Zirvede Haber

‘parlamenter sistem’ vurgusu

‘parlamenter sistem’ vurgusu

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i İYİ Parti Genel Merkezi’nde ziyaret etti. İki genel başkan, bir saat süren görüşmenin ardından basının karşısına geçti.

Türkiye’nin güçlendirilmiş parlamenter sisteme ihtiyacı olduğunu belirten Babacan şu ifadeleri kullandı:

“Anayasayı çiğneme cesaretini Cumhurbaşkanından alıyorlar”

“Yeni anayasadan bahsedenler mevcut anayasaya saygılı olmalı. Oysa şu andaki yönetim uymuyor. Anayasa Mahkemesinin kararlarını bağlayıcı olarak kabul etmiyor. Anayasa Mahkemesinin evvelsi günkü gerekçeli karardaki “Anayasa Mahkemesi kararlarına uyulmalıdır” ifadesi, Anayasa çiğneniyor demektir. 153. madde çok açık… Alt mahkeme, Anayasa Mahkemesinin kararına uymayınca Cumhurbaşkanı ‘uymayabilir’ dedi. Böylece mahkemenin cesareti nereden aldığını öğrendik. Hükûmet, Anayasanın kendileri için bağlayıcı olduğunu ortaya koymalı. Aksi halde zaten uymadığınız bir metni değiştirmenin ne alemi var? Zaten uymuyorsunuz. Gerektiğinde anayasanın dışına çıkıyorsunuz, değiştirmekle niye uğraşıyorsunuz?

“Yeni anayasayı biz çalışıyoruz, onlar işsizliği çözsün”

“Türkiye’nin derin bir işsizlik sorunu var. Gelir dağılımı bozuldu, ev gençleri oluştu, yoksulluk intiharları var, hayat pahalılığı artıyor. Bıraksınlar yeni anayasayı, onu biz çalışıyoruz. İktidar ortakları da kendi aralarında bir anlaşsınlar, biraz çalışsınlar. Amaç memleketin önüne başka bir gündemi koymak, asıl derin problemi görmemek için zemin hazırlamak. Bu oyunlar tutmaz.

“Çalıştığımız anayasa değişiklikleri sistem değişikliklerini hedefliyor”

“Bizim hazırlığımız sistem değişikliğine dönük. Sıfırdan yeni bir anayasa metni çalışmıyoruz. Güçlendirilmiş parlamenter sistemin kurulmasıyla ilgili değişiklikleri çalışıyoruz. Amaç; güçler ayrımının olduğu, yargının bağımsız çalışabileceğini sağlayan ve parlamentonun etkinliğini artıran bir yaklaşım.

“Haftanın düşmanı panosuna Boğaziçi öğrencilerini yazdılar”

“Hükümetin haftanın düşmanı panosu var. Çözüm üretemedikleri için her hafta yeni bir düşman üretiyorlar. Karşıtlık üzerinden, düşmanlık üzerinden görüntüyü kurtarmaya çalışıyorlar. Geçen haftanın düşmanı Boğaziçi öğrencileri oldu. Bizim dinimizin kutsalları vardır. Ancak münferit bir konuyu ele alıp, onun üzerinden büyük bir propaganda ve iletişim kampanyası başlatmak, Boğaziçili öğrencilerini şeytanlaştırmak bu ülkeye de bu ülkenin gençlerine de yazık.

“Polis şiddetine de şiddet içeren eylemlere de karşıyız”

“Ülkenin sorunlarının çözümü siyasetten geçiyor. Şiddetin her türlüsüne karşıyız. Şiddet içeren eylemlere de polis ve devlet şiddetine de karşıyız.”

İki genel başkan arasındaki görüşmede Babacan’a DEVA Partisi genel başkan yardımcıları Sadullah Ergin, Birol Aydemir, Abdurrahman Bilgiç ve Nazlı Seda Vural eşlik etti. İYİ Parti heyetinde ise genel başkan yardımcıları Şenol Sunat, Ahmet Kâmil Erozan, Erhan Usta ve Cihan Paçacı yer aldı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ