Zirvede Haber

Eczane rafları boş kaldı! Kan sulandırıcı ilaçlarda sıkıntı…

Eczane rafları boş kaldı! Kan sulandırıcı ilaçlarda sıkıntı…

Bursa Eczacı Odası Başkanı Okan Şahin, kronik hastaların yanı sıra Covid-19 hastalarının da mutlaka kullanması gereken kan sulandırıcı ilacın bulunmasında sıkıntı yaşandığını açıkladı.Başta kalp ve damar hastaları olmak üzere COVİD-19 tedavisinde de kullanılan kan sulandırıcı ilacın bulunamaması nedeniyle ciddi bir mağduriyet yaşanmaya başlandı. Hastanelerde COVİD tedavisi gören hastalarda kullanılması nedeniyle ilacın ağırlıkla hastanelere çekildiğini belirten Bursa Eczacı Odası Başkanı Okan Şahin, eczanelerin söz konusu ilaca ulaşmakta sıkıntı yaşadığını belirtti.

Şahin,  “Kan sulandırıcı iğne olarak geçen heparin grubu ilaçlarımızın tedarikinden biraz sıkıntı yaşıyoruz. Bu ürün yılda 10 adet harcanıyorsa şu anda 100 adete çıkmış durumda. Firmalarla gerekli görüşmelerde yapıldı. Firmalar, yeni üretim bandı eklenerek daha fazla ürün üretilmesi konusunda çalışmalar yürütüyorlar. Bu ürün COVİD hastalığında kullanıldığı için ve ürünün çoğunluğunu hastanelerde yatan hastalarda kullanılması için hastanelere verildiğinden dolayı, ürünün eczanelere gelişinde maalesef sıkıntılar yaşıyoruz. Eczanelerimize bu ilaçlarda haftada 2 ya da 3 tane geliyor. Hastanın reçetesine baktığımızda ise yine bu ilaç 2 ya da 3 tane yazıldığını görüyoruz. Bununla ilgili sıkıntılar yaşanmaya başlandı. Firma ile yapılan görüşmede yeni üretim bandının bu ay içeresinde üretime geçerek bu sıkıntının giderileceği bize aktarılıyor. Ancak hastalarımıza bu ürünleri tedarik etmekte sıkıntılar yaşıyoruz.” dedi.

MUADİL İLAÇ TARTIŞMASI

Bursa Eczacı Odası Başkanı Okan Şahin, reçete edilen ilaçlar ile muadil ilaç tanımlaması yapılan eş değer ilaçlar hakkında da bilgilendirme yaptı. İlaçlarda etken maddenin önemli olduğuna dikkat çeken Şahin, “Hastaların bu konuda her hangi bir soru işareti dahi olmasına gerek yok. Yurt dışında uygulanan sistemlere baktığınız zaman sadece etken madde yazılır. Hastaların kullandığı ilaçlar firmaların ilaçlara verdiği kendi markaları için isimlerdir. İlacın asıl etken maddesi önemlidir. Etken maddeleri aynıdır, bu konuda tereddütleri bile olmamalıdır” dedi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ