Zirvede Haber

Piyasada İkinci El Araç Bulamıyoruz!

Piyasada İkinci El Araç Bulamıyoruz!

İkinci el araç satışında beklenmeyen gelişme! Otomotiv sektörünün başkenti Bursa’da dikkat çeken manzara!  Sektörün lider kuruluşu Reba Otomotiv. San. Tic. Ltd.Şti ‘ne konuk olarak Bursa’da ve Türkiye’de yaşanan son gelişmeleri konuştuk. Otomotiv piyasası, ikinci elde rakam düşüşü ve senenin satış oranlarını, detay ve ince noktaların işlendiği raporlarıyla firma sahibi Recep Batuhan Özkan’dan dinledik.

Sektörün uzmanlarından olan Recep Batuhan Özkan ile son zamanlarda daralan ikinci el araç piyasasını ile ilgili dikkatinizi çekebilecek detayları sektöre olan hakimiyeti üzerinden dinledik. Bursa da araç piyasasının nabzını ölçen analizleri ile R. Batuhan Özkan yaşanan en büyük sorunun araç üretimi olmaması nedeniyle hem vatandaşın hem de galerilerin araç bulamaması olarak gösterdi. Özkan; satmış oldukları araçların yerine aynı fiyatla araç koyamamaktan şikayet ederken, pandemi sürecinde uzun bir süre fabrikaların üretim yapamadıklarını, yurt dışından da gelen araçların sayılarının sınırlı kaldığını, stok sorunu yaşanan bir anda olmayan araca yaşanan yoğun talebin fiyatları arttırdığını söyledi.

Pandemi nedeni ile insanların çocuklarının ve eşlerinin sağlıklarını güvence altına almak adına araba arayışına çıktıklarını belirten Özkan bunun da araç piyasasında olan satılık araç sayısında daralmaya neden olduğunu belirterek devletin bu noktada kritik bir müdahale yaptığını söyledi. Özkan; ” Covid-19 salgını nedeniyle toplu taşımadan kaçınmak isteyen vatandaşlar, otomobil satın almaya yöneldi. Dünya genelinde fabrikaların sıfır araç üretimini düşürmesiyle ikinci el araçlara talep arttı. Faizlerin yükselmesi, sıfır faizli sıfır araç kampanyalarının artması, döviz kurlarındaki hareketlilik nedeniyle sıfır araçta indirim beklentisinin artması ikinci elde fiyatları aşağı çekti.” dedi.

Özkan; “Fabrikalar bant sisteminde üretime hızlı bir şekilde devam eder, Bayilere sıfır araç tedariği sağlanırsa fiyatların biraz daha düşüş yaşıyacağına inanıyorum” Dedi. Sözlerinin devamında Özkan; “İkinci el araba piyasasında son durum çok sayıda vatandaş tarafından yakından takip ediliyor. Segment bazında ele alındığı zaman geçen ayın pazar lideri 46 bin 463 adetlik satış ve yüzde 41,7’lik pay ile C segmenti oldu. Bu dönemde ikinci el online satışlar içinde binek araçların payı yüzde 82, hafif ticari araçların payı yüzde 18 olarak gerçekleşti.” dedi.

Kasım – Aralık ikinci el online binek ve hafif ticari araç pazarında satılan araçların yüzde 26’sını 1-4 yaş araçlar, yüzde 46’sını 5-10 yaş araçlar ve yüzde 28’ini 11 ve üstü yaş araçlar oluşturdu. Yayınlanan rapora göre; aralık ayında ikinci el online oto fiyatlarında büyük bir değişim görülmedi. Bu senenin ocak ve aralık ayları arasındaki döneminde de ikinci el online binek ve hafif ticari araç pazarında satışlar 1 milyon 937 bin 616’ya yükseldi. Satışlar, geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre yüzde 21 arttı. Geçtiğimiz senenin aynı döneminde 1 milyon 595 bin 63 adetlik satış yaşanmıştı. Ocak-aralık 2020 arasında dönemde ikinci el online satışlar içerisinde binek araçların payı yüzde 83 olurken hafif ticari araçların payı ise yüzde 17 olarak kaydedildi.

TİCARİDE EN ÇOK SATILANLAR

Hafif ticari araçlar kategorisinde ise 3 bin 767 adetle Fiat Doblo ilk sırada yer aldı. Bunu, 3 bin 735 adetle Ford Transit/Tourneo Courier, 3 bin 562 adetle Fiat Fiorino, 2 bin 582 adetle Ford Transit/Tourneo Connect, 2 bin 33 adetle VW Caddy, 1.906 adetle VW Transporter, 1.258 adetle Renault Kangoo, 1.243 adetle Ford Transit, 1.164 Peugeot Partner ve 945 adetle de Citroen Berlingo takip etti. Eylülde en yavaş BMW satıldı Eylül ayında online pazarda Türkiye pazarı satış hızı ortalama 29 gün oldu. En hızlı satılan marka 24 günle Hyundai, en yavaş satılan ise 33 günlük satış hızıyla BMW olarak belirlendi. Söz konusu markaların eylül satışları, ikinci el online araç pazarının yüzde 77’sini oluşturdu. 7 bin 259 adetle 10. sırada Toyota yer aldı. 8 bin 399 adetle Peugeot 9. sırada yer aldı. 9 bin 794 adetle Mercedes Benz 8. sırada yer aldı. 10 bin107 adetle Hyundai 7. sırada yer aldı. 10 bin 472 adetle BMW 6. sırada yer aldı. 11 bin 240 adetle Opel 5. sırada yer aldı. Önündeki Fiat 17 bin 117 adetle 4. sırada yer aldı. Ford da 19 bin 243 adetle üçüncü sırada yer aldı. Renault 24 bin 490 adetle 2. sırada yer aldı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ