Zirvede Haber

İMO’dan kırmızı uyarı: ‘Birden fazla şantiye şefliği yapılamaz’

İMO’dan kırmızı uyarı: ‘Birden fazla şantiye şefliği yapılamaz’

En çok iş kazalarının olduğu, ölümlerin yaşandığı çalışma alanlarından biri de inşaat sektörüdür.  İMO Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak; Yenidönem Gazetesi Yazarı Gül Kolaylı ile son dönem inşaatlarda yaşanan kazalar hakkında röportaj yaptı. İşte O röportaj;

İş kazalarından can kayıplarına iş cinayetleri de deniliyor. Çünkü iş kazaları önlenebilir kazalardır. Dolayısıyla iş kazalarında denetim ve tedbirlerle ölüm ve yaralanmalar da önlenebilirdir. Ayrıca güvenli yapılar depremde can kayıplarını doğrudan engelleyen en önemli faktördür.

yenidonem.com.tr Hüriye Gül Kolaylı

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Başkanı Mehmet Albayrak hem iş kazalarının önlenmesi hem de halkın deprem güvenliği açısından inşaatlarda şantiye şefliğinin önemine dikkat çekti:

“Bilindiği üzere şantiye şefliği; yapı üretimi veya mimarlık-mühendislik hizmeti gerektiren herhangi bir imalatın plan, proje, resim ve hesaplarına, fen ve sanat kurallarına, genel şantiye organizasyonu işlerine dair teknik mevzuata uygun olarak yürütülme ve denetlenme işidir.

Şantiye şefinin önemli görevleri bulunmaktadır; bunlardan ilki yapının fen ve tekniğe, ruhsat ve projesine uygun olarak inşa edilmesi ikincisi inşaatın iş ve işlemlerinin planlanması, sevk ve idaresi, üçüncüsü iş güvenliğinin sağlanması işçi sağlığının gözetilmesidir.

Açıkça görüldüğü gibi, topraklarının yüzde 93’ü aktif deprem kuşağı üzerinde bulunan Türkiye’de, güvenli yapı üretimi ve deprem nedeniyle oluşacak zararların asgariye indirilebilmesi için şantiye şefliği anahtar konumunda yer almaktadır.”

ŞANTİYE ALANINDA İŞ KAZALARI

Şantiye şefliğinin kilit görevlerinden birinin de şantiye alanında işçi sağlığının ve güvenliğinin sağlanması olduğunu söyleyen Başkan Albayrak şunları söyledi:

Ne acıdır ki ülkemiz yıllardır işçi ölümlerinde Avrupa birinciliğini ve dünya üçüncülüğünü bırakmamaktadır.

Bu işçi ölümlerinin büyük çoğunluğunun inşaat sektöründe yaşandığı herkesin malumudur. Dolayısıyla, iş kazalarına karşı alınacak önlemlerde müteahhitlerin sorumluluklarını yerine getirmesinin yanı sıra, şantiye şefliğinin yetkin kişilerce yürütülmesi hayati önemdedir.

Yapı üretim sürecinde bu denli önemli bir görev olan şantiye şefliği gerek mevzuatta yer alan gerekse uygulamada yaşanan eksiklikler ve yanlışlıklar nedeniyle çözümün değil sorunun bir parçası haline getirilmiş, ivedilikle çözüm bekleyen bir alandır.”

Şantiye şefinin taşıdığı sorumluluk ve şantiye alanında yüklendiği görevin çalışma sahasından ayrılmamasını gerektiren görev olduğuna dikkat çeken Albayrak mevzuatta izin verildiğine göre bir mühendisin  30 bin metrekareye kadar 5 ayrı işin şantiye şefliğini yapma şansı olmadığını söyleyerek uyardı:

“Üstelik ilgili mevzuata göre, yapım işinin tek ruhsata bağlı veya toplu yapı niteliğinde olması halinde yapı inşaat alanı sınırı uygulanmamaktadır. Bu koşullarda, nitelikli bir yapım hizmeti sunmak olanaksız hale gelmiştir, gelmektedir.

Yapı üretim sürecinin yöneticisi pozisyonunda olan şantiye şefliği alanı son derece kontrolsüz ve sorunludur.

Mevcut durumda işin niteliği ile hiçbir ilgisi olmayan meslek gruplarının keyfi olarak şantiye şefliği görevini üstlenebildiği, hatta belirli bir kesimin şantiye şefliği görevini yürütecek meslek grubundan olup olmadığı dahi anlaşılamamaktadır.

Elde edilen verilerden; Şantiye Şefleri Hakkında Yönetmeliğin 6’ıncı maddesinin 3’üncü fıkrasında yer alan ve şantiye şefinin görevlendirilmesinde ‘yapım işinin konusu, niteliği, büyüklüğü ile özel ihtisas gerektirip gerektirmediği ve ilgili imalatların oranının’ dikkate alınması gerektiğini bildiren hükmün varlığına rağmen, şantiye şefliğinin görevlendirilmesinde idarelerin keyfi davrandığı tespit edilmiştir.”

ŞANTİYE ŞEFLERİNİN YÜZDE 45’İ İNŞAAT MÜHENDİSİ!

Ayrıntılı bir rapor hazırlayarak ilgili kurum ve kuruluşlar uyardıklarını anlatan Başkan Albayrak 2020 yılı yapı ruhsatı verilerine göre, inşaat mühendislerinin şantiye şefliği oranının yüzde 45,8 olduğuna dikkat çekti:

“Oysa, elektrik tesisatı, mekanik tesisat, restorasyon ve elektrik ile mekanik tesisata ilişkin tadilat ruhsatları dışındaki yapı ruhsatlarında şantiye şefi olarak görevlendirilmesi gereken meslek grupları ilgili yönetmelikte tarif edilmektedir.

Yine söz konusu rapor ve deneyimlerimiz imzacılık diye tarif ettiğimiz, sadece resmi işlemlerde görünsün diye kâğıt üstünde kalan şantiye şefliğinin ne kadar yaygın olduğunu göstermektedir.

 Can güvenliği için asli bir çalışma alanı olan şantiye şefliğinin, bir deprem ülkesinde hepimizin gözü önünde ve ilgili her kurum ve kuruluşun bilgisi dahilinde sadece kağıt üzerinde kalması ülkemiz için bir utanç kaynağıdır. Bu durum depremle yaşamaya zorunlu olan ülkemizde bizzat can güvenliğimiz açısından tehdit oluşturmaktadır.”

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ:

Son derece hayati öneme sahip sorunları gündeme getiren Başkan Albayrak sorunun çözümü için şu önerilerde bulundu:

“İstisnai durumlar dışında, her şantiye şefi sadece bir şantiyede tam zamanlı olarak görevlendirilmelidir.

Şantiye şefliğinin üstlenilmesinde; yapım işinin konusunun, niteliğinin, büyüklüğünün ve ilgili imalatların oranının dikkate alınması, keyfi uygulamaların sonlandırılması için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır.

Şantiye şefliği sürekli eğitime ve mesleki tecrübeye gereksinim duyan bir görevdir. Bu görevi yerine getirecek kişilerin ilgili meslek odalarınca verilen eğitimlere katılıp belgelendirilmeleri zorunlu tutulmalıdır.

Gerçeğe aykırı beyanda bulunarak şantiye şefliği üstlenilmesinin önünü geçilmesi için şantiye şeflerinden Oda Kayıt Belgesi istenmelidir.

Şantiye şefleri TMMOB tarafından belirlenen mühendislik asgari ücretinin altında çalıştırılmamalı, hak ve ücretleri yasal güvenceye alınmalıdır.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ