Zirvede Haber

Gölet, Umut, Gerçekler!

Gölet, Umut, Gerçekler!

“Nasrettin hoca tarlada uğraşırken birden alacaklısı gelmiş. Hoca ne yapsın para olmayınca? Az ötede otlayan komşusunun koyunlarını göstererek…” CHP Yenişehir İlçe Başkanı Ahmet Köse; ilçede yapılacak olan baraja bu sözlerle tepki gösterdi. Başkan Köse; “Şu koyunları görüyor musun? Onlar dönüşte şu çalılıktan geçecekler, yünleri çalılara takılacak, onları toplayıp eğireceğim, yünlerini de satıp sana borcumu ödeyeceğim.” demiş. Bu olmayacak şeyler karşısında adam gülmeye başlamış. Hoca da bunu bekliyormuş zaten: “Gördün peşin parayı,gülersin tabii.” demiş.

Bu hemen herkesin bildiği bir fıkra. Bunun barajla ne alakası var diyeceksiniz. Anlatayım; Bursa İl Özel İdaresi tarafından 2013 yılında yapımı gerçekleştirilen Alaylı Göleti için 1 milyon 300 bin TL harcanmıştır. Toplam 240 bin metreküp su hacmine sahip göletten 500 dönümlük arazinin sulanması hedeflenmiş, hatta civardaki köylere de buradan su verilmesi planlanmıştı. Son üç yıldır barajda hiç su birikmedi. Zira barajın inşa edildiği vadide akar su yok. Ancak çok miktarda yağmur ve kâr yağarsa belki o zaman su tutma ihtimali var.

Küresel ısınma ve ona bağlı her yıl artan kuraklığa rağmen, bölgenin yıllara göre yağış rejimi ve ortalaması dikkate alınmadan, akmayan suya bent inşa edilmesi Nasrettin Hoca fıkrası gibi. Milletin parası çok kolay bir şekilde çöpe atılmıştır. Bu projenin mühendislerinin diploması sanırım sahtedir. Bu projeye onay verenler de ise vicdan yoktur.Sırf oy toplamak düşüncesiyle milletin parası taşa-toprağa gömülerek partizanlık yapılmıştır. Ama şimdiye kadar kimse hesap sormamış, kimse de hesap vermemiştir.

Baraja güvenerek ekim yapan Alaylı çiftçileri üç yıldır barajda su olmadığı için hayal kırıklığı yaşıyor. Hemen barajın alt kısmında üç yıl önce kurulan ceviz bahçesinde ağaçların bir kısmı kururken bir kısmı da gelişemedi. Komşu köylere de hiç bir zaman su verilemedi. Ama yine de her zaman kurbağaları yaşatacak kadar suyun olduğunu da inkar etmemek gerek. Bu gün kar yağdı. Köylü bayram ediyor. Zira beklenti büyük. Yağan kar hava ısınınca eriyecek, su olup yamaçlardan akarak vadiye inecek. Vadideki gölette birikecek. Yazın buradaki sularla sebze ve meyveleri sulayan çiftçi bol ürün alacak. Bu ürünü satacak ve para kazanacaklar. Şimdiden parayı gördüler!” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ