Zirvede Haber

Bursa’nın Ticaretine Yön Veren Kuruluş Uludağ OSB 20 yaşında

Bursa’nın Ticaretine Yön Veren Kuruluş Uludağ OSB 20 yaşında

2001 yılında Gürsu Organize Sanayi Bölgesi olarak kurulan ve Kestel 2 No’lu Sanayi Bölgesi’yle birleşmesiyle güç kazanan Uludağ Organize Sanayi Bölgesi 20’nci yılını kutlamaya hazırlanıyor.

244 firması ve 20 bin çalışanıyla, yılda 500 milyon dolar ihracat gerçekleştiren bölge, 2023’te yüzde 100 doluluk oranına ulaşarak, ihracat rakamını 1 milyar dolara yükseltmek istiyor.

Üç yıl önce Gürsu Organize Sanayi Bölgesi (GÜSAB) ve Kestel 2 No’lu Sanayi Bölgesi’nin birleşmesiyle Bursa sanayisine güç katan Uludağ OSB, şehrin doğu yakasına ekonomik ve sosyal anlamda katkı sağlamaya devam ediyor. Kuruluşunun 20’nci yılında Türkiye ve Bursa ekonomisine katkı sağlamayı sürdüren Uludağ OSB, 2021’de pandeminin yaralarını sarmak için çalışmalarına hız verecek.

Bursa’da tarımın önemli merkezlerinden Gürsu’da bulunan sanayi bölgesi, çevreyle barışık bir OSB olma yolunda da önemli adımlar atıyor. Tekstil fabrikalarının ve boyahanelerin yoğunlukta olduğu bölgede, karbondioksit salınımını yüzde 92 oranında azaltmaya yönelik ciddi projeler yürütüyor.

Dünyayla rekabet  eden firmalar

Üç dönemdir Uludağ OSB Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sürdüren Yunus Aydın, görev süresince gerçekleştirdiği başarılı uygulamalarla hem bölge sanayicilerinin hem de Bursa kamuoyunun takdirini topluyor.
Amaçlarının, bölgedeki sanayi kuruluşlarını dünyayla rekabet edebilecek bir yapıya kavuşturup, teknolojik gelişmelere ayak uydurmalarına öncülük etmek olduğunu söyleyen Uludağ OSB Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Aydın, “Böylece, bölgemizdeki fabrikaları dünyadaki rakipleriyle mücadele edebilecek kadar güçlü ve kaliteli ürün imal eden firmalar haline getirip ihracat rakamlarını yukarı çekmek istiyoruz” dedi.
Aydın bölgenin 2023 hedefleri konusunda ise şunları söyledi; “Yüzde 100 dolulukla, 1 milyar doların üzerinde ihracat rakamına ulaşmış ve 30 binin üzerinde istihdam sağlayan bir bölge olma hedefimiz var.”

Uludağ OSB Türkiye’ye örnek oldu

2020 yılında tüm dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan koronavirüs salgını süresince her zaman bölge sanayicisinin ve çalışanların yanında olan Uludağ OSB yönetimi, bu anlamda Türkiye’de örnek gösterilir bir konuma geldi.
Pandemi döneminde hem bölge sanayicilerine hem de ülke çapında ihtiyacı olan vatandaşlara erzak ulaştıran Uludağ OSB yönetimi, yine bu dönemde gerçekleştirdiği Sanal Tekstil Fuarı’yla Türkiye’de bir ilke imza attı.
Uludağ OSB’nin gerçekleştirdiği çalışmalardaki başarının anahtarının bölge sanayicileri arasındaki uyum ve işbirliği olduğunu vurgulayan Uludağ OSB Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Aydın, gelecek yıllarda da bu işbirliğiyle daha da büyük hedeflere yürüyeceklerini dile getirdi.

Yunus Aydın; “Uludağ OSB 20 yaşında bazı şeyleri anlatmayınca bazıları bilmezler 20 yıl önce kurulma teklifini fikrini bizzat ortaya koyan kişiyim. MHP ilçe başkanı ve il genel meclis üyesi grup başkanı olarak Güsiad toplantısında konuyu gündeme getirdiğimde sanayicilerinde bir kısmı inanmadı. Kurmayı başarınca en fazla nasiplenenler dahi zor inandı. 21.Dönem Bursa Milletvekili sayın Orhan Şen ve dönemin Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu’na desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. OSB kurulduğunda 16 Boyahane vardı şimdi de Gürsu tarafında 16 Boyahane vardı, geçen yıllarda da ilave yaptırılmadı. Yenidoğan mahallesinin nüfusu bin 500 idi bugün 30 bin, 40 bin deniliyor. Maalesef tamamı kaçak yapılanma bir çok sorunun oluşmasına da OSB ile engel olundu ayrıca aynı dönemde Çevreyolu Gürsu bağlantısını koydurduk. Hal’in yapılması fikri ve icraatını bizzat sağladım. Bu konuda destek veren sayın Nejat Durmaz arkadaşıma teşekkür ediyorum. Fakat geçmişteki kazanımlar ne yazık ki; hepsi bugün kaçırıldı. Sebepleri malum, hızlı tren istasyonu için yıllarca mücadele verdim, veriyorum hiç olmazsa şehrin Doğu Yakası istasyonu kaybetmemeli. Herkes bu konuda samimi mücadelesini vermeli. OSB’nin 10. yılında başkan oldum 1 m2 kamulaştırma yapılmamış, aksi de uygulamalardan belediyeye yerler geçirilmiş, satılmış- 70 bin m2 idi. OSB 900 e yakın çöp parsellerden doğan hisseler OSB sınırına doldurulmuş (kentsel dönüşüm projesini bunun için ortaya koydum maalesef belediyeye anlatamadık o insanların mağdurluklarını ortadan kaldırmak ve şehrin Doğu Yakası için çok önemli bir proje bekliyoruz. 900 hisseyi 100 un altına indirdik -70 bin m2 +100 bin m2 ye çıkardık yüzlerce insanın mağduriyetini ortadan kaldırdık. Uludağ OSB ye dönüş aslında mecburiyetten yaptık ve marka OSB haline geldik. Bir aracı olan OSB filo sahibi, hizmet binası, enerji hatları yenilenmesi hatların yer altına alınması, buhar merkezi enerji santrali yapılan yanlışlıkların düzeltilmesi. OSB bugün 200 milyon artısı olan marka kurum haline geldi. Belediyeye arsa satışlarından kazanç sağladı. Futbol kulüplerine, okullara, hastanelere, derneklere, sivil toplum kuruluşlarına vatandaşlara kadar yardımcı olduk. Sanayicinin yerleri %250 kıymetlendi. 20 yılın 10 yılını başkan olarak hizmet ettim, bazı şeyleri anlatmak gerekiyor onun için anlattım. gerçi yapılanların çok azı bunlar. Ama olsun Uludağ OSB için daha çok işlere imza atacağız.” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ