Zirvede Haber

Yarım saatlik yol sabah 9, akşam 18 dakika uzuyor!

Yarım saatlik yol sabah 9, akşam 18 dakika uzuyor!

Toplu ulaşım yerine bireysel araç kullanımının ve ucuz kredilerle araç sayısının arttığı pandemi sürecinin doğal olmayan etkileri trafik sıkışıklığı olarak yansıyor. Hesaplamalar ise Bursalıların 30 dakikalık yol için trafikte sabah saatleri 9, akşam saatleri 18 dakika fazla kaldıklarını gösteriyor. Yine de bizden kötü olanlar var. Araştırmaya göre Bursa trafik yoğunluğunda İstanbul, İzmir, Ankara, Adana, Antalya’dan sonra altıncı sırada… Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz yazdı…

Trafik… Dünyadaki tüm büyük kentler için büyük sorun. Büyümenin getirdiği sonuçla kentler geniş alana yayılırken doğal olarak trafikte kalma süreleri uzuyor ve yaşanan trafik sıkışıklığı bezdirici boyutlara ulaşıyor.

Kuşku yok ki…

Yaşadığımız pandemi sürecinin artan trafik sıkışıklığına ciddi anlamda olumsuz etkisi var. İnsanlar virüsten korunma içgüdüsüyle kalabalık yolculuk yapılan toplu taşıma yerine bireysel araçlarını tercih ediyorlar.

Bu da…

Ucuz kredilerle artan araç sayısı ile birlikte trafiğe çıkan araç sayısını arttırdığı için, sürece özel doğal olmayan trafik yoğunluğuna yol açıyor.

İşte…

Bu tablolar ışığında, yol ve ulaşım uzmanı olarak görüşlerine bu sütunlarda sık sık yer verdiğimiz İnşaat Yüksek Mühendisi M. Tözün Bingöl’e, yaşadığımız kent Bursa’nın trafik röntgenini sorduk.

O da…

Hollanda merkezli navigasyon kuruluşu Tom Tom’un yayınladığı veriler doğrultusunda ilk sonucu rakamlarla şöyle dile getirdi:

“Bursa’nın 2017 yılında trafik sıkışıklığı yüzde 31 olarak ölçülmüştü. Bu oran 2018 yılında yüzde 26’ ya geriledi. İyileşme 2019 yılı verilerinde nüfus ve araç sayısındaki artışa rağmen yüzde 25 olarak belirlendi. Bu oran 2020 verilerinde de değişmedi ve yüzde 25 trafik yoğunluğu ölçüldü.”

Yorumu şu:

“Toplu taşımadan muazzam kaçış ve özel araç kullanımındaki aşırı artışa rağmen Bursa için sonucu olumlu buluyorum.”

Rakamlar dikkat çekici:

“Bursa’da 2020’de trafik yoğunluğu düşük gün sayısı 56. Aylık bazda tıkanıklık en fazla yüzde 35’le Aralık, en az ise pandemi nedeniyle kapanma yaşanan yüzde 14’le Nisan ayında oldu.”

Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ