Zirvede Haber

Kar yağışı barajlar için umut oldu, ama ‘su riski’ devam ediyor!

Kar yağışı barajlar için umut oldu, ama ‘su riski’ devam ediyor!

Geçen haftaya kadar Bursa’nın gündemi yaşlanan kuraklık nedeniyle ortaya çıkan susuzluk tehlikesiydi. Kar yağışıyla barajlara dolmaya başladı, ama susuzluk Bursa için tehdit olmaya devam ediyor. Geçen dönem Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı olan, bu dönem Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler’e enerji danışmanlığı yapan Dr. Müh. Mustafa Uysal 2012’deki araştırmayı anımsattı ve su riskini ortaydan kaldırmaya yönelik önerilerde bulundu. Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz yazdı…

Onu… Enerji verimliliği çalışmalarıyla tanıyoruz. Bu alanda Türkiye’de kurulan sivil toplum örgütlerinde önemli görevler üstlendi, halen de sürdürüyor.

Yanı sıra…

Dr. Müh. Mustafa Uysal geçen dönem Bursa Büyükşehir Belediyesi’nde Başkan Danışmanı olarak enerji ve su çalışmaları yaptı. Bu dönem, Enerji Bakanlığı döneminden dostluğu olan Hilmi Güler’in davetiyle Ordu Büyükşehir Belediyesi için çalışıyor.

Orada da, Başkan Güler’in desteğiyle enerji ve su konularında uygulamaları değiştiren önemli projeler üretiyor.

Fakat…

Bursa için de gözlemlerini ve deneyimlerini paylaşmaya devam ediyor.

Ziyarete geldiğinde…

Son günlerin gündemi olan Bursa’nın su riski üzerine sohbet ederken, önemli bir bilimsel çalışmayı anımsattı:

“2012’de Su Vakfı’nı Bursa’ya davet ettik. Kentimizin su kullanımıyla ilgili ayrıntılı bir çalışma yaptılar ve Bursa ile birlikte İstanbul’u da ilgilendiren projeksiyon ortaya koydular.”

Bu noktada…

“O projeksiyonda 2020’de yaşanacak susuzluk görülüyordu” dedi ve şuna dikkat çekti:

“O dönem, Bursa’nın su riskini azaltmak için Gölbaşı Barajı’nı önerdik. Mesaimizi suya ve suyu verimli kullanmaya harcadık.”

Önerisi şu:

“Bursa’nın içme suyunun yüzde 80’i Doğancı Barajı’ndan geliyor. Su kapasitesini artırmak için umutlar Çınarcık Barajı’nda. Fakat 2024’ten önce sisteme girmesi pek kolay görünmüyor. Oysa Gölbaşı’ndan yapılacak takviye riski yüzde 50’ye indirir.”

Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ