Zirvede Haber

“Tarlada izi olmayanların sorunu çözme kabiliyeti yok”

“Tarlada izi olmayanların sorunu çözme kabiliyeti yok”

“AKP Genel Başkanı Erdoğan, 2021 yılı bütçesinde 52 milyon azaltılan gübre desteğini %100 arttırdıklarını açıkladı. Verileceği iddia edilen destek miktarı, çiftçinin kullandığı gübrenin %10’u civarında.” 

CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, gübre desteğinin arttırılmasına ilişkin alınan kararı “Ülke çiftçisi yılda 15-20 milyar liralık gübre kullanıyor. Yapılan artışa rağmen çiftçinin gübre maliyeti hafiflemiş değil. Tarlada izi olmayanın harmanda söylediklerinin bir kıymeti yok” dedi.

AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son kabine toplantısından sonra “müjde” olarak açıkladığı gübre desteğindeki artışın kaynağının da belli olmadığını belirten Sarıbal, “2019 yılında 840 milyon lira gübre desteği ayrılmıştı. 2021 yılında bu rakam 788 milyona düşürüldü. Yani 52 milyon lira daha az destek ayrıldı. Şimdi %100 arttırdıklarını söylüyorlar. Bu artışı bütçeye yeni kaynak aktararak mı yapacaklar yoksa diğer destek kalemlerinden kesip gübre desteği için mi kullanacaklar belli değil” diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Tarım Politikalarından Sorumlu Başdanışmanı Orhan Sarıbal’ın konuya ilişkin açıklaması söyle;

Verilen destek kullanılan gübrenin %10’u

“AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada gübre desteğini %100 arttırdıklarını söyledi. Gübre tarımsal üretimin en önemli girdilerinden biri. Türkiye’de çiftçilerimiz yılda 6-6,5 milyon ton gübre kullanıyor.

Recep Tayyip Erdoğan, aynı açıklamada buğday, arpa, çavdar ve yulafta dönüm başına 8 lira olan desteği 16 liraya, diğer organik gübrelerde de dönüm başı destekleme miktarı 10 liradan 20 liraya çıktı. Oysa bugün, en az gübre kullanılan bir üründe, bir dönüm gübre maliyeti 200 lira civarında. Türkiye’nin kullandığı gübrenin toplam maliyeti 15 ile 20 milyar lira arasındadır. Yapılacak destek 1,5 milyar lira civarında bir paradır. Yani çiftçinin kullandığı gübrenin %10’u kadar bir destekleme yapacaklar.

Peki, bu desteklemeyi nereden yapacaklar?

2021 yılı bütçesinde 22 milyar lira destekleme parası ayrıldı. Bu ayrılan desteğe 788 milyon daha ilave edilerek mi bu destek sağlanacak yoksa ayrılan destekler içinde kalemleri mi değiştirecekler?

Son bir yılda gübre fiyatları %60 oranında arttı ve her gün artmaya devam ediyor.

Üre gübresinin tonu Ocak 2020 tarihinde 1785 lira iken Ocak 2021 tarihinde 2865 liraya çıktı. Aynı şekilde DAP gübresinin tonu Ocak 2020’de 2247 lira iken Ocak 2021 tarihinde 3382 liraya satıldı.

Kaldı ki 2021 yılının uygulama tebliği yok. Belli ki 2020 yılının uygulama tebliğine göre yapacaklar.

Çiftçi bu rakamları kendileriyle alay edildiğini düşünmekte. Tarlaya uğramayan, tarlada hiçbir çalışma yapmayan, traktöre binmeyen, çiftçinin neler yaşadığını görmeyen bir iktidar, bir anlayış, çiftçinin derdini de çözebilme kabiliyetine sahip değildir.

Ne yazık ki tarlada izi olmadığı için harman ile ilgili konuştuklarının, söylediklerinin hiçbir karşılığı yoktur.” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ