Zirvede Haber

Bursa’da kadınlar savunmaya geçti

Bursa’da kadınlar savunmaya geçti

Artık küresel bir sorun hale gelen kadına yönelik şiddet, kadınları savunma sporuna yöneltti.Türkiye’nin gerçeklerinden biri de kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri.

Resmi rakamlara da kadın örgütlerinin verilerine göre de kadına yönelik şiddet gün geçtikçe artıyor…

2008`de 80, 2009`da 109, 2010`da 180, 2011`de 121, 2012`de 210, 2013`te 237, 2014`te 294, 2015`te 303, 2016`da 328, 2017`de 409, 2018`de 440, 2019`da 474 olmak üzere toplam 3.185 kadın öldürüldü.

2019`da işlenen 474 kadın cinayetinden 115`i şüpheli olarak kayıtlara geçti ve suçluları bulunamadı.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu yıllık raporuna göre 2020 yılında ise erkekler tarafından 300 kadın öldürüldü, 171 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu.
Çoğu evlerinde, arazide, arabada, sokak ortasında, ıssız bir yerde ve en çok da ateşli silahlarla, boğularak ve darp edilerek öldürülüyor.

Kadına şiddet arttıkça kadınlar ise kendilerini savunma yöntemlerini aramaya başladı. Savunma sporlarına ise son zamanlarda ilgi oldukça arttı. Bu sporların başında ise boks ve kick boks geliyor. 

KADINLAR SAVUNMA SPORUNA YÖNELDİ

7 yaşından beri kick boksa ilgisi olan, 1986 doğumlu kick boks antrenörü Tuğba Ün Ay, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Kadınlar şu zamanlarda kadına yönelik şiddetten dolayı çok fazla bu tarz sporlara yöneldi. Hem de popüler olmasından dolayı. Bu yüzden kadınlar şuan da bu sporu çok fazla yapıyorlar.
Biz 5 yaş ile başlıyoruz aslında. Ama özellikle bu dönem kadınlar yoğunlukta. Genç kızlarımız çok var.”

“KİCK BOKS’TA SADECE SAVUNMAYI ÖĞRENMİYORSUNUZ”

Uludağ Üniversitesi Beden Eğitimi mezunu olan Ay, kick boks yapanların birden fazla amacı olduğunu söyledi.

Ay konuşmasına şöyle devam etti:


“Çok kardio bir spor. Kilo vermek isteyen insanlarda yapıyor. Stres atmak veya savunmayı öğrenmek isteyenlerde yapıyor kick boksu. Birçok amacımız olabiliyor kick boks yapmak için.
Kick boksu çok zor olarak görüyorlar. Evet gerçekten zor bir spor dalı. Ama burada yavaş yavaş keyifli bir şekilde öğretiyoruz. 1 ve 2 derslerde temel duruşlar ve temel vuruşlar öğretiyoruz. Öğrenip ilerleyebiliyorlar. Kimse bu konuda kaygılı olmasın. Erkek işi ben yapamam çok zor sert mi olmam gerekiyor gibi birçok soru geliyor. Çok zayıf insanlarda yapıyor. Herkese uygun bir spor.

“KENDİMİ KORUMAK İSTİYORUM”

2 senedir kick boks eğitimi alan 14 yaşındaki Duru Göktağ ise hobi olarak başladığı spor, şimdi hayallerini ve hedeflerini süslüyor.
Gökdağ şöyle konuştu:

“Ben küçüklüğümden beri çok istiyordum. Babam çok istemedi ve başka sporlara yöneltmeye başladı. Sonra Tuğba hoca ile tanıştık. Buraya başladım 2 yıl önce. Yapmaktaki amacım eskiden hobi olarak yapıyordum ama çok sevdim ve şimdi milli takıma girmek istiyorum. Kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Şu dönemde çok fazla kadına şiddet oluyor. Bunun içinde çok istiyorum. Kendimi korumak istiyorum.”

“KADINA ŞİDDET BU SPORA YÖNELTTİ BENİ”

Bursa Adliyesi’nde memur olan Sevgi Demir ise kadına yönelik şiddetten etkilendiğini ve o amaçla boksa başladığını söyledi.

Demir şöyle konuştu:

“Tuğba hocamı takip ediyordum. Yeni başladım daha 4. dersim. Hem hobi amaçlı hem de kendimi savunma amaçlı. Çalışım kurumda ve televizyonlardan görüyoruz kadına şiddet olaylarını. O yüzden böyle merak saldım. Çok memnunum ve devam etmek istiyorum.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ