Zirvede Haber

Altun: “Şiddet ve işkence iddialarında 90’lı yıllardaki rakamlara yaklaşıldı”

Altun: “Şiddet ve işkence iddialarında 90’lı yıllardaki rakamlara yaklaşıldı”

Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun, ceza yargılamasında sorunların çok fazla olduğuna dikkat çekerek, “Şüpheliye yönelik baskı, zorlama ve şiddet eylemlerinin, işkence iddialarının çoğaldığını, yeniden 90’lı yıllardaki sayılara hızla yaklaştığını” söyledi.

Editörlüğünü Prof. Dr. Feridun Yenisey ve Prof. Dr. Ayşe Nuhoğlu’nun yaptığı, Rifat Çulha, Salih Oktar, Fahri Gökçen Taner, Fahrettin Demirağ ve Durmuş Tezcan’ın katkılarıyla oluşan “Ceza Muhakemesi Hukuku Başvuru Kitabı” adlı yayının 6. baskısının bazı barolar tarafından yayınlanması dolayısıyla çevrimiçi toplantı düzenlendi. 7 oturum ve bir panelden oluşan çevrimiçi toplantının 4. oturumunun moderatörlüğünü Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun yaptı. “Ceza Muhakemesi Hukukunda CMK Avukatını İlgilendiren Güncel Gelişmeler” başlıklı toplantıda Altun’un konuğu olan Av. Dr. Salih Oktar “Müdafinin Görev ve Yetkileri” üzerine konuştu.

Öğrenme açlığı yaşıyorum

Bursa Barosu Başkanı Altun, Oktar’a sözü bırakmadan önce bir üzüntüsünü dile getirdi:
“Bu programın çıkış noktası, ceza muhakemesi hukuku başvuru kitabı… Bu kitabı birçok baromuz yayınladı. Bursa Barosu olarak biz de 5 bin adet bastırdık. Başta zorunlu müdafi olan meslektaşlarımız olmak üzere bütün meslektaşlarımızın teveccühünü gördü. Ülkede bilgi edinme konusunda üzüntü verici bir noktadayız. Ne yazık ki bu konuda bir açlık yok. 50 yıllık meslek hayatı olan üstadımız Av. Rifat Çulha hala öğrenmeye devam ettiğini söylüyor. Ben de 26 yılı geride bırakırken hala öğrenme açlığı yaşıyorum. Gerçekten bilmediğimiz çok şey var. Göremediğimiz çok fazla kaynak, inceleyemediğimiz çok fazla karar var. Kendi barom için özeleştiri yapıyorum, 4300’ü aşkın avukat ve 600’e yakın stajyerin olduğu baromuzda, böylesine beğenilen bir kitabın içeriğinin sözel olarak da meslektaşlarımıza ulaşacağı, sorularla zenginleşecek bu programı duyurduğumuz halde izleyen meslektaş sayısının azlığı gerçekten üzüntü verici…”

İşkence iddialarının yavaş yavaş çoğaldı

Altun, müdafilik görevini yaparken kollukta büyük sıkıntılar yaşandığına dikkat çekerek şöyle devam etti:
“Şüpheliye yönelik baskı zorlama ve şiddet eylemlerinin, işkence iddialarının yavaş yavaş çoğaldığını, yeniden 90’lı yıllardaki sayılara hızla yaklaştığımızı maalesef gözlemlemekteyiz. Buna ilişkin şikayetler başkanlığımıza çokça gelmekte. Valilikten, emniyet müdürlüklerinden soruşturma istediğimizde de inceleme raporlarının şu ana kadar hiç olumlu çıkmadığını, şüphelinin üzerinde fiziksel olarak doktor raporlarıyla da tespit edilen birçok bulgunun maalesef müfettiş raporlarına yansımadığını, soruşturma izni verilmediğini, hatta rapor içeriklerinin baro başkanlığına tebliğ edilmediğini, tebliğini istediğimizde de gerek Emniyet Genel Müdürlüğünce, gerekse içinde TBB Başkan Yardımcısı’nın da kurul üyesi olarak bulunduğu Bilgi Edinme Kurulu tarafından oybirliğiyle reddedildiğine şahit olduğumuz bir süreçten geçiyoruz. Elbette bunların hepsi içimizi acıtıyor. İnsan haklarına yönelik beyanlar, kurul kararları veya reform paketleri, içeriği bizi ne kadar doyursa da, zaten kanunlarımızda, Anayasamızda, imzaladığımız uluslararası sözleşmelerde bulunan ve onlarca yıldır uygulanmadığı için eleştirdiğimiz kavramların yeniden, yeniden önümüze getirilmesini gerçekten anlamakta zorlanıyoruz.”

14 Mart’ta gerçekleştirilen ve çok sayıda baro başkanının katıldığı çevrimiçi toplantıda Prof. Dr. Feridun Yenisey “Alternatif Muhakeme Usulleri, Önleme ve Koruma Tedbirleri”; Prof. Dr. Ayşe Nuhoğlu “Gizli Soruşturma Tedbirleri, Soruşturmaya Başlama ve Sonlandırma”; Av. Rifat Çulha “Ceza Muhakemesinde Görevli Avukatlara Öneriler”; Doç. Dr. Fahri Gökçen Taner “Doğrudan Soru Sorma Hakkı ve Bu Hakkın Kullanılmasına Yönelik Güvenceler”; Askeri Yargıtay Onursal Başkanı Fahrettin Demirağ “Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması”; Prof. Dr. Durmuş Tezcan “İnsan Haklarının Korunması Muhakemesi” konularında konuştu.
Toplantıda son olarak baro başkanları ile bir panel gerçekleştirildi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ