Zirvede Haber

Su’suzluk Sorununun Faali Tahminleri Aşan Nüfus mu?

Su’suzluk Sorununun Faali Tahminleri Aşan Nüfus mu?

Tablo çok çarpıcı… Bursa İçme Suyu Projesi için DSİ’nin 1976’da ODTÜ’ye hazırlattığı raporda kentin yıllara göre nüfus tahmini yer alıyor. O günün tahminleri 2000 yılı için tuttu, fakat 2020 nüfusu tahminin 2 katı oldu. Ayrıca, plan öngörüsü 2 OSB iken, 18 OSB’ya ulaşıldı. Bursa’nın yaşadığı susuzlukta küresel iklim değişikliği kadar, tahmini aşan nüfus da etkili. Çünkü projeler bu fizibilitedeki projeksiyona göre hazırlandı. Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz yazdı…

Yazı için… Klavyenin tuşlarına basarken, yaşadığımız bölgede hafif bir yağmur vardı. Valilik’ten gelen şiddeti yağış uyarısı ise moral oldu.

Çünkü beklentimiz, barajlarımızı dolduracak kadar yağmur.

Nedeni de ortada…

Küresel iklim değişikliği ve kuraklık, geçen yıldan beri barajlarımızın boş kalmasına yol açtı. Bu nedenle susuzluk tehdidi yaşayan Bursa için önlem aranıyor.

Nitekim…

Hafta içinde Büyükşehir Belediyesi’nde önlemleri ele almak için teknik bir toplantı yapıldı.

Toplantıya katılanlar arasında, bu sütunların okurlarının ulaşım ve yol uzmanı olarak tanıdıkları İnşaat Yüksek Mühendisi M. Tözün Bingöl de vardı.

Ulaşımcı bilinmesine karşın, yüksek lisansını Hidrolik Ana Bilim Dalı’nda yapan Bingöl toplantıya, görev yaptığı Bursa Teknik Üniversitesi adına katıldı.

Sohbetimizde de…

Görüşülenlerin yanında, yüksek lisans tezinde yer alan Bursa gerçeğine dikkat çekerken önce süreci anımsattı:

“Bursa İçme Suyu Projesi’ne DSİ tarafından 1964 yılında etüt ve planlama çalışmaları ile başlandı. Önce Bursa kentinin yıllara göre nasıl büyüyeceği, bu büyüme karşısında ne kadar içme, kullanma ve endüstri suyuna ihtiyacı olacağına ilişkin nüfus ve ihtiyaç projeksiyonları yapıldı. 1976 yılında da ODTÜ’ye Bursa Şehri İçme, Kullanma ve Endüstri Suyu Temin Projesi Master Plan ve Fizibilite Raporu hazırlatıldı.”

Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ