Zirvede Haber

Hızlı tren bütçede hayal kırıklığı!

Hızlı tren bütçede hayal kırıklığı!

12.6 milyar liralık Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli Yüksek Standartlı Demiryolu projesi için 2021 bütçesindeki 545 milyon lira ödenek umut kırdı. Ancak, projenin içinde olan Ankara’daki dostlar bunun sorun olmayacağını, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın projeye ilgi gösterip takip ettiğini söylüyorlar. Yenişehir Belediye Başkanı Davut Aydın ise, altyapı çalışmaları devam eden Bursa-Yenişehir hattı için Ebeköy-Çamönü arasında şantiye kurulduğunu açıkladı. Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz yazdı…

Heyecanla… Resmi Gazete’nin 15 Ocak 2021 tarihli 31365 Mükerrer sayısında yayınlanan ve 2021 Bütçesi ayrıntılarını inceledik.

Daha doğrusu…

339 sayfalık yatırım programında bizim hızlı tren 74. sayfada karşımıza çıktı.

Bu bölümde…

Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli Yüksek Standart Demiryolu başlığı altında öncelikle teknik bilgiler yer alıyor:

2020-2025 hedefli projede altyapı 145 kilometre, elektrifikasyon 201 kilometre, kontrollük-müşavirlik-sinyalizasyon 201 kilometre, üstyapı 201 kilometre.

Bütçede…

Bizim hızlı tren olarak dillendirdiğimiz projenin tutarı 12 milyar 619 milyon 099 bin lira gözüküyor. Bunun 10 milyar 397 milyon 092 bin lirası dış kredi.

2021 ödeneği ise, 450 milyon lirası dış kredi olmak üzere 545 milyon lira duyuruluyor. Yani, merkezi idarenin projeye katkısı 95 milyon lira.

Açıkçası…

Resmi Gazete’de cuma günü yayınlanan yatırım programını okurken hayal kırıklığı yaşadık. Çünkü, 12 milyarlık proje için bu yıl yalnızca 545 milyon lira öngörülmesi “bu iş kolay bitmez” düşüncesine yol açıyor.

Bu da, umutsuzluk anlamına geliyor.

Ardından…

Ankara’da projenin içinde olan dostları arayıp, “Böylesine büyük bir proje için bu yılın bütçesinden ayrılan pay az değil mi?” diye sorduk.

Gördük ki, umutsuz değiller ve konuya bütçe teknikleri gözüyle bakıyorlar.

Şunu söylediler:

“Önemli olan projenin bütçede yer alması. 1 lira bile olsaydı yine önemliydi. Çünkü bütçe içi aktarmalarla bu sorun çözülür.”

Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ