Zirvede Haber

Bursa’da Covid-19 nedeniyle yaşamını yitiren sağlık çalışanları anıldı

Bursa’da Covid-19 nedeniyle yaşamını yitiren sağlık çalışanları anıldı

Bursa Tabip Odası, Bursa Diş hekimleri Odası, Bursa Eczane Odası, Bursa Veteriner Hekimler Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Bursa Şubesi, Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası, Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği ve Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği COVID-19 nedeniyle hayatını kaybeden sağlık çalışanlarını andı. “Artık sabrımız kalmadı, çünkü tükendik, çünkü ölüyoruz!” diyen Bursa Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan, 310 sağlık çalışanının yaşamını yitirdiğini belirterek salgının yönetilemediğini söyledi. Meslek örgütleri tarafından ortaklaşa hazırlanan ve BTO Başkanı Türkkan tarafından yapılan açıklama şöyle:

“Ülkemizde ilk vakanın görüldüğü tarihten çok önce, sağlık emek ve meslek örgütleri olarak halkımızın sağlığı için, sağlık çalışanlarının sağlığı için salgını yöneten otoritelere uyarılarda bulunduk. Bu uyarılar, bilimin, aklın yolunu gösteren, alınması gereken acil önlemleri içeriyordu. Ama bu önerilerimiz dinlemedi; sonuç olarak geldiğimiz noktada hem halkımızın hem de sağlık çalışanlarının hayatı tehlikeye atıldı. Siyası ve ekonomik  kaygılarla alındığını düşündüğümüz yanlış kararlar ve göze alınamayan doğru kararlar yüzünden binlerce insanımızı, yüzlerce sağlık çalışanımızı kaybettik. Kaybetmeye de devam ediyoruz.

‘YANLIŞ PANDEMİ YÖNETİMİYLE SAĞLIK ÇALIŞANLARIMIZI KAYBETTİK’

Sağlık Bakanı’nın ekranlarda her gün açıkladığı sayıların her biri bir candı; anneniydi, babaydı, çocuktu, eşi, dosttu. Bu canlarımızı maalesef yanlış pandemi yönetimi nedeniyle kaybettik. Oysa bu ölümünlerin önemli bir bölümü önlenebilir ölümlerdi. Yurttaşların en temel anayasal hakkı olan ve devletlerin korumakla yükümlü olduğu ‘yaşam hakkı’ göz göre göre ihlal edildi.

Meslek örgütleri olarak salgının en başından beri sürekli şeffaflık istedik ama hiçbir bilgi bizlerle ve yurttaşlarla paylaşılmadı. Halkın sağlığından ziyade ekonomik çıkarların ön planda tutulduğuna şahit olduk. Bilim insanlarının önerilerine ve kararlarına kulak tıkayarak salgının da politik başarı hikayesi çıkarmaya çalışıldığını gözlemledik. Salgın konusunda doğruları söyleyen kim varsa terörist ilan edilerek, itibarsızlaştırma operasyonuna maruz bırakıldığını gözlemledik. Geldiğimiz noktada maalesef haklı çıkmanın üzüntüsünü yaşıyoruz.

Kişisel Koruyucu Malzemelerin herkes için ücretsiz ve adil olarak karşılanması ve devlet kurumları tarafından dağıtılması gerektiğini söylediğimiz halde ne yurttaşlarımız ne de sağlık çalışanları maskeye ulaşabildi. Sonuçta yurttaşlarımızın ve sağlık çalışanları kişisel koruyucu malzemeleri çok daha yüksek fiyatlarla piyasadan temin etmek zorunda kaldılar. Yaşanan kaos bizi maalesef haklı çıkardı.

Pandeminin başından bu yana yaşamını kaybeden yurttaşlarımızın yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Yitirdiğimiz tüm sağlık çalışanlarını bir kez daha saygıyla anıyoruz. Onlar hastalarının sağlığı için kendi canlarını hiçe sayarken, önlenebilir sebepler yüzünden hayatlarını kaybettiler. Sağlık çalışanlarını ve vatandaşlarımızı kaybettiğimiz, yanlış sağlık politikaları sonucu ölümlerle ve tükenmişlikle geçen bir yılı geride bırakıyoruz. Tükenmemiz için, ölmememizin için yeni yılda otoriterinin pandemi politikasında zihniyet değişikliğinin kaçınılmaz olduğunu ısrarla vurguluyoruz.

Sağlık emek, meslek örgütleri ve tüm sağlık çalışanları adına, ‘Artık Yeter Daha Fazla Eksilmek İstemiyoruz’ diyoruz. Bizler yaşamak, yaşatmak istiyoruz!”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ