Zirvede Haber

Engel Tanımayan Kadınlar Fransa Büyükelçiliği’nde

Engel Tanımayan Kadınlar Fransa Büyükelçiliği’nde

Institut français Türkiye, 8 Mart Dünya Kadın Hakları Günü çerçevesinde Fransa Büyükelçiliği’nde « Engel Tanımayan Kadınlar » adlı bir söyleşi düzenledi. Etkinlikte Fransa Büyükelçisi Hervé Magro, Mersinli tiyatro yazarı ve yönetmen Ümmiye Koçak, Kars Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği Başkanı Zümran Ömür ve Uçan Süpürge Vakfı kurucu üyesi ve danışman Ürün Güner ile bir araya geldi.

Söyleşinin videosunu Türkçe olarak Institut français de Turquie YouTube kanalında izleyebilirsiniz.

Türkiye’de her biri alanlarında başarı kazanmış olan Ümmiye Koçak, Zümran Ömür ve Ürün Güner kendi hikayelerinden, karşılaştıkları zorluklar ve başarılarından  yola çıkarak kadın – erkek eşitliği ve kadının ekonomik olarak özgürleşmesi konularına bakış açılarını paylaştılar. Fransa Büyükelçisi Hervé Magro da söyleşiye katılarak, konukların hikayelerini ayrı ayrı çok etkileyici ve ilham verici bulduğunu ifade etti.

Fransa Büyükelçisi Hervé Magro, kişisel olarak da duyarlı olduğu kadın – erkek eşitliği konusunun Fransa’nın diplomatik önceliklerinden biri olduğunu hatırlatarak, Fransa’nın, BM Kadın birimi ile ortaklaşa düzenlenecek Eşitlik Jenerasyon Forumu’na Meksika ile birlikte başkanlık edeceğini söyledi. Fransa Büyükelçisi Hervé Magro, Fransa’nın, gelecek Temmuz ayında Paris’te devlet ve hükümet başkanlarının katılacağı bir zirve düzenleyeceğini, uluslararası sivil toplum kuruluşlarından 5.000 temsilcinin de zirveye katılacağını ifade etti. Zirve aynı zamanda kadın haklarına ilişkin bugüne kadar düzenlenmiş en büyük konferans olan Pekin Konferansı’nın 25. yılına denk gelecek.

Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Hervé Magro, Fransız Avrupa ve Dışişleri Bakanlığı’nın sözcülüğünde ve feminist diplomasi çerçevesinde Fransa’nın çok oyunculu bir yaklaşımla sahada somut bir şekilde sorumluluk üstlenme arzusunda olduğuna işaret etti.

Kadın hakları proje çağrısı

 Fransa’nın feminist diplomasi uyguladığını belirten Hervé Magro, bu çerçevede, ilk defa, kadın-erkek eşitliği için ve kadına karşı şiddetle mücadele eden sivil toplum kuruluşlarını desteklemek amacıyla bir proje çağrısında bulunduklarını, çağrının kadın hakları konularında çalışan tüm sivil toplum kuruluşlarına açık olduğunu duyurdu.

Kadın Hakları proje çağrısı Eşitlik Jenerasyon Forumu tarafından da ele alınacak 3 konuda yapılıyor :

  • Kadına karşı şiddetle mücadele
  • Adalet, ekonomik haklar ve kadınların eğitime erişimi
  • Öz bakım ürünlerine erişim dahil olmak üzere, cinsel sağlık ve üreme sağlığı ile ilgili hakların korunması ve tanıtılması

Proje çağrısı toplam 30 bin Avro’dan oluşan bir desteği içeriyor. Jüri kararıyla belirlenecek üç ila altı proje en fazla 10 bin Avro kadar destek alacak. Proje çağrısına son başvuru tarihi 30 Nisan 2021 olup detaylı bilgi Institut français Türkiye’nin internet sitesi ifturquie.org adresinden ulaşılabilecek.

Proje çağrısı videosu:

https://www.youtube.com/channel/UCNDrvyM4UcAgHyfJ38ETTaw

Detaylı bilgi :

https://www.ifturquie.org/haber/kadin-haklari-proje-cagrisi/

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ