Zirvede Haber

“Esnafa Gereken Destek Verilmiyor”

“Esnafa Gereken Destek Verilmiyor”

Cumhuriyet Halk Partisi Kestel İlçe Başkanı Hatice Doğan; koranvirüs (covid-19) salgınıyla birlikte esnafların kepenk kapatma noktasına geldiğini ancak hükümetin sadece basit usuldeki işyerlerine bin TL’lik sembolik hibe ve 500 TL gibi komik kira yardımıyla günü kurtarmaya çalıştığını açıkladı.

Kestel Yöre Gazetesi kestelyore.com

Doğan “İşyeri kapalı olan esnafa kesinlikle kira desteği yapılmalı. Bu süreçte vergi ve sosyal güvenlik primleri ile elektrik gibi ödemelerin diğer dünya devletlerinde yapıldığı gibi esnaf ve sanatkârdan alınmaması, belli bir miktarda geri ödemesiz hibe desteği verilmesi gereklidir” dedi.

Pandemi sürecinde kapalı olan işyerlerinden kira başta olmak üzere SGK primi, elektrik, doğalgaz gibi giderlerin alınmaması gerektiğini savunan Hatice Doğan, “Pandemi sürecinde uzun süre kapalı kalan ve kredilerle ayakta durmaya çalışan esnaf, “Kirayı, krediyi ödeyemiyoruz. Şimdiye kadar cebimizdeki paradan yedik, artık o da kalmadı. İşin sonunda hepimiz kepenk kapatacağız. Eğer gerçekçi önlemler olacaksa 10 gün, 15 gün gerekirse bir ay kapatmaya razıyız ama biz devletten böyle bir adım görmüyoruz. Böylesi yarım-yamalak tedbirlerle olacak iş değil” diyor.

Bugün baktığımızda krediler hariç esnafın neredeyse tamamının elden aldığı birçok yere borcu var. ‘Nereden tutarsanız tutun, elinizde kalıyor’ dedikleri noktadayız. Yardım yapılırken dahi esnafın vergi usulüne bakmak, sadece basit usul üzerinden destek hesaplamak, diğer esnafın durumunu göz ardı etmek hangi akla mantığa sığar?

Zaten uygulanan tedbir kararları nedeniyle esnafımızın bir çoğu kepenk kapatmak zorunda kaldı. Açık kalan kesim ise sokağa çıkma yasakları, belirli yaş gruplarının sadece sokağa çıkmasına izin verilmesi, sosyal mesafe için yapılan düzenlemeler nedeniyle müşteri kayıpları, ciro kaybı yaşadı.

Bu salgının ne kadar süreceği ilk başta bilinmiyordu. 3 ay mı, 6 ay mı olacak? Esnaf ve sanatkârın zorunlu giderleri var; elektrik giderleri, doğalgaz giderleri, su giderleri, BAĞKUR ile SGK primleri ve ödemesi gereken vergiler gibi.

İkinci, üçüncü dalga derken tekrar kısıtlamalar başladı, esnaf hibe desteği istedi buna rağmen kredi verildi. Kredi ödemeleri Ekim ayı ile başladı; Kasım ve Aralık’ta devam etti. Ötelenen BAĞKUR ve SGK primleri ile vergilerin ödeme zamanı geldi. Esnaf ve sanatkâr bunları ödemek için kepenk açarken tekrar bir kapanma geldi.

İşyeri kapalı olan esnafa kesinlikle kira desteği yapılmalı. Bu süreçte vergi ve sosyal güvenlik primleri ile elektrik gibi ödemelerin diğer dünya devletlerinde yapıldığı gibi esnaf ve sanatkârdan alınmaması, belli bir miktarda geri ödemesiz hibe desteği verilmesi gereklidir. Esnafımızın ayakta kalması için ne yapılabilir düşüncesi olumlu bir düşünce. Daha önce bu süreç kredilerle atlatılmaya çalışıldı, o dönemde de bunların yapılmasını önermiştik. Borcu borçla ödetirseniz bir yerde tıkanılıp kalınacağını belliydi” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ