Zirvede Haber

Otopark yönetmeliğine Bursa yorumu!

Otopark yönetmeliğine Bursa yorumu!

Otopark yönetmeliğinin bu sene yürürlüğe konulup, konulmayacağı herkes tarafından merak ediliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırlamış olduğu yönetmeliğe göre daire büyüklüklerine göre otopark yeri zorunlu olacak. Konuyla ilgili İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak, “Büyükşehir Belediyesi ile yapılan toplantılarda söyledik. Aslında sıkıntı şurada, yeni hazırlanan imar planlarında parsel parsel büyüklükleri dilediğiniz şekilde ayarlayabilirsiniz. Orada otoparkları dilediğiniz şekilde nasıl çözülecekse, yeni yönetmeliğin şartlarını uygulayacak şekilde parsel büyüklüklerini oluşturursunuz. Orada bütün şartları ararsınız. Bu emsal artışları için veya emsaller için istediğiniz kuralı koyabilirsiniz ama mevcut yapılaşması yüzde 80-90 tamamlanmış imar planlarında sürekli kuralları değiştirmek çözüm değil, çözümsüzlük getirir” dedi.

GÜLNAME PAÇA / BURSADA BUGÜN bursadabugun.com

7 kez ertelenen otopark yönetmeliğine son şekli verildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı yönetmeliğe göre 120-180 metrekare arasındaki her daire için en az 1 otopark, 180 metrekare üzeri her daire için 2 adet otopark yeri ayrılması gerekiyor.

Yani hazırlanan yeni taslağa göre daire büyüklüklerine göre otopark alanı belirlenecek.

“KURALLARI SÜREKLİ DEĞİŞTİRMEK ÇÖZÜM DEĞİL, ÇÖZÜMSÜZLÜK GETİRİR”

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak, “Otopark düzenlemesi yedi defa uzatıldı. Süresi 31 Mart’ta doluyor. Biz bunu yürürlüğe giremeden kadük hale gelecek olan bir yönetmelik olarak değerlendirdik. Bir yönetmelik düşünün hazırlanıyor ama yürürlüğe konulması yedi defa erteleniyor. Ertelenmesinin sebeplerini araştırmak lazım. Bakıldığında gerçekten uygulanamayacak bir yönetmelik hazırlanmış demektir bu. Bunun böyle olduğunu akademik odalar olarak biz yönetmelikler hazırlanırken odalardan görüş aşamasında Büyükşehir Belediyesi ile yapılan toplantılarda söyledik. Aslında sıkıntı şurada, yeni hazırlanan imar planlarında parsel parsel büyüklükleri dilediğiniz şekilde ayarlayabilirsiniz. Orada otoparkları dilediğiniz şekilde nasıl çözülecekse, yeni yönetmeliğin şartlarını uygulayacak şekilde parsel büyüklüklerini oluşturursunuz. Orada bütün şartları ararsınız. Bu emsal artışları için veya emsaller için istediğiniz kuralı koyabilirsiniz ama mevcut yapılaşması yüzde 80-90 tamamlanmış imar planlarında kuralları sürekli değiştirmek çözüm değil, çözümsüzlük getirir. İşte bu otopark yönetmeliğinin uygulanmamasının sebeplerinden birisi bu” şeklinde konuştu.

“BEN YAPTIM OLDU MANTIĞI İLE HAREKET ETMEK DOĞRU DEĞİL”

Albayrak, “Şimdi bir mahalle düşünün yüzde 90’ı yapılmış yüzde 10’u yeni yapılacak binalarda inanılmaz zor şartlar öne sürüyorsunuz çünkü otopark yönetmeliği böyle. Bahçesi, girişi, önü böyle olsun şu kadar metrekare otopark yap diyorsunuz ama vatandaş yapamıyor işte. Otopark yönetmeliği bu açıdan sıkıntılı. 31 Mart’a kadar bununla ilgili bir çalışma yapılır. Bakanlık farklı alternatifler değerlendiriyor. 80 ve 120 metrekare arasında olan parsellere iki daireye bir otopark gibi kademeli geçişler var. Bunu gerçekten şehirlerde uygulanabilir şekilde düzenlemesi lazım. Düzenleme olmazsa uygulanamıyor, tekrar ötelemek zorunda kalınıyor. Bundan vatandaşlar,  proje yapan mimar arkadaşlarımız ve müteahhitler şikayetçi. Hepsinin şikayetçi olduğu bir yönetmeliği nasıl uygulayacaksınız? Çünkü bunlar işin ilerideki uygulayıcıları. Ben yaptım oldu mantığı ile hareket etmek doğru değil. Otopark yönetmeliğini realiteye uygun olarak düzenlemek lazım. Umuyorum ki yapılan bu değişiklikler talepleri karşılar” ifadelerine yer verdi.

“ÖNEMLİ YATIRIMLAR HARİÇ KAMU YATIRIMI YAPILMIYOR”

Bursa’daki konut satışlarının son durumunu da değerlendiren Mehmet Albayrak, “TÜİK verileri her zaman yılın bu ayının bir önceki yılın ayına kıyaslayarak bir veri alışverişi yapıyor. Baktığımız zaman bu yılın şubat ayı ve 2020 yılının şubat ayına göre satışlarda yüzde 32 oranında bir düşüş olduğu görülüyor. İpotekli satışlar bizim daha çok üzerinde durduğumuz konudur çünkü alım gücü olmayan vatandaşlarımızın konut alabilmelerini sağlayan ipotekli satışlar. Bu satışlarda yüzde 66-67 oranında bir önceki yılın ayına göre düşüş var. Bu bize dar gelirli vatandaşımızın konut alamadığını gösteriyor. Bunun sebepleri ise bir işlerimizin yolunda gitmemesi ve pandemi.  İkincisi de banka faizlerinin, kredi faizlerinin çok önemli oranda yükselmiş olmasından kaynaklanıyor. Bu durum ülkemizin para politikasıyla alakalı. Aslında geçen yıl çok yoğun miktarda faizlerin düşüklüğünden yararlanan vatandaşlarımız oldu ama bu sene şubat ayında azaldı. Bu artacaktır diye umuyoruz yani konut satışları inşaat sektörünün tamamını kapsamıyor. Önemli yatırımlar hariç kamu yatırımı yapılmıyor. Bu açıdan inşaat sektörü sıkıntılı. Bunun konut satışlarıyla ilgisi ise orada da çalışan vatandaşlarımız var ve haliyle onların konut alma olasılığı azalıyor. Böyle bir düşüş var. İyi bir noktada değiliz ama gelecekten ümitliyiz. Pandeminin bitmesi ve her şeyin normale dönmesi lazım” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ