Zirvede Haber

Aktaş’ın Bursa’nın en önemli 3 sorununa bakışı; Kent Kimliği…

Aktaş’ın Bursa’nın en önemli 3 sorununa bakışı; Kent Kimliği…

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın, Bursa’nın sorunlarına bakışını bugünkü köşesine taşıdı…

Önce… Yaşadığımız kentin yakın geçmişteki değişimini anımsayalım. 80’li yıllara kadar küçük bir kent merkezi vardı. Doğuda Duaçınar, batıda Çekirge ve Sırameşeler, kuzeyde Demiryolu altında bitiyordu.

Sonra…

Kent bir anda ve kontrolsüz büyüdü. Mesafeler uzadı, kent dokusuyla birlikte kent yaşamı ve beklentiler değişti.

Kabul etmek gerekir ki, kent hızla büyürken belediyeler de, plan yapma yetkisini elinde bulunduran merkezi yönetim de belirleyici olamadı.

Planlanan yatırımlar da kentin büyüme hızına yetişemedi.

Son dönemin bu fotoğrafını Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a anımsatıp sorduk:

“Kente yetişmek ve yeni gereksinimleri karşılamak için fiziki yatırımlar elbette yerel yönetimlerin görevi. Bunun yanında kente ve insana dokunmak da önemli. Öncelik ne olmalı?”

Söze…

“Bulunduğum her ortamda, sohbet ettiğimiz vatandaşlarımıza ‘Sizce Bursa’nın en önemli 3 problemi nedir?’ diye soruyorum” yaklaşımıyla başladı ve şunu söyledi:

“Ulaşım diyen var, trafik diyen var, yeşil alan diyen var, sosyal tesisler diyen var, imarla ve kentsel dönüşümle alakalı konuları gündeme getirenler var. Ben Bursa gibi kadim medeniyete sahip şehrin, Bursalılığın, Bursa’ya ait olmanın, Bursa’yı sahiplenmenin de ilk 3 madde içinde olmasına yürekten inanıyorum.”

Bakışı şu:

“Bursa, Balkanlar ağırlıklı olmak üzere Kafkaslar’dan, Anadolu’nun çeşitli kentlerinden göç alan bir şehir. Osmanlı’yı kuran şehir. Bursa üzerine konuşlandığı kadim medeniyetin izlerini görsel olarak da, binalar, caddeler, sokaklar olarak da taşıyan bir şehir.”

Şunun altını çizdi:

“Evet, Bursa’nın modern yüzü var, sanayileri var, gelişen şehir yapısı var. Bursa’nın önemli gelenekleri ve görenekleri de var. Bunların yaşatılmasının da, belletilmesini de, gelecek nesillere taşınmasının da çok önemli olduğunu düşünüyorum.”

Şunu da ekledi:

“Büyükşehir Belediyesi olarak buna gerçekten gayret ediyoruz.”

Hedef, kentin kültürü ve geleneklerini yaşatmak

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş yollar, köprüler, kavşaklar görevi yanında kent kimliğini benimsetme misyonunda şuna dikkat çekti:

“Hangi şehirde sorsanız, insanların yaşamak istedikleri şehirlerden biri kesinlikle Bursa olacak.”

Bunda, kentin ekonomisi ve özellikleri kadar güçlü geleneği ve kadim medeniyetinin etkisine inanıyor.

Söylediği şu:

“Hanlar Bölgesi’nde ısrarla vurguladığımız, Bey Sarayı ve Tophane’yle Hisar’ı birleştirmeye çalışmamız işte bu kadim kültürü yaşatmak için.”

Akademik Odalar uyarıyor: 2040 planında yeşil alanlar önem kazandı

Gündemdeki… Yeşil alanlarla ilgili tartışmalara TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Feridun Tetik’ten düşünce ve öneri paylaşımı geldi.

Dikkat çektiği şu:

“Bursa 2020 yılı resmi nüfus sayımına göre yaklaşık 3 milyon 200 bin kişi. Yoğunluk ise kilometrekareye 285 kişi. Bu nüfus ve yoğunlukta bile Bursa’nın  yeşil alanı ve trafiği ortada.”

Uyarısı şu:

“Kentlerde yeşil alanın minimum metrekarede 10 kişi olması gerekiyor. Onaylanmayan 2030  ÇDP ise metrekarede  4,3 kişi öngörmüştü. Yıldırım gibi nüfusun yoğun olduğu ilçelerde yeşil alan 1metrekarenin altında. Kentsel dönüşüm ve yeni OSB’lerin devreye girmesiyle bu oran 4,3 kişinin çok altında kalacak.”

Beklentisi açık:

“2040 Çevre Düzen Planı hazırlanırken bu verilerin dikkate alınmasını ümit ediyoruz.  Çünkü, geri dönüş  gerçek yaşamda olmuyor.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ