandına geriledi. Bu yükselişle beraber vatandaşlar, kapalı çarşıyı doldurdu. Yükseldiği için bunu fırsata çevirip bozdurmak isteyenler de, daha da yükselir fikriyle yeni alım yapanlar da var. ancak vatandaşlar panik yapmasın ve zamana dayalı hareket etsin. Çarşıda şu an ciddi bir yoğunluk var. TL olmadığı için 1-2 saat sonra yeniden gelin dediğimiz müşterilerimiz de oluyor. Ancak şunu söylemek gerekir ki; altın her zaman kar ettirir.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ