Zirvede Haber

Çöktük!

Çöktük!

Pandemi sürecinde birçok sektör olumsuz yönde etkilendi ve etkilenmeye devam ediyor. Bu süreçte ekonomik yönde en çok etkilenenlerin başında şüphesiz esnaf geliyor.

GÜLNAME PAÇA / BURSADA BUGÜN bursadabugun.com

Pandemi süreci olumsuz etkilerini yaşatmaya devam ediyor.

Bu süreçte ekonomik anlamda hemen hemen herkes olumsuz yönde oldukça etkilendi.

Etkilenenlerin en başında ise şüphesiz esnaflar geliyor.

Esnaflar satış yapamıyor, dükkân kiralarını ödeyemiyor ve bunların sonucunda da yanında çalışan elemanını işten çıkarmak zorunda kalıyor.

“BANKALARDAN HEP OLUMSUZ SONUÇLAR ALIYORUZ”

Kapalı Çarşı’da giyim dükkânı olan bir esnaf, “Biz durumdan çok etkilendik. Nereden baksanız çarşı 1 senedir kapalı. Sokaklar bomboş. Esnafın hali perişan. Biz esnaf kredilerinden faydalandık ama şu an onu yapılandırmadılar. Ödemekte çok zorlanıyoruz. Kredi kartını aldık ama bu şekilde de olmadı. Şu an ödeyemiyoruz ve ödeyemediğimiz için bankalardan hep olumsuz sonuç alıyoruz. Kredi de çekemiyoruz. Ya bu kredileri ertelesinler ya da esnafa faizsiz kredi versinler. Biz devletimizden bunu istiyoruz” dedi.

“ZORUNLU İHTİYAÇLAR DIŞINDA KİMSE PARA HARCAMAK İSTEMİYOR”

Cumhuriyet Caddesi’nde perde dükkanı olan ve bir süredir satış yapamayan bir diğer esnaf ise “Süreç çok zor aslında. İnsanlar pandemiden dolayı dışarı çıkmıyor, cesaretleri kırıldı. Zorunlu ihtiyaçlar dışında kimse para harcamak istemiyor. Cumhuriyet Caddesi’ndeki çarşının çoğu beyaz eşya ve giyim kuşam üzerine. Bunlar ötelenebilen ihtiyaçlar. İnsanlar bu ihtiyaçları bu dönemde erteliyor. Sektör olarak birçok iş yeri benimle aynı fikirdedir. İnşallah atlatacağız. Yazın ilk dönemleriyle birlikte aşıların olmasıyla birçok sektör canlanır diye düşünüyorum ama şu an zor. Allah esnaf kardeşlerimizin hepsine yardımcı olsun” şeklinde konuştu.

“EKONOMİK OLARAK ÇÖKTÜK”

Uzun Çarşı’da düğün alışverişi üzerine dükkanı olan ve işlerinin olmadığını ifade eden esnaf, “İşlerimiz çok düştü, insanlar azaldı. Düğün sektörü kapandı. Yaklaşık 400 sektör etkilendi. Bu çarşıdan hepimiz para kazanıyoruz. Ekonomik olarak çöktük. Hem maaşlarımız düştü, hem de çalışma sürelerimiz kısaldı. Düzelmez olarak görüyorum. Daha çok batıyoruz. Bir tek umudumuz var derken, bir diğer esnaf ise, “Pandemi sürecinde dükkânların kapalı olması durgunluğa sebep oluyor. İnşallah düzelir, hepimizin tüm dünya olarak temennisi bu” dedi.

“SÜRE UZARSA DAHA KÖTÜ OLUR”

“Biz şu anda hafta içi paket servise devam ediyoruz ama hafta sonu zaten kapalıyız” diyen dönerci, durumun ne kadar zor olduğunu şu sözlerle açıkladı: “Bizim müşterilerimizin çoğu Kapalı Çarşı ve çarşı bölgesinde. Sokağa çıkma yasağı olduğu zaman olumsuz yönde etkilendik. Şu anda zor günler devam ediyor ama inşallah aşıyla ilgili olumlu sonuçlar almaya başladığımızda yasakların yavaş yavaş esnetileceğini düşünüyoruz. Bu zor günler geçecek, böyle kalmayacak. Böyle devam ettiği takdirde bütün esnafların işi çok çok zor olacak. Süre uzarsa daha kötü olur. Şu an bütün meslekler zincirleme birbirine bağlı. Bu virüsten inşallah kurtulacağız” ifadelerine yer verdi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ