Zirvede Haber

Zeytin üreticilerini bu kez de “don” vurdu

Zeytin üreticilerini bu kez de “don” vurdu

Şubat ayında Bursa’da yağan kar yağışı ve don felaketi zeytin üreticilerini zor durumda bıraktı. Mudanya ilçesinin birçok köyünde don nedeniyle zeytin ağaçları yanarken, üretici köylülerin zararları da her geçen gün büyüyor.

Tarımda girdi maliyetlerinin artmasından şikayetçi olan üretici köylüler zor şartlarda üretimini sürdürüyor, üretim yapmayı sürdüremeyen köylüler ise arazilerini satarak şehre göç ediyor. Üretim yapmanın her geçen gün zorlaştığını söyleyen üretici köylüleri bu sefer de don felaketi vurdu.

En az üç dört yıl mahsul alamayacağız

Mudanya Çeple Akköy yolu üzerinde ki köyde ağaçlar dondan dolayı büyük zarar gördüğünü söyleyen üretici köylü Yaşar Kılıç, “En az üç dört yıl mahsul olmaz. Büyük ihtimalle üreticiler tarsimden bir para alamayacaklar. Şuan ki afet fondan da bir yardım alamayacaklar büyük ihtimalle. Bu ağaçlar soğuktan etkilendiği için gövdede etkilenecek. Bir zeytin ağacının ekonomik ömrün 50 ile 150 yıl arasında değişiyor. Fakat zeytin ağacı ölümsüz olduğu için üreticilerde sökme alışkanlığı yok. Biz yaşlı ağaçlarla üretim yapmaya, ekonomik değerini kaybetmiş ağaçlarla üretim yapmaya uğraşıyoruz. Devletin bunu özendirmesi ağaçların gençleştirilmesi gerekiyor. Bu ağaçlar soğukta zarar gördüğü için gövdelerde de mutlaka kurumalar olacak. Bu ağaç 3, 4 sene sonra tekrar mahsüle yatsa da gövdedeki kurumalar ağaca her sene zarar verecek. Ekonomik değerini düşürecek. Sökülen bir zeytin ağacı yerine on ağaç dikiliyor deniliyor. Fakat dikilen zeytin ağaçları maalesef her on senede bir soğuktan etkileniyor. Buda ülkeye büyük ekonomik zarar getiriyor. Zeytin ekilen arazide başka bir tarım yapma şanslarının olmadığını” söyledi.

Burada ki ağaçlar öksürdüğünde tepenin arkasındaki ağaçlar ölür

Mudanya’nın çıkışı eski Bursa yolu üzerindeki zeytinlikler, en son 1985 yılında soğuktan çok etkilendiğini hatırlatan Kılıç, “Bizim sürekli söylediğimiz bir şey var, bu bölgede ki ağaçlar öksürdüğünde tepenin arkasındaki ağaçlar ölür. Burası ranta kurban gidecek en yakın bölge durumunda. Üreticiler para kazanamayınca arazilerini satıyor. Ben bunu bir köylünün altın yumurtlayan tavuğunu kesmesine benzetiyorum. Eğer bu bölge ranta verildiğinde betonlaştığında altın yumurtlayan tavuğunuz olmayacak. Gelecek nesillere bırakacağınız bir tavuğunuz olmayacak. O yüzden sahile yakın zeytinlikler gelecek nesiller için çok değerli” olduğunu söyledi.

BursaMuhalif.com/Uğur Ökdemir

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ