Zirvede Haber

Koronaya iyi geldiği söylenmişti! ‘zeytin yaprağı’ uyarısı

Koronaya iyi geldiği söylenmişti! ‘zeytin yaprağı’ uyarısı

Koronavirüs salgınından korunmak için çeşitli çözümler arayan vatandaşlar, virüse karşı antiviral etki gösterdiği için zeytin yaprağı çayına büyük ilgi göstermeye başladı. Üretimde verimi artırmak için zirai ilaç kullandıklarını belirten çiftçiler ise ilaçlı zeytin yaprağının düşünüldüğü gibi faydalı olmadığını hatta sağlığa zararlı olabileceğini savundu.

Koronavirüs salgını nedeniyle sosyal mesafe, maske gibi önlemleri dikkate alan vatandaşlar bunlara ek olarak doğal çözümlere yöneldi. Zeytin yaprağında bulunan oleuropein maddesinin koronavirüse karşı antiviral etki gösterdiği bilgisi üzerine vatandaşlar, zeytin yaprağına büyük ilgi göstermeye başladı. Aktarlarda kilosu 100 lira olan zeytin yaprağı, şuan budama dönemi olması nedeniyle çiftçilerden ücretsiz temin edilebiliyor. Vatandaşların budanan dalları toplanmasının iş yüklerini azalttığını belirten çiftçiler, zeytin ağaçlarına zirai ilaç attıkları için bu düşüncenin doğru olmadığını savunarak vatandaşlara uyarılarda bulundu.

‘ilaç atmak zorundayız’

Mudanya’nın Göynüklü Mahallesi’nde yaklaşık 40 yıldırı çiftçilik yapan Hayrettin Sevinç, “Zeytin, çok fazla emek gerektiren bir ürün. Ağaçlardan yüksek verim almak amacıyla çeşitli zirai ilaçlar kullanıyoruz. Eğer bu ilaçları kullanmazsak ağaçlarda kara hastalık, mantar, zeytin sineği gibi verimi düşüren durumlarla karşılaşıyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı onaylı ilaçlarla zirai mücadele vermek zorundayız. Aksi takdirde zeytinden verim elde etmemiz mümkün değil” ifadelerini kullandı.

‘Bakımsız tarlalardan toplasınlar’

Salgın nedeniyle vatandaşların çayını yapmak için zeytin yaprağına yoğun ilgi gösterdiğini vurgulayan Sevinç, “Şuan budama dönemindeyiz. Vatandaşlar, kilosu aktarda 100 lira olan zeytin yaprağını bizden ücretsiz temin ediyor. Ancak içerisinde zirai ilaç bulunduğu için zeytin yaprağının koronavirüse iyi geldiğini düşünmüyorum. Attığımız ilaçlar, kovid-19’a karşı koruma sağladığı söylenen oleuropein maddesinin etkinliğini azaltıyor. Hatta yaprakta bulunan kimyasalların insan sağlığına zarar vereceğini düşünüyorum. Ancak köylerde bakımsız, ilaç atılmayan zeytinlikler var. Vatandaşlara o tarlalardan zeytin yaprağı toplamalarını öneriyorum” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ