Zirvede Haber

Bursa Su Ne Oldu! Su’yu Pazarlarken Bursa’nın Su Kaynaklarının Genel Durumu Nedir!

Bursa Su Ne Oldu! Su’yu Pazarlarken Bursa’nın Su Kaynaklarının Genel Durumu Nedir!
“İlimiz kaynaklarının en verimli şekilde kullanılması, şeffaf , hesap verebilir, denetlenebilir bir belediye için 17.12.2020 tarihli Bursa Büyükşehir Belediye Meclis toplantısında aşağıda fotoğrafını gördüğünüz önergeyi verdik.” CHP Osmangazi ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ercan Korkmaz; Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a sert ifadeler ile yüklenerek Bursa Su’yu sordu. Meclis Üyesi Ercan Korkmaz; “hepimize ait olan yeraltı sularına sahip çıkın. Önergeyi verme sebebimiz Sayın Alinur Aktaş’ın “Muradiye Su” ardından ikinci marka olarak tanıtımını yaptığı “Bursa Su” markasının 20 Kasım 2020 tarihli lansmanında basına verdiği açıklamalar olmuştur.
Ne demişti Alinur Aktaş; BBB , Türkiye’de 26 ilin yanı sıra 7 ülkede tüketiciyle buluşarak yıllık 40 milyon ciro ile kent ekonomisine katkı sağlayan Muradiye Su markasının ardından Bursa Su markası ile sektördeki pazar payını artırmayı hedefliyor.
Ülkemizde 400 Bursa’da 28 adet su fabrikası bulunuyor. Yapılan hesaplamaya göre Bursa’mızda yıllık 450 milyon lt yani 250 milyon tutarında hazır su pazarı bulunuyor. Bursa su fabrikadan dağıtım araçlarına yüklenerek başka bir aracı olmadan tüketici ile buluşacak ve 12 lt ürünler BESAŞ bayilerinden temin edilebilecek. Dağıtım araçlarının hangi bölge ve mahallede hizmet verdiği ve geçiş saatleri internet sitesinden öğrenilebilecektir. Lansmanın ardından yaklaşık 3 ay geçti Bursa Suyu , dağıtım araçlarını gören var mı? Yeraltı kaynak suyu lobisi şehrinin kendi markasının pazara çıkmasını engelliyor mu? Yeri gelmişken bir soru soralım Bursa’da su çeşmeden içiliyor mu?
Bugün belediyelerden tutun tüm kamu kurumlarına, özel şirketlere, hane halkına kadar her yer sebil, damacana su dolu. Şehrini seven ve küçük bir katkı sunmak isteyen tüm Bursalılar dağıtım kolaylığı olsun belediyemizin suyunu almak ve kullanmak için sıraya girecektir. Lakin gelin görün ki kamu kurumlarında bile Muradiye Su kullanımı oldukça düşük. Bırakın kamu kurumlarını iki yıldır meclis üyeliği yaptığımız Osmangazi Meclis salonunda bile başka markaya ait bardak su var. İşte bu ortamda Sayın Alinur Aktaş’ın belirttiği sayısal veriler ışığında BBB’nin kaynak suyu gelirlerinin elde edilen ciro ve karlılığa göre oldukça düşük olduğu iddiasıyla bu 28 fabrikanın 2018/2019/2020 yıllarına ait kira sözleşmeleri ve kesilen faturaları, gelirleri sorduk.
Ne cevap aldık? Tam 40 gün sonra şeffaf, hesap verebilir ve gönül belediyeciliği yaptığını söyleyen BBB “TİCARİ SIR” ve “ KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI HAKKINDAKİ KANUN” gereği tarafımıza yani halkın seçtiği meclis üyelerine bilgi verilmemiştir. Sadece 2018,2019,2020 yılına ait gelirler sunulmuştur. 2018 yılında 14 adet kaynak suyundan 68.801.282 TL, 2019 yılında 14 adet kaynak suyundan 33.005.983 TL, 2020 yılında 14 adet kaynak suyundan 22.888.289 TL gelir elde edilmiştir. Bu gelirler BUSKİ stratejik plan ve bilançolarında zaten herkesçe incelenebilir.
Basın bülteninde 28 fabrika söylenmişken 14 adet kaynak suyu olmasının izahı nedir? Üretim, ciro, artarken yıllara sarih gelir azalışı sözleşmelerin süresi ve peşin ödeme ile ilgili değilse izaha muhtaçtır. Bir hukukçu olarak çok rahatlıkla söyleyebilirim ki ticari sır ve KVK burada uygulanmayacaktır. Zira bu ihaleler halihazırda BUSKİ tarafından ilan ve açık arttırma ile yapılmaktadır. İhaleyi alan kaynak suyu işletmelerinin bazıları ekte sunulduğu üzere halka açık BİST’te işlem gören şirketler olup ihale sonuçlarını KAP’ta yani Kamuoyunu Aydınlatma platformunda halka açıklamaktadır.
Pınar Su BUSKİ tarafından yapılan ihaleye teklif verdiğini ve 21.01.2020 tarihinde 3.550.920 TL +KDV ile kazandığını bildirmiştir. Yeraltı kaynak suyunda demirbaş yatırımı, işçilik, enerji, pet dışında en önemli girdi sudur. Yani bu şirketler yeraltı kaynak suyuna mecburlar. Biz bu fiyatlamayı kamuoyu adına takip etmek ve emsallerine göre değerlemek istiyoruz. Konuyla ilgili olarak Bursa Medyasında çıkan haberleri okudum. Hesaplamaları debi üzerinden değil ciro ve satıştan pay şeklinde yapılması önerileri ve Muradiye Su hikayesi çok hoşuma gitti.
Gönül belediyeciliği yaptığını ve her fırsatta kurum yönettiğini söyleyen Sayın Alinur Aktaş daha önce de yazdığım gibi bana sadece 2018 yılı tahmini geliri BUSKİ bilançosunda 39 milyon beklerken nasıl 68 milyon gelir elde ettiğini yazılı açıklasın , bu sapmayı izah etsin kendisini tebrik edeceğim.
Bursa’da kaynak suyu değil mübarek kaymak suyu! Bildiğiniz üzere son yağışlardan önce barajlardaki su seviyesi dibe vurmuşken şehrin içme suyu ihtiyacı BUSKİ tarafından açılan kuyulardan sağlanıyor ve kalitesi düşük su nedeniyle vatandaştan şikayet geliyordu. 2 milyara yakın bütçesi olan BUSKİ 22 milyonluk gelirden vazgeçip kaynakları halkın çeşmesine , devletin barajlarına aktarsa , kalanı da kendi şişeleyip satsa daha iyi olmaz mı?
Üstelik gerek sanayinin kaçak su kullanımı gerek açılan kuyular ovanın suyunu bitirmekte ve tarımı da tehdit etmektedir. Ova sulama kooperatifleri bundan oldukça muzdarip. Geçenlerde eski meclis üyemiz Ali Sarı ile yaptığımız konuşmada bu konu yer buldu ve Bursa basınında da haber oldu.
Mavi mücevher denen su yüzünden her gün binlerce insan Afrika’da ölürken, DSÖ kayıtlarına göre 2.1 milyar insanın evinde temiz su bulunmuyorken, su kaynakları her geçen gün tükeniyorken ve küresel ısınma artıyorken devletimiz su konusunda tekel olmalıdır. Yakında su borsası da kurulursa şaşırmam. Yakında bu gezegende!” dedi.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ