Zirvede Haber

Veli-Der’den Yılın Anketi!

Veli-Der’den Yılın Anketi!

ÖĞRENCİ VELİ DERNEĞİ ORTAÖĞRETİM KURUMLARI SINAVLARI KATILIMI VELİ ANKETİ

Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der)olarak 21-24 Şubat 2021 tarihlerinde tüm Türkiye’de lise öğrencileri velileri arasında yaptığımız çevrimiçi (online) anket sonuçları aşağıdaki gibidir;

2449 lise öğrencisi velisine internet üzerinden ulaştığımız ankette 4 soru sorulmuştur.

Ankete Katılan Velilerin Öğrencileri Hangi Liselerde Okuyor?

Ankete katılan velilerin çocuklarının %70,7’si Anadolu Lisesi, %9,5’ i Fen Lisesi, % 4,9’ u Çok Programlı Anadolu Lisesi, %2,9’u İmam Hatip Lisesi, %9,5’u Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi %2’ si Sosyal Bilimler Lisesi ve %0,5’ i de diğer lise türlerinde eğitim sürecine devam etmektedir.

Ankete Katılan Velilerin Öğrencileri Kaçıncı Sınıf?

Ankete katılan velilerin öğrencilerinin % 31.4’ü Lise 9. sınıf, %30.3’ü 10. sınıf, %25,8’i 11. Sınıf, ve %12.5’i 12. sınıf öğrencisidir.

Ankete Katılan Veliler Öğrencilerinin Yüz Yüze Sınava Girmesini İstiyor mu?

Ankete katılan velilerin %91,5’i öğrencilerin yüz yüze sınavlara katılmasını istememektedir.

Ankete Katılan Veliler Öğrencilerinin Yüz Yüze Sınava Girmesini Neden İstemiyor?

Öğrencisinin sınava katılmasını istemeyen velilere nedenini sorduğumuzda; velilerin %13,4’ü “Öğrencim uzaktan eğitime katılamadı”; % 62,4’ü “Uzaktan eğitimde etkili bir şekilde konuları öğrenemedi” ve “%81’i “Kalabalık grupla kapalı alanda bulunmasını COVIT-19 salgını nedeni ile sakıncalı buluyorum” diye cevaplamıştır. (Birden fazla seçeneği işaretleyen veliler bulunmaktadır.)

Sonuç

21-24 Şubat 2021 tarihleri arasında yapılan anket sonuçları da açıkça göstermektedir ki, %91,5 gibi çok yüksek bir oranda lise velisi çocuklarının yüz yüze sınava girmesini istememektedir. Velilerin %81’i salgın nedeni ile çocuklarının kapalı alanda bulunmasından endişeli iken ve salgın yayılımı sürüyor ve okullarda yeterli önlemler alınmamış iken çocuklar yüz yüze sınava zorlanmamalıdır. Anketimizi çevrimiçi yapmamıza rağmen internet erişimi olan velilerin dahi %13,4’ ü çocuğunun uzaktan eğitime erişemediğini belirtmiştir. Milyonlarca öğrencinin salgının başından bugüne internet erişimi ve cihaz sorununun devam ettiği de bir gerçekliktir. Velilerin %62,4’ü çocuklarının uzaktan eğitimde konuları etkili bir şekilde öğrenemediğini belirtirken, yapılması gerekenin sınavların ertelenmesi değil, iptal edilmesi olduğu açıktır.

Milli Eğitim Bakanlığının sorumluluğu salgında sınav yapmak değil, çocuklarımızın eğitimden kopuş sürecini engelleyecek önlemleri almak, devamlılığını sağlamak ve salgında ruh sağlıklarının güçlü kalmasını sağlayacak tedbirleri almaktır. Sınavların yapılması salgında eşitsizliği ve hastalık riskini artıracaktır. Uzaktan eğitime erişemeyen, dersleri yalnızca televizyondan takip edebilen, salgında farklı işlerde çalışmak zorunda bırakılan çocuklarımız başta olmak üzere dezavantajlı tüm çocuklarımızın sınavlarda alacağı puanlar ortaöğretim başarı puanını dolayısıyla tüm geleceklerini etkileyecektir.

Milli Eğitim Bakanlığı biz velilere, çocuklarımıza rağmen karar almamalıdır. Sınavlar bir an önce iptal edilmelidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ