Zirvede Haber

KOZA HAN YALANLARINIZDAN VAZGEÇİN!

KOZA HAN YALANLARINIZDAN VAZGEÇİN!

İYİ Parti Bursa Milletvekili ve Meclis Grup Başkanı Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, İl Başkanı Selçuk Türkoğlu, MDK Başkanvekili Şeyda Şahin ve beraberindeki heyet, Bursa’da son günlerin tartışma konusu Koza Han’da incelemelerde bulundu.

Yerel yönetimlerin, bir kentin tarihi değerleriyle ilgili olarak çok daha fazla hassasiyet içinde olması gerektiğine değinen Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, “Gördüğümüz manzara çok üzücü. Bu tür restorasyon projeleri için daha geniş kapsamlı istişare şarttır. Tarihi dokunun korunması için azami dikkat gösterilmelidir. Nasıl yapılması gerektiğini bir bilene sorun. Bizden destek isterseniz de bu işin ehli kadrolarımız var, seve seve yardımcı oluruz” dedi.

İYİ Parti İl Başkanı Selçuk Türkoğlu da Koza Han’ın sahipsiz olmadığına vurgu yaptı. Türkoğlu, “Bu restorasyon garabetini durdurun ve yanlıştan derhal dönün. Aksi halde Bursalılar sizi ömür boyu Koza Han’ı katleden basiretsiz yönetim olarak hatırlayacaklar” şeklinde konuştu.

İYİ Parti’nin konu ile ilgili açıklaması aynen şöyle:

KOZA HAN SAHİPSİZ DEĞİLDİR

“Koza Han, Bursamızın en önemli tarihi simgelerinden ve en güzide değerlerinden biridir.
Bildiğiniz gibi Bursa Büyükşehir Belediyesi burada hatalı bir zemin restorasyonuna girişti, İYİ Parti olarak bizler de, yapılan bu yanlışlığı en yüksek perdeden dile getirerek, ciddi bir uyarı görevi üstlendik.

Konuyu en ince detayına kadar araştırdık ve Osmangazi İlçe Başkanımız Dr. Mehmet Hasanoğlu’nun, ‘Kozahan’da restorasyon skandalı’ başlıklı açıklamasıyla da, sorunu Bursa kamuoyunun gündemine taşıdık.

Koza Han’ın tarihi dokusu ile alakası olmayan düzenleme çalışmaları belge, bilgi ve fotoğraflarla ortaya konunca, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a da durumu bir şekilde kurtarmaya çalışmak kaldı.

Nitekim 31 Aralık günü Koza Han’da bir basın açıklaması yapan Sayın Aktaş, yanlıştan nasıl dönüldüğünü anlatırken adeta akla karayı seçti.

Bunu yaparken de haddini aşarak, muhalefet olarak bizlere ayar vermeye çalıştı.

Her şeyden önce Başkan Aktaş’a, İYİ Parti’nin nasıl bir muhalefet anlayışı olduğuna kafa yormayı bırakmasını ve aslında bütün enerjisini doğru işlere harcamasını tavsiye ediyoruz.
Biz Aktaş’a veya bir başkasına ne üslubumuzun nasıl olacağını sorarız, ne de muhalefet tarzımızı sorgulatırız.

Sn. Alinur Aktaş, önce 27 Aralık’taki açıklamasında, hemen ardından da Twitter’da yayınlanan videosunda, ‘Ticaretin tarihi kalbine estetik dokunuş’ başlığı altında aynen şunları söyledi:
‘Bursa Büyükşehir Belediyesi yaklaşık 6 asır önce 2. Beyazıt tarafından yaptırılan Koza Han’da zemin iyileştirme ve çevre düzenleme çalışmalarına başladık. Unesco Dünya mirası listesinde bulunan Koza Han’da avlu düzenleme çalışmaları yapıyoruz. Bu çalışmalarımız ile avludaki baskı beton uygulamalar sökülüp tarihi dokuya uygun olarak yerine 550 metrekare doğal kırma granit küp taş uygulaması yapılacak.

Yine 525 metrekare mucartalı bazalt taşı uygulaması gerçekleştirilecek.
Çay ocağı ve kafeterya işletmelerinin Han avlusuna olan sınırlarını belirtmek ve avluya olan işgaliyeleri engellemek için yine tarihi dokuya uygun olarak ahşap çiçeklik üniteleri ve oturma birimleri yapılacak’

Kim diyor bunları?

Başkan Alinur Aktaş söylüyor.

Aynı Aktaş, kamuoyunun sert tepkisiyle karşılaşınca ise avludaki Arnavut kaldırımı taşlarının kaldırılmadığını, muhalefetin konuyu saptırdığını iddia ediyor.

Kimse kimseyi kandırmasın. Biz ölçtük biçtik, hesap ettik;

Koza Han’ın avlu ölçüleri 36*42 metre olup, yaklaşık 1.500 m2 yapıyor. Avlunun ortasındaki sekizgen şadırvan ve mescidin kapladığı alan yaklaşık 150 m2. Avludaki ağaçların etrafındaki toprak alanların kapladığı m2’yide yaklaşık 200 olarak kabul edelim. Bu durumda düzenlenecek alan miktar 1.150 metrekareye iniyor.

Peki Başkan Aktaş açıklamasında ne demişti?

‘550 m2 doğal kırma taş, 525 m2 de mucaratlı bazal taş, yani toplam 1075 m2 alanı döşeyeceğiz’ demişti değil mi?

Yani uzun lafın kısası;

Koza Han’ın avlusundaki taşların neredeyse tamamının değiştirileceğini biz değil, bizzat Alinur Aktaş’ın kendisi söylüyor.

30 Aralık’ta Osmangazi İlçe Başkanımız konuyu gündeme taşıyıp, detayları kamuoyu ile paylaşınca Sn. Alinur Aktaş’ın adeta paçaları tutuşuyor.

31 Aralık günü de apar topar buraya gelip, ‘Arnavut kaldırımı tabir edilen kesme taşlara dokunmayacağız. Sadece dört köşede yer alan kafeterya alanlarının düzenlemesinin yapacağız’ diyerek adeta çevir kazı yanmasın yapıyor.

Aslında çok daha komik duruma düşüyor.

Arnavut kaldırımlarını sökmüyorsan, açıklamanda belirttiğin 1.075 metrekarelik taşları nereye döşeyeceksin?

Döşenmiş gibi gösterilip, yandaş müteahhide mi ödeyeceksin?

Birileri Alinur Aktaş’a yanlıştan dönmenin de bir erdem olduğunu, kızmayıp keyfini çıkarması gerektiğini, muhalefete çamur atarak suç bastırmanın ise hiç mümkün olmadığını uygun bir dille anlatmalı.

Bizler İYİ Parti Bursa Teşkilatı olarak, 6 asırlık Koza Han’ın tarihi dokusunun korunması için duyarlı davranmaya devam edeceğiz.

Bu doğrultuda, Hanlar Bölgesi’ndeki tarihi dokunun gün yüzüne çıkarılmasını da sonuna kadar desteklediğimizi bir kez daha vurguluyoruz.

Bu kapsamda, Aktaş’ın, ‘YKM binasını da yıkacağız’ sözünün de takipçisi olacağız.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ