Zirvede Haber

Minibüsçüler cezalardan, borçlardan yorgun

Minibüsçüler cezalardan, borçlardan yorgun

Dolmuş denilince akla Bursa’nın doğu ve kuzey hattında aktif çalışan minibüsler geliyor. Minibüsçüler pandemi ile birlikte yaşadığı ekonomik kayıpları Bursa Muhalif’e anlattı. 

Pandeminin başından bu yana birçok sıkıntı yaşayan minibüs şoförlerinin, koronavirüs ile mücadele kapsamında alınan tedbirlerle beraber sorunları daha da arttı. Sınırlı sayıda yolcu alan minibüsler, hafta içi ve hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamalarıyla işlerinin düştüğünü ve zor durumda kaldıklarını söyledi. Minibüs şoförleri, bu süreçte yaşadıkları sorunlar için hükümet ve belediyeden destek talep ettiler.

Minibüs güzergahlarına otobüs koydu

Mart ayıyla birlikte yarıya düşen kazançlarının şimdi kısıtlamalarla daha da düştüğünü vurgulayan minibüs şoförü Bülent Özdemir, “Birçok arkadaşımız sabah 05.00’dan akşam 20.00’a kadar çalışıyor ama karşılığını alamıyor. Polis, dün kış lastiği uygulaması yaptı ve birçok arkadaşımız ceza yedi. Minibüsün bakım zamanı geldiğinde tamire götüremiyoruz. Arkadaşlarımız borçlarını ödeyemiyor. İlk pandemi döneminde akaryakıt ucuzdu, fakat şimdi akaryakıt almış başını gidiyor. Minibüs esnafına kimse indirim yapmıyor. Ankara ve İstanbul Belediye Başkanı minibüs esnafına destek verirken, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş hiçbir destek vermiyor, aksine minibüs güzergahındaki otobüs sayılarını artırdı.” dedi.

Yaşanan süreçte Minibüsçüler Odası’nın hiçbir destek vermediğini söyleyen Özdemir, Minibüsçüler Odası Başkanı’nın keyfine baktığını belirtti. “Minibüsçülerin sorunlarına çare olmuyorsa, yetkililerle görüşmüyorsa, bizim sesimiz olmuyorsa o koltuğu boşaltsın.”

Tedbirler alınırken insanların sorunlarına da çözüm üretilmesi gerektiğini ifade eden Özdemir, “Evine ekmek götüremeyen, kredisini ödeyemeyen arkadaşlarımız var. Birkaç duraktaki arkadaşlarımız araçlarını sattı. Araçlarını satmalarının nedeni kredilerini ödeyememesi, iş yapamamasıydı. Ben de borcumu ödeyemiyorum. Esnafın borcunu ötelesin ya da akaryakıtı indirimli versinler. Hafta sonu vatandaş mağdur olmasın diye nöbet arabası koyduk ama araçlarımız boş gidip geldi. Arabada çalıştırdığımız şoför arkadaşlarımız kendi cebinden koyuyor mazot parasını, buna karşılık kendi yevmiyesini çıkaramıyor. Arkamızdan yüzlerce ceza kesiliyor. Para yokken, iş yapamazken biz o cezaları nasıl ödeyeceğiz. Yetkililerin hiçbiri bu sıkıntılara bir çare bulmuyor. Minibüsçülerin sorunları çok büyük.” şeklinde konuştu.

Vergilerimizi veriyoruz, mağduriyetimiz giderilsin

Pandeminin bütün esnafı etkilediği gibi minibüs şoförlerini de etkilediğini belirten Şevket Deniz, “Bizler çalışsak da çalışmasak da vergimizi veriyoruz. Mazot aldı başını gidiyor. 21.00’dan sonra sokağa çıkma yasağı var, araba o saatten sonra çalışsa bile masrafını karşılamıyor. Yetkililerden mağduriyetimizi gidermelerini istiyoruz. Aksi halde bu şekilde iş yapamayız. Devletin bu duruma bir çare bulması gerekiyor.” dedi.

Minibüslere kışlık lastik alamıyoruz

İş yapamadıkları için ödemelerini de yapamadıklarını dile getiren Tarık Şimşek, “Arabalarımız çalışmıyor, çok mağduruz şoförler olarak. Minibüsçüler Odası’ndan bize destek yok, mazotumuzu dolduramıyoruz, arabalarımız boş. Arabaların tamirini yapamıyoruz. Pandeminin başlamasından bu yana hiçbir destek almadık. Kredi sundular bizlere. Krediyi almak önemli değil. Bunun ödemesini yapamıyoruz, asıl sorun burada. Kışlık lastik uygulaması başladı, arabalarımıza kışlık lastik alamıyoruz. Pandemiden önce 400 lira olan kışlık lastiği şimdi 900 lira olmuş. Ülkede şimdi de fırsatçılık başlamış. Ben kazanmadığımdan bana bağlı olan iş sektörleri de kazanamıyor. Belediyenin, hükümetin bir şey yapması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Her gün ceza yiyoruz

Pandemiden kaynaklı iş kayıplarının olduğunu açıklayan Engin Solmaz, sokağa çıkma yasakları ile işlerinin daha çok etkilendiğini, esnaf olarak bir de cezalar yediklerini söyledi. “Normalde minibüsler yasaklardan muaf ama polis memurları buna rağmen bizleri çevirip ceza kesiyorlar.” diyerek Büyükşehir Belediyesi’nin minibüslerinin cezalardan muaf tutulduğuna, onların ayakta bir-iki yolcu alabiliyor olmasına ve bunun cezasız kalmasına dikkat çekti. “Bazen ayakta yolcu alıyoruz hemen 3 bin lira ceza kesiyorlar. Bu işin gidişatı çok daha kötüye gidiyor. Tedbirlerden memnun değiliz, tamamen kapanma yapsalar biz kendimizi idare ederiz ama böyle her hafta sonu kapanma yaparlarsa bu bizi çok etkiler. Bu yasakların ne kadar süreceği belli olmadığı için önümüzü de göremiyoruz.” diyerek minibüslerin sorunlarını özetledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ