Zirvede Haber

“İnşaat sektörünün önü hiç iç açıcı değil”

“İnşaat sektörünün önü hiç iç açıcı değil”

Pandemi dönemi başladığından beri en çok sıkıntı çeken sektörlerin başında inşaat sektörü geliyor. Sıfır konut stokunun erimesi ve yerine yeni konutların yapılamaması inşaat sektörünün durumunu gözler önüne seriyor. İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak, “Bu kadar yüksek oranda konutun satıldığı bir sektörde yatırımcılar ve müteahhitler arz-talep dengesinin biraz açılmasını bekliyorlar diye düşünüyoruz çünkü şu anda piyasada sıfır konut kalmadı gibi bir şey var. Yeni konut bulamıyoruz” dedi.

GÜLNAME PAÇA / BURSADA BUGÜN bursadabugun.com

Pandemi her sektörü etkilediği gibi inşaat sektörünü de olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor.

Yapı stokunun erimesi ve arz-talep dengesinin oluşmaması müteahhitleri kara kara düşündürüyor.

İnşaat sektöründeki son durumu İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak, Bursada Bugün okuyucuları için değerlendirdi.

İMO Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak, “Çalışamıyoruz, üretemiyoruz. Lokantalar ve iş yerleri kapalı. Yani kısacası sosyal hayat tamamen durmuş vaziyette. Bu şartlarda var olan inşaatlarımız devam etme gayreti içerisindeler. Dolayısıyla inşaat sektörü oldukça zor günlerden geçiyor” şeklinde konuştu.

“YENİ KONUT BULAMIYORUZ”

“Geçen yıl yapılan kampanyalar inşaat sektörünü canlandırmış gibi bir tablo ortaya koysa da bu gerçek bir canlanma değildi” diyen Mehmet Albayrak, “Sadece bir kampanyaydı. 0,64 faiz oranları ve 2 yıl ödemesiz krediler bir anda konut satışlarını patlattı. Yaklaşık olarak Türkiye’de 1,5 milyon konut satılmış geçtiğimiz kampanya döneminde. Yani nisan ve kasım aylarında. 1.5 milyon konut demek inanılmaz yüksek bir rakam demek. Bu kredilerin geri ödeme taksitleri daha başlamadı. Başladığında ödeme dengesinin nasıl olduğunu hep beraber izleyeceğiz. Bu kadar yüksek oranda konutun satıldığı bir sektörde yatırımcılar ve müteahhitler arz-talep dengesinin biraz açılmasını bekliyorlar diye düşünüyoruz çünkü şu anda piyasada sıfır konut kalmadı gibi bir şey var. Yeni konut bulamıyoruz. Bunun üzerine bir de Merkez Bankası sıkı para politikasına geçti.  Dolayısıyla faiz oranları yüzde 17,yüzde 18 civarlarında seyrediyor. Faiz oranlarının bu kadar yüksek olduğu bir ortamda da kredili konut satışları yüzde 75 oranında azalmış durumda. Bu durum inşaat sektöründeki durumu özetliyor aslında” ifadelerine yer verdi.

“İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN ÖNÜ HİÇ İÇ AÇICI DEĞİL”

İnşaat sektörünün önünün açılabilmesinin sektörün kendisiyle ilgili olmadığını belirten Mehmet Albayrak, “Bu durum kredilerle bağlantılı ama daha çok diğer sektörlerin açılmasına ve arz-talep dengesinin oluşmasına bağlı. Yani geçmiş yıllarda bunu dile getirmiştik. Karı-koca çalışan bir aile de birinin maaşıyla evi geçindirirken, diğerinin maaşıyla konut kredisini ödeyebiliyordu. Bu denge şu an yok. Devlet desteğiyle çalışanlarımız bile ayakta durmaya ve geçimlerini sağlamaya çalışıyorlar. Şartlar böyle olunca, arz-talep dengesi de bu ölçüde bozuk olunca, inşaat sektörünün önü hiç iç açıcı değil” dedi.

 “İNŞAAT SEKTÖRÜNDE ARSA MALİYETLERİNİN DÜŞÜRÜLMESİ LAZIM”

Doların konut fiyatlarına etki edip etmediğine de değinen Mehmet Albayrak, “Konut fiyatlarını dolaylı olarak dolar kuru etkiliyor olabilir. İnşaat sektöründeki malzeme girdileri çok fazla dolarla ilgili değil. Dolarla aldığımız malzemeler var tabi ama çok az. Bizim inşaat sektörü çoğunlukla yerli ve milli bir sektör. Kendi çabamızla üretip mamul bir hale getirebiliyoruz.  Petrol, arsa maliyetleri, ithal malzemeleri gibi şeyler daha fazla etkileyebiliyor. İnşaat sektöründeki konut maliyetlerini etkileyen daha çok arsa oranlarının ve maliyetlerinin yüksek olmasıdır. İnşaat sektöründe arsa maliyetlerinin düşürülmesi lazım. Bunun yanında devletin sağladığı birtakım destekler, indirimler ve KDV oranlarında düşüş var. Her şeyin başında diğer sektörlerde çalışan vatandaşlarımızın alım gücünün, arz-talep dengesinin oturması lazım ki bizim inşaat sektöründe ürettiğimiz konutları satın alabilsin.  Bunlar olmazsa ve devlet ne kadar kredi desteği sağlarsa sağlasın bunlar sınırlı süreli çözümler. Geçen yıl eldeki konut stoku eridi. Şu anda durumumuz ne, konut stoku eridiğine göre ve şu anda 1,5 milyon konut satıldığına göre yeniden 1.5 milyon yeni konut üretilmeye başlanmış olması gerekiyordu ama ne yazık ki böyle bir şey söz konusu değil. Bu pandemi şartlarının da etkisiyle inşaat sektörü durgun vaziyette. Umuyorum ki açılır arz-talep dengesi yerine oturur ve çalışmaya başlarız” diye konuştu.

“SORUN EKONOMİNİN KENDİSİYLE ALAKALI”

Mehmet Albayrak, “Kentsel dönüşümle ilgili yeni bir yönetmelik değişikliği yayımlandı. Devlet, kentsel dönüşümde kullanılan kredilere desteği artırdı. Burada gerçek sebep ekonominin iyi olmasına ve insanların alım gücünün artmasına bağlı. Yapı malzemeleri pahalı da olsa arz-talep dengesi yerinde olsaydı, tekstil sektörümüz tam olarak tam kapasite çalışıyor olsaydı, ihracatımız tam kapasite çalışıyor olsaydı bugün biz inşaat malzemelerinin fiyatlarının artışından hiç konuşmuyor olacaktık. Sorun ekonominin kendisiyle alakalı” dedi.

Kaynak: BURSADA BUGÜN

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ