Zirvede Haber

Bursa’da su alarmı! Yıldan yıla böyle azaldı…

Bursa’da su alarmı! Yıldan yıla böyle azaldı…

Göç, plansız şehirleşme, tarım arazilerinin sanayiye açılması, kent yöneticilerinin adım adım yaklaşan tehlike karşısında günlük politikalar ve seçim kaygısından kurtulup acil eylem planı hazırlamaması ve daha sayılabilecek onlarca etmen…Türkiye kuraklık riski ile karşı karşıya kalırken ‘Su şehri’ olarak adlandırılan Bursa’da ise barajlar artık alarm vermenin de bir adım ötesinde can çekişmeye başladı. Son 10 yıldaki veriler de su krizinin adım adım kenti etkisi altına aldığını gözler önüne serdi.”Yağışlar gecikti”, “Barajlar alarm veriyor” , “Bursa’da içme suyu tehlikesi”… Bu başlıklar, son yıllarda haberlerde sıkça duyulan cümleler arasında yer aldı.

HEM YÖNETİCİLER HEM DE BURSALILAR…

Hızla sanayileşen, tarım arazileri azalan, yeşil görüntüsünden uzaklaşan, su kaynaklarının ticarileştiği Bursa’da su krizinin yaşanması sürpriz sayılabilir mi? Ya da kent yöneticilerinin ve çeşmelerinden hala su aktığı için durumun ciddiyetinin farkına varmayan Bursalıların duyarsızlığından söz edilebilir mi?

“Küresel ısınma” tanımı sanki doğanın kendi kendine kaynakları yok ettiği, insanoğlunun bunda hiç kabahatinin olmadığı gibi, durumu olağanlaştıran bir dil olarak mı kullanılmaya başlandı?

BARAJLAR CAN ÇEKİŞİYOR!

Sorular elbette arttırılabirlir. Ancak ortada bir gerçek var ki; Bursa’da barajlar can çekişiyor.  Kentin İçme suyu ihtiyacını karşılayan Doğancı Barajı’nda yüzde 26, Nilüfer Barajı’nda ise sadece yüzde 5 doluluk oranı mevcut. Üstelik Ocak ayının ortasında…

Üstelik son 12 yılda barajlardaki azalış dikkat çekici boyutta.

SON 12 YILDA GELİNEN VAHİM NOKTA!

9 Ocak 2009 tarihli ölçümlerde Doğancı’da doluluk oranı tam yüzde 83. Aynı tarihte Nilüfer Barajı’ndaki doluluk oranı ise yüzde 42.

Yıllar Bursa’dan çok şey aldığı gibi su konusunda da iltimas geçmiyor. Başka bir deyiş ile doğa kendisine yapılan hataları affetmiyor. Su oranı yıllar içinde azalırken 9 ocak 2017’ye gelindiğinde Doğancı’da sadece yüzde 27, Nilüfer’de ise yüzde 16 doluluk oranı olduğu görülüyor.

Ve 9 Ocak 2021…Doğancı’da doluluk yüzde 26. Nilüfer’de ise sadece yüzce 5.

Mevsimlerin yer değiştirmesi, iklim değişiklikleri, yağışların azalması, kürsel ısınma…Tüm bunlar yadsınamaz gerçekler. Peki, ya bu durumun yaşanmasına neden olan etmenler? Alınan veya alınması gereken önlemler?

GÜNEŞ BALÇIKLA SIVANIR MI?

Su şehri Bursa’da mevcut barajların neden kuruduğunu bilimsel verilerle ortaya koymadan, kente yeni bir barajdan su aktarılacağı ve 2050’ye kadar su sorunu olmayacağını söylemek müjde olarak mı, yoksa güneşi balçıkla sıvamak olarak mı adlandırılmalı?

BU SORUNUN CEVABI VAR MI?

Bursa’da su ve iklim krizi konusunda meslek odaları, akademisyenler ve çevre örgütlerinin katılımı ile siyasi kaygılardan uzak, tamamen bilimsel ve kentin geleceğini şekillendirecek, sonuçları uygulanacak bir çalışma yapılması planlanıyor mu?

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ