Zirvede Haber

Dokunduğunuz Yerin Tarihi Dokusunu Mafediyorsunuz!

Dokunduğunuz Yerin Tarihi Dokusunu Mafediyorsunuz!

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin şehrin tarihi simgelerinden Koza Hanı’nda başlattığı yenileme çalışması tarihi bir fiyaskoya dönüşüyor. Tarihi hanın zemin iyileştirme çalışmalarından yansıyan görüntüler tarihin adeta yok edilmekte olduğunu gösterirken, kamuoyundan tepkiler de gelmeye başladı. İYİ Parti Osmangazi İlçe Başkanı Mehmet Hasanoğlu, “Bursa sahipsiz değil. Bursa babanızın çiftliği değil.” açıklamasında bulundu.İYİ Parti Osmangazi İlçe Başkanlığı, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Hanlar Bölgesi’nde gerçekleştirdiği çalışmalarla ilgili açıklama yaptı. Yapılan çalışmaların Bursa’ya ihanet olduğunu söyleyen İlçe Başkanı Mehmet Hasanoğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Alinur Aktaş hakkında işlem başlatmasının gerektiğini söyledi.

“Alinur Aktaş ve Hüsran Projeleri” başlıklı açıklamada şu sözler yer aldı:

“Ah güzel Bursa…
Nasıl zor günlerden geçiyor. İş bilmez bir belediye başkanı ve iş bilmez kadroların duyarsızlıkları altında günden güne eziliyor. Tarihi dokusunu kaybederek yarınlara ulaşmaya çalışıyor. Korkarız ki destansı tarihinden çok yakında eser kalmayacak.

Büyükşehir Belediyesi’nin geçtiğimiz aylarda başlattığı bir proje vardı. Projenin amacı; tarihi dokunun buram buram hissedildiği, Osmanlı’nın mirası, ecdadımızın bizlere emaneti olan Hanlar Bölgesi’nin gün yüzüne çıkartılması. İYİ Parti olarak projeyi yerinde ve olumlu bulduğumuzu her fırsatta dile getirdik. Bizce de 16. yüzyılda yapılan Tahıl Han, 15. yüzyılda yapılan Koza Han ve geriye kalan 7 han da gün yüzüne çıkmalıydı. Günümüz binalarını değil tarihi hanları görmeli, ecdadımızla her gün övünmeliydik. Hanların içerisinde yapılan kahve kokuları yayılmalıydı şehrin merkezine, asırlar öncesinin havasını solumalıydı Bursa’yı ziyarete gelen turistler. Hanların ihtişamını görüp içine girdiğinde büyülenmeli ve bir daha, bir daha gelmeliydi ziyaretçiler. Evet bu düşüncelerle yerinde bulduğumuz projeyi onaylamıştık. Ancak tarihi dokuyu gün yüzüne çıkartmaya çalışırken içerisini bozma fikri kimden çıktı merak ediyoruz.

6 asır önce 2. Bayezid tarafından yaptırılan Koza Han’da zemin iyileştirme çalışmaları adıyla tarihi doku yok ediliyor. Üzerine şarkılar yazılan o Arnavut kaldırımlar sökülüp yerine tarihi yapıya uymayan taşlar yerleştiriliyor. Közde pişen kahvenizi elinize alıp, Arnavut kaldırımları görüp, orta şadırvanın üzerinde parlayan güneşe bakıp, tarihi Bursa’yı artık hayal edemeyeceksiniz.Çünkü Arnavut kaldırımlar yok artık.

Sn. Alinur Aktaş’ın iki gün önce sosyal medyadan paylaştığı videonun başında “ticaretin kalbine estetik dokunuş’’ yazısını görmüştük. Kendisi akıllı kavşaklarla da ‘’akıllı dokunuşlar’’ yapmıştı. Dokunduğu yeri bozan Sn. Aktaş Arnavut kaldırımların işlevini de bilmiyor olacak ki gururla videosunu paylaşmış. Arnavut kaldırımlar yağmur sularını ağaçlara ulaştırmak gibi mütevazı bir göreve sahip. Yağmur baskınlarını da engelleyen ve tarihi miras olan bu taşları sökmek hangi proje kapsamında sormak isteriz.

Geçtiğimiz günlerde ulusal bir kanalda canlı yayına katılan Aktaş ‘’Bursa’yı yıkarak güzelleştiriyoruz.’’ demişti. Evet yıkıyorsunuz ama güzelleştiremiyorsunuz. Bozuyorsunuz yapamıyorsunuz. 3 milyon Bursalının ahı çıkar mı bilemiyoruz ama 2. Bayezit’in ruhu sızım sızım sızlar, emekleri yakanıza yapışır.


Pandemi dönemini fırsat bilerek bu ihaneti Bursa’ya proje diye sunan Sn. Aktaş ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı bir an önce işlem başlatmalıdır. Çok geç olmadan akıl almaz bu çalışmanın bir durdurulması için ilgililer tarafından talimat vermelidir.

Hatanızdan dönmeniz için İYİ Parti Osmangazi İlçe Başkalığı olarak size çağrıda bulunuyoruz.

Bursa sahipsiz değil. Bursa babanızın çiftliği değil.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ