Zirvede Haber

BTO SORUYOR: HUZUREVLERİ COVID-19’DAN NE KADAR ETKİLENDİ?

BTO SORUYOR: HUZUREVLERİ COVID-19’DAN NE KADAR ETKİLENDİ?

Bursa Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan’ın Bursa’daki huzurevlerinin pandemi sürecindeki durumuyla ilgili yaptığı açıklama aşağıdadır.

“Pandemi, ilk günden beri söylediğimiz gibi, şeffaf yönetilmiyor. Kimlerin ne zaman ve nerede hasta olduğunuve yaşamını yitirdiğini bilmiyoruz.

Oysa pandemi ile mücadelede ilk yapılması gereken, doğru veri üzerinden değerlendirme yapmak ve eylem planı oluşturmaktır. Gizlenen veri, pandemi ile mücadeleyi engellemekte, hastalığın yayılmasına neden olmaktadır. Bunların yanı sıra gizlenen veri toplumda hastalık ve hastalık riskleri konusunda yanlış algı oluşturduğundan, korunma önlemlerinin uygulanmasını azaltmaktadır.

Pandemi verisi toplum ile şeffaf biçimde paylaşılmalıdır. Yasanın bize verdiği görevi, şeffaf bir yönetim olmaması nedeniyle, yerine getirmemiz güçleşmektedir.

Pandeminin ilk gününden beri sağlık çalışanları ve vatandaşlardan duyumlarımız ile gözlemlerimize dayanarak açıklamalarda bulunduk. Zaman içinde bu açıklama ve yorumlarımızın hepsinin doğru olduğu ortaya çıktı. Açıklamalarımızın hiçbirine karşı açıklama yapılmadı. Toplum gözünde artan saygınlığımızın nedenlerinden birisinin de pandemi sürecindeki doğru yorum ve yaklaşımlarımızdan kaynaklandığını düşünüyorum.
Pandemi sürecinde toplu yaşam alanlarına ayrı bir önem verilmesi gerektiği açıktır. İçerdiği yaş grubu nedeniyle bu yaşam alanlarının başında huzurevleri gelmektedir.

Bursa’da bir huzurevinde hiçbir personelin ve sakininin hastalanmadığını biliyoruz. Benzer örnekler de basın aracılığıyla Türkiye’de açıklandı. Ancak aldığımız duyumlara göre tüm huzurevlerinde durum bu kadar iyi değil. Bursa’da bazı huzurevlerinde tüm personelin hastalığı geçirdiği ve kimi yaşlılarımızın yaşamını yitirdiğini duyuyoruz.

İşlevi ayrı olan iki kurumdan birinde hiç hastalık görülmezken, diğerinde çok sayıda hasta ve ölüm olması kabul edilemez. Sonuç olarak bu, beceriksizliği ve kötü yönetimi işaret etmektedir.
Bursa Valiliği’ne soruyoruz! Bursa’da huzurevlerinde COVID-19 hastalığına yakalanan ya da yaşamını yitiren personel var mı?
Benzer biçimde COVID-19 hastalığına yakalanan ve/veya yaşamını yitiren huzurevi sakini var mı?
Varsa olgu ve ölümler hangi huzurevlerinde görüldü?

BTO olarak bu verinin toplum ile acilen paylaşılmasını bekliyoruz.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ