Zirvede Haber

Yerli otoda ilk prototip ne zaman çıkacak?

Yerli otoda ilk prototip ne zaman çıkacak?

Yerli otomobilin üretim merkezi olacak Bursa’nın seçilmesinin tesadüf olmadığını kaydeden BTSO Başkanı Burkay, bunun şehrin otomotiv yan sanayindeki bilgi birikimi ve güçlü altyapısından kaynaklandığına dikkati çekti.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye’nin Otomobili’nde 2022’nin ekim ayında ilk prototip üretimin çıkacağını söyledi.

Burkay, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi tarafından video konferans yöntemiyle düzenlenen ‘Müstakil Düşünceler Toplantısı’na katıldı. Buradaki konuşmasında iş dünyasının yeni yıldaki en önemli beklentisinin aşı uygulamalarının verdiği güvenle iş ve yatırım ortamının yeniden cazip hale getirilmesi olduğunu belirten Burkay, ülkenin düşük faiz, tek haneli enflasyon ve finansal istikrara kavuşturulmasının, yeni yatırımlara, istihdam artışına ve yüksek refaha ulaşmaya imkân sağlayacağını vurguladı. Döviz kurlarındaki volatalitenin de ihracatçıyı zor durumda bıraktığını ifade eden Burkay, ‘’Özellikle döviz kurlarındaki istikrarla birlikte üreticilerimize bu dönemde hammadde alımı için uygun kredi imkânının sağlanması ve hammaddede de ek gümrük vergilerinin askıya alınması dış ticaretimizi destekleyecek unsurlardır. Üretici ve ihracatçılarımız için enerji indirimi ile navlun desteği de reel sektörümüzün en önemli beklentileri arasındadır. Ülke olarak artık dengeli, sürdürülebilir, nitelikli ve sanayinin payının güçlü olduğu bir büyüme modeline ihtiyacımız var” dedi.

BURSA TESADÜFEN SEÇİLMEDİ

Yerli otomobille ilgili değerlendirmede bulunan Burkay, Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’nun (TOGG) Bursa’yı üretim merkezi olarak seçmesinin tesadüf olmadığını dile getirdi. Bu tercihin Bursa’nın otomotiv yan sanayindeki bilgi birikimi ve güçlü altyapısından kaynaklandığına işaret eden Burkay, ‘’Geçtiğimiz günlerde de Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank ile birlikte inşaat alanını ziyaret ettik. İnşaat süreci çok hızlı ilerliyor. 2022’nin ekim ayında ilk prototip üretim çıkacak. 2023 yılında da Türkiye’nin Otomobili yollarda olacak” diye konuştu.

DAHA TEKNOLOJİK ÜRETİM YAPILACAK

İbrahim Burkay, yan sanayinin TOGG’un bu hamlesiyle daha teknolojik üretimler yapmaya başlayacağının altını çizdi. Otomotiv sektörünün uzay havacılığını, raylı sistemleri ve savunma sanayini destekleyen en önemli sektör olduğuna dikkati çeken Burkay, şunları kaydetti: ‘’Otomotivde yapılan bir atılım bu sektörlere de yansıyor. Böyle önemli bir sektörde karar verici İtalya, Fransa, İspanya ve ABD olursa bunu hep kendi ekibine yaptırır. Bu ülkedeki ana firmalar yan sanayimizi eski teknolojik araçlarını üretmeye zorluyor. Ama TOGG öyle değil, direk elektrikli araçla sahneye çıkacak. 170’ye yakın firmayla tedarik anlaşması yaptı ve bu firmalardan artırılmış gerçeklikten otonom sürüşe, sensörden yazılıma kadar hep yeni teknolojiler talep ediyor. Bunu dünyadaki diğer hiçbir şirket bizim yan sanayimizden istemiyor.”

İSTİHDAMDA POZİTİF AYRIŞTIK

MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Nihat Alpay da, pandemide Türkiye’nin dünyadaki diğer ülkelerden, Bursa’nın ise Türkiye’deki diğer şehirlerden pozitif anlamda ayrıştığına vurgu yaptı. İstihdam yönünden bakıldığında şehrin pandemide çok büyük kayıp yaşamadığını anlatan Alpay, ‘’Türkiye geneline göre Bursa’nın istihdamda da pozitif ayrıştığını rahatlıkla söyleyebilirim” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ