Zirvede Haber

Memur ve emekli maaşlarına yapılan zam yeterli mi?

Memur ve emekli maaşlarına yapılan zam yeterli mi?

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon verilerine göre memur ve emeklilere yılın ilk yarısında yapılacak zam oranı netleşti. Memurlara yüzde 7.36, SSK ve BAĞKUR emekli maaşlarına ise yüzde 8,36 zam yapılacak. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun konuyu Bursada Bugün okuyucuları için değerlendirdi. İşte detaylar…

EZGİ KAYI / BURSADA BUGÜN bursadabugun.com

Türkiye İstatistik Kurumu aralık ayı enflasyon rakamlarını açıkladı.

Enflasyon aralık ayında yüzde 1,25 olarak gerçekleşti. Yıllık enflasyon ise 14,60 oldu.

Enflasyon oranının açıklanmasıyla memur ve emekli maaş zammı da belli oldu.

Memur ve memur emeklileri yüzde 3’lük de sözleşme zammı alacak. Böylece memur ve memur emeklileri ocak ayında toplam yüzde 7.36 zam alacak. 

SGK ve Bağ-Kur emeklileri ise ocak ayında yüzde 8,36 oranında zam alacak.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Erdursun konunun detaylarını anlattı ve emeklilerin bu zammı nasıl karşılayacağına dair değerlendirmesini Bursada Bugün’le paylaştı. Erdursun, “2021 yılında ilk günden itibaren her şeye zam gelmeye başladı. Bu zamlarla emekliler maaşlarının eridiğini her geçen gün daha fazla hissedecekler ve emekliler intibak ve seyyanen zam beklentisi içinde olacak” dedi.

“ÇARŞIDA, PAZARDA HİSSEDİLEN ENFLASYON ORANLARINA BAKILDIĞINDA BEKLENTİ DAHA YÜKSEKTİ”

Özgür Erdursun, vatandaşın hissettiği enflasyona göre daha fazla zam beklentisi içinde olduğunu ancak bu zammın gelmediğini şöyle ifade etti: “Bize göre beklenen bir oranda zam yapıldı, öngörülerimiz devlet memurlarına yüzde 7, SSK ve BAĞKUR emeklilerine yüzde 8 oranında zam yapılmasıydı nitekim öyle oldu. Bize göre beklenendi ama vatandaş bunu beklemiyordu, çünkü asgari ücrete yüzde 21,56 oranında zam yapıldıktan sonra ve gerçekten çarşıda, pazarda hissedilen enflasyon oranlarına bakıldığında beklenti daha yüksekti ama enflasyon yüzde 14.6 olarak açıklandı buna bağlı olarak da yüzde 7,36 ve 8,36 zam yapıldı.”

MAAŞLAR DÜŞÜK OLUNCA VATANDAŞ EMEKLİ OLDUKTAN SONRA ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYOR

Düşük oranda yapılan zamların işsizliğe neden olacağının altını çizen Erdursun, “Normalde devlet memurlarına ve devlet memuru emeklilerine 2021 yılın için yapılan zam 3+3+3 yani ilk altı aylık dönemde yüzde 3, ikinci altı aylık dönemde yüzde 3 ayrıca enflasyon farkı olarak yüzde 4,36 ile beraber yüzde 7.36 oldu. Normalde belirlenen zam oranı yüzde 3’tü. Buna bağlı olarak birçok kişi hayal kırıklığı yaşayabilir. Bu kadar düşük oranda zam işsizliğe de neden olur. Emekli maaşlarıyla geçinemeyen kişiler zorunlu olarak çalışma hayatının içine daha çok giriyorlar. Maaşlar düştükçe çalışma hayatında kalma süreleri uzuyor. İşin kötü tarafı emekli olduktan sonra çalışanların büyük bölümü kayıt dışı çalışıyor. Bu nedenle emekli olduktan sonra çalışmalar devam ettiği sürece işsizlik oranları artmaya devam ediyor. Bu kadar düşük oranda zam yapılması maalesef emeklileri, emekli olduktan sonra nasıl iş bulurum düşüncesine itiyor” şeklinde konuştu.

MAAŞI BİN 500 LİRAYA TAMAMLANANLARA KÖTÜ HABER!

Özgür Erdursun, maaşı daha düşük olduğu için bin 500 liraya tamamlanan vatandaşlar için ise, “Bugün ülkemizde Emekli Sandığı, BAĞKUR, SSK emeklilerin maaş ortalamasına baktığımızda 2208 lira olduğunu görüyoruz. BAĞKUR’un 1684, Emekli Sandığı’nın 2735 lira. Milyonlarca kişinin maaşı bin 500 liraya tamamlandı. Bu kişilerin maaşlarına yapılan zamla beraber maaşları 1500 lirayı aşmıyorsa bu maaşlar aynı seviyede kalmaya devam edecek. Yani bu zamdan sonra birçok kişi “benim maaşım bin 500 liraydı zam yapıldı ama benim maaşım değişmedi” diyecek. Bunda bir yanlışlık yok yaklaşık 2 milyon kişinin maaşı bin 500 liranın altında olduğu için bu sayıya tamamlandı bu zam bin 500 liraya değil eski tutara yapılıyor. 3 milyon 773 bin 90 kişi ölüm aylığı, dul ve yetim maaşı alıyor. Bunların maaşı ise bin 500 liraya dahi tamamlanmıyor. Bu kişilerin maaşları zamlanacak evet ama bin 500 liraya bile tamamlanmayacak” dedi.

“2021 YILINDA EMEKLİLER TARAFINDAN HÜKÜMETE BASKI OLACAK”

Özgür Erdursun, “Ortalama emekli maaşı her geçen gün azalıyor. Asgari ücret 2 bin 825 lira oldu ama ortalama emekli maaşı 2 bin 208 lira, buna yüzde 8 ortalama zam geldiğinde 2 bin 384 liraya çıkacak yani asgari ücretten 440 lira altında. 2021 yılında ilk günden itibaren her şeye zam gelmeye başladı. Bu zamlarla emekliler, maaşlarının eridiğini her geçen gün daha fazla hissedecekler ve emekliler intibak ve seyyanen zam beklentisi içinde olacak. 2021 yılında hükümete emekliler tarafından büyük bir baskı olacağını düşünüyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ